Perspresentatie

Hard Work

Op zondag 20 januari gaat in Tilburg 'die andere Fame' productie in première. Vandaag kwamen de cast en creatives in Amsterdam bijeen voor de 1e lezing van het script en daarmee gingen de repetities officieel van start.

De musical ‘Fame’ vertelt het verhaal van een groep studenten aan de New Yorkse High School of Performing Arts, vanaf het moment van hun auditie tot aan het eindexamen. Ze hopen allemaal op een toekomst als succesvol acteur, zanger, danser of muzikant. ‘Fame’ neemt het publiek mee langs hoogte- en dieptepunten, vriendschappen, romances en het harde werken dat nodig is om de ultieme droom te bereiken.

Het verhaal van ‘Fame’ heeft altijd al een speciaal plekje in het hart van producent Albert Verlinde gehad. “De avond voordat ik zelf naar de kleinkunst academie ging, heb ik de filmversie in de bioscoop gezien. Die film en mijn eigen ervaringen op de opleiding hebben er toe bijgedragen dat we de rechten van ‘Fame’ hebben gekocht. Maar daarnaast ik wil het Nederlandse publiek ook laten zien wat het als artiest betekent om zo’n opleiding in te gaan. Wat er gebeurt met iemand die op de middelbare school het wel leuk deed tijdens de toneelvoorstellingen maar die hier met nog 10 of 20 van dat soort mensen in de klas komt en ontdekt dat hij of zij eigenlijk niemand is en nog helemaal niks kan”, aldus Albert Verlinde.
Regisseur en choreograaf Martin Michel vult aan: “Fame en roem is een deel van de motivatie en de droom van een beginnend artiest maar de echte drive is de passie voor het vak. Zo’n auditie proces om op de opleiding te komen is al zwaar, maar daarna begint het pas echt. Ik zeg altijd dat een leerling het voor 10% van zijn of haar talent moet hebben en dat de overige 90% bestaat uit bloed, zweet, tranen en enorm hard werken.”

Dat harde werken gaat vanaf vandaag beginnen en de cast van ‘Fame’ heeft een goede drive om naar de premiere toe te werken want het gaat goed met de kaartverkoop. Albert Verlinde: “In eerste instantie hadden we 160 voorstellingen geboekt maar het publiek heeft zin in ‘Fame’ want we kunnen nu al vermelden dat er een verlenging aankomt. Tot aan november 2008 gaan we 260 voorstellingen spelen en hebben we al meer dan 150.000 kaarten verkocht! Dat betekent wel dat we iets waar te maken hebben, maar ik heb er alle vertrouwen in. Met ‘Grease’ hebben we een swingende reizende musical gemaakt en het publiek heeft dat ook volop erkent. Nu met ‘Fame’ plukken we daar de vruchten van want het publiek weet wat ze van ons kunnen verwachten.”

Het publiek heeft een paar maanden geleden al kennis kunnen maken met deze Nederlandse versie van ‘Fame’. In het programma ‘De weg naar Fame’ werden 4 hoofdrolspelers gecast. Onder hen Talita Angwarmasse die de rol van Mabel gaat spelen. “Mabel is een erg energieke meid die veel drive heeft om het te gaan maken. Ze wordt aangenomen op de opleiding maar volgens de leraren voldoet ze niet aan de eisen van een danseres als het gaat om haar figuur. Het feit dat ze wel is aangenomen geeft natuurlijk aan dat ze over veel talent beschikt, maar de leraren vertellen haar continu dat ze niet in topvorm is. Het is ook een meisje met veel humor en dat samen met de energie maakt Mabel een hele leuke rol om te spelen”, aldus Talita.
Ook Hein Gerrits heeft meegedaan aan het programma en kreeg de rol van Schlomo. Hein: “Schlomo is een streng opgevoede Joodse jongen die op de muziek opleiding zit. Hij speelt klarinet en piano en moet van zijn vader eigenlijk klassiek opgeleid worden maar wil zelf moderne muziek maken. Hij schopt dus een beetje tegen alles en iedereen aan en heeft een hele duidelijke visie van wat hij zelf wil.”

Zowel Hein als Talita kijken nu met positieve gevoelens terug op het programma, maar hadden in het begin wel hun twijfels of ze überhaupt mee moesten doen. “Ik vond het ontzettend leuk om meegemaakt te hebben maar van te voren heb ik wel goed nagedacht of ik het moest doen want ik heb niet voor niets een opleiding gedaan. Maar ik wilde de rol heel graag en ik vond van mezelf ook dat ik die kon spelen, vandaar dat ik toen toch besloten heb om mee te doen. Uiteraard heb ik de afleveringen op tv terug gezien en ik ben erg blij met hoe de uitzendingen eruit zijn komen te zien en ben ik trots op wat we met z’n allen gemaakt hebben”, aldus Hein. Talita vult aan: “Het was een hele andere manier van auditeren dan wat ik voorheen gedaan heb. Wat je gezien hebt, is ook hoe je in real life auditeert, maar deze keer waren er camera’s bij. Ook ik heb wel even mijn twijfels gehad, zeker toen ik de enorme rij aan mensen zag die audities kwamen doen. Maar ik wilde ervoor gaan. Ik heb in Duitsland ook al in een productie van ‘Fame’ gestaan en ik vind de muziek te gek en het verhaal en de personages erg leuk. Als je de kans krijgt om het dan in het Nederlands te doen, dan pak je die kans. Op het moment dat ik door de 1e ronde was vielen ook alle twijfel gevoelens weg en dacht ik echt van ‘go for it’ en kijken wat ik hieruit kan halen.”

19 November 2007
N.v.t.
Amsterdam
Focus
http://www.theaterhits.nl
fame, albert verlinde, roel vente, v&v entertainment, jim bakkum, jim, kim lian, william spaaij, ad van dijk, allard blom, martin michel, Talita Angwarmasse, daphne flint, op weg naar fame, opleiding, dans, performing arts