Perspresentatie

Het Amsterdamse straatschoffie van welleer

Na 2 jaar voorbereiding ging vandaag tijdens ‘de 1e schooldag’ de repetities officieel van start van een geheel nieuwe oorspronkelijk Nederlandse musical: Ciske de Rat de Musical.

In de hoofdrol van Cis de man zien we uiteraard Danny de Munk. Naast hem zullen o.a. Hugo Haenen als Meester Bruijs, Mariska van Kolck als Tante Jans en Marjolijn Touw als Moeder Vrijmoeth te zien zijn. Frans Vrijmoeth, de vader van Ciske, zal gespeeld worden door Hajo Bruins. “Paul (Eenens, regisseur red.) omschrijft dit personage als ‘laf’ omdat hij de verantwoordelijkheid voor zijn kind niet neemt. Maar aangezien dat niet echt interessant is om te spelen moet je er dus achter zien te komen waarom hij zo laf is. Ik denk omdat hij sociaal niet handig is. Hij is leuk in de kroeg en houdt van geintjes en dat ga je ook wel terugzien in het stuk, maar op het moment dat het écht ergens over gaat dan geeft hij niet thuis. Hij kan namelijk niet praten over de dingen van het hart. Hij kan de emotionele verantwoordelijkheid van het hebben van een kind niet aan en hij kan al helemaal niet omgaan met een vrouw die niet deugd. Kijk en die laag is dus wel heel interessant om uit te diepen en te spelen”, aldus Hajo.

Ids van der Krieke speelt de slechterik, Oom Henry, in de voorstelling. Een rol die in de film door niemand minder dan Willem Nijholt werd gespeeld. Ids:” Ik ben er wel trots op dat ik dezelfde rol ga spelen als Willem destijds, maar we moeten proberen om de film los te laten. Ik ben ook van plan om een totaal eigen Henry te gaan maken. Het interessante aan deze rol is dat alle personages in de boeken wel een bepaalde relatie met Ciske hebben, dat kunnen zowel goede als slechte relaties zijn. Henry is de enige die helemaal geen relatie met Ciske heeft, sterker nog, hij ziet hem liever gaan dan komen en hij zit enorm met hem in zijn maag. Door Ciske kan hij namelijk niet de volledige aandacht aan Moeder Vrijmoeth geven en dat zint hem voor geen meter. Als hij op een gegeven moment beseft dat hij niet meer om Ciske heen kan, dan zet hij hem maar aan het werk in zijn kroeg.”

Een rol die niet iedereen zal kennen omdat deze niet in de film zit, is de rol van Suus gespeeld door Marleen van der Loo. “ Suus is de vrouw van Meester Bruijs. Samen vormen ze de ideale gezinssituatie. Ze is erg met de toekomst bezig, verwacht ook een kind maar realiseert zich wel dat de toekomst bedreigend is vanwege de crisistijd en de oorlog die eraan komt.
Ze is de praktische en nuchtere van de 2 en lijdt alles in goede banen. Mijn streven is ook om haar de sterke vrouw achter haar man te laten zijn, aldus Marleen.
Een van de dingen die haar wel een beetje bezig houdt is wat het publiek straks van haar rol gaat vinden. Marleen: “Het karakter is niet echt bekend dus ik hoop niet dat mensen straks gaan denken ‘waarom zit die rol er eigenlijk in’? André Breedland en Maurice Wijnen hebben zich de moeite genomen om het personage voor de musical helemaal uit te werken dus het is aan mij om ervoor te zorgen dat ze een onmisbare plek in het verhaal gaat nemen.”

De komende periode zal het vrij hectisch gaan worden voor zowel de cast als de crew. Nog 3 weken zullen de repetities in Focus in Amsterdam zijn waarna de hele karavaan naar Hoorn verhuisd. Daar begint de montage met decor, licht, geluid, kostuums etc.
“Hoorn zal echt heel hectisch gaan worden en ik zal een groot beroep op mijn discipline moeten gaan doen, maar het is ook wel erg leuk om te gaan slijpen en polijsten en toe te werken naar die 1e try-out”, aldus Ids. Hajo vult aan: “Wat we hier in Amsterdam doen dat is kaal, gewoon je stem en een piano. Maar daar komt alles samen en als dat goed gaat dan is dat werelds! Natuurlijk is het zwaar want je doet bij wijze van spreken het stuk 30 keer op een dag, maar als dat goed gaat dan geeft dat wel een super gevoel.”

Op 12 september zal de 1e try-out gaan plaatsvinden. De verwachtingen zijn hooggespannen maar Paul Eenens weet zeker dat het goed gaat komen. “Het is een voorstelling die zal amuseren, zal verrassen maar ook zeker de mensen tot nadenken zet. Ik kan alleen maar hopen dat het publiek de voorstelling net zo zal omarmen als dat wij nu al doen.”

‘Ciske de Rat de Musical’ gaat op 5 oktober in theater Carré in première. Voor meer informatie en kaartverkoop ga naar http://www.ciskederat.nl
08 August 2007
N.v.t.
Amsterdam
Focus
http://www.ciskederat.nl
ciske de rat, danny de munk, mariska van kolck, marjolijn touw, sjoerd pleisier, joop van den ende, amsterdam