Perspresentatie

Hard Work

Op zondag 20 januari gaat in Tilburg 'die andere Fame' productie in première. Vandaag kwamen de cast en creatives in Amsterdam bijeen voor de 1e lezing van het script en daarmee gingen de repetities officieel van start.

De rol van de hoofddocent Ms. Sherman wordt gespeeld door Doris Baaten, "Ze is iemand die een soort strengheid heeft maar die wel gebaseerd is op het feit dat ze vindt dat de leerlingen op een goede manier opgeleid moeten worden. Ze moeten daarvoor hard werken en ze slagen niet als ze alleen maar goed kunnen dansen maar moeten inhoudelijk ook veel weten als het gaat om de klassieken. Ze wil de leerlingen dus all round scholen en een goede basis meegeven voor de toekomst, maar daar zitten niet alle leerlingen op te wachten", aldus Doris.
Het feit dat Doris zelf ook al jaren lesgeeft neemt ze zeker mee in de rol. Doris: Ik kan me wel vinden in de denkwijze van Ms. Sherman, ook ik vind dat mensen goed opgeleid moeten worden. Alles wat er nu gebeurd met die tv shows waar mensen de indruk krijgen dat dit voor iedereen is weggelegd, ben ik het niet echt eens. Het kan wel hoor, maar dan is het voor korte duur, voor een hype. Er zijn maar weinig mensen die het ook op lange termijn kunnen waarmaken. Op tv en met zo'n programma lijkt het een makkie, maar het is echt een vak. Iedereen die aan de opleiding begint en het vak in wil, doet dat om het zolang mogelijk te doen en daar heb je goede scholing voor nodig. Op die manier geef ik zelf dus ook les."

Met 'Fame' gaat de cast ook weer een aantal jaren terug naar de tijd dat ze zelf op de opleiding zaten en dat haalt veel herinneringen boven. Talita: "Ik heb zelf ook een gigantisch zware opleiding gedaan. Eerst 2 jaar een vooropleiding en daarna 4 jaar dansacademie bij Lucia Marthas. Het 1e nummer in de voorstelling heet 'Bloed, zweet en tranen', en ik kan je zeggen dat het ook echt zo is. Ik heb er ontzettend veel geleerd en ondanks dat het enorm zwaar was, vind ik het nu ook wel leuk om weer terug te gaan naar die tijd."
"Bij mij viel het stuggelen wel mee maar dat kwam omdat ik een enorme motivatie had om dit werk te doen. Ik kom uit Maastricht en daar zong ik al wel, maar ik wilde perse naar de Kleinkunst academie in Amsterdam omdat ik wilde zingen binnen theater. Ik had dus een duidelijke wens en droom. Ik was ook een harde werker en men zag mij wel zitten dus dat was prettig", aldus Doris.

De komende 2 maanden zullen de repetities behoorlijk pittig gaan worden. Toch kijkt Doris uit naar deze periode: "Ik vind dit de leukste periode, het zoeken naar de rol en naar het personage en samenwerken met jonge en energieke mensen die ik nog niet allemaal ken. Ik ben ook erg benieuwd naar de samenwerking met de regisseur. Ik ken hem al wel, heb veel van hem gezien en vind hem geweldig, maar heb nog nooit met hem samen gewerkt."
"Waar ik vooral erg naar uit kijk is het feit dat ik een hele leuke lijn met Kim-Lian (van der Meij, red.) heb. Het zijn vrij pittige scènes maar ik heb er zin in om daar mijn tanden in te gaan zetten", aldus Hein.

Deze Nederlandse versie is niet de eerste 'Fame' productie die in Nederland te zien zal gaan zijn. Toch is er een belangrijk punt waarop deze versie zich van haar voorgangers zal onderscheiden. "Door het script van Allard Blom. Hij heeft, net als bij 'Grease', een script geschreven wat ontzettend eigentijds is en wat een stuk sneller en vrolijker is, gemixt met hier en daar wat cynische humor. In eerste instantie is 'Fame' een vrij traag stuk omdat het wat gedateerd is. Tegenwoordig gaat alles sneller dus dan moet je ook zorgen dat je een snellere manier van schrijven hebt. De scènes moeten vlotter en je moet de nummers goed vertalen met woorden van deze tijd. Maar ook qua vormgeving en kostuums wordt het stuk naar deze tijd gehaald dus ik denk dat je straks een hele vlotte, hippe, trendy en nieuwe versie van 'Fame' gaat zien", aldus Hein.

Voor de volledige speellijst van 'Fame de Musical' ga naar http://www.theaterhits.nl


19 November 2007
N.v.t.
Amsterdam
Focus
http://www.theaterhits.nl
fame, albert verlinde, roel vente, v&v entertainment, jim bakkum, jim, kim lian, william spaaij, ad van dijk, allard blom, martin michel, Talita Angwarmasse, daphne flint, op weg naar fame, opleiding, dans, performing arts