Interview

In gesprek met de cast van Das Phantom der Oper

Musicalworld sprak met het overgrote deel van de Nederlanders in de cast van Das Phantom der Oper, nu te zien in Theater Neue Flora in Hamburg.

Met Love Never Dies is er een vervolg gekomen waarin toch op z’n minst wat verrassende wendingen zitten? Hou je daar rekening mee bij het spelen in dit stuk? (Het antwoord bevat spoilers voor wie Love Never Dies niet kent)
Lauri: Nee, op het moment dat dit werd geschreven was Love never dies er nog niet en daarmee moet je het doen.
Michelle: Wat er uit Love never dies blijkt had ik anders verwacht. Ik denk niet dat het zo is gelopen. Dat zij zwanger is geworden zou na deze voorstelling moeten zijn, want als het tijdens First layer is gebeurd zou het tijdens Masquerade zichtbaar moeten zijn, want dat is zes maanden later. Dus zou ze na het einde van het stuk een keer terug moeten zijn geweest Guido Sowieso zijn er dingen in dat stuk die niet helemaal...MarcelBeste Andrew….Guido;Ik denk dat je ondanks dat het een vervolg is, beide voorstellingen moet zien als aparte shows die met verschillende ideeën zijn gemaakt. Het zijn twee aparte werelden.

Wat maakt je huidige of cover-rol het leuk om te spelen?
Guido: Wat ik heerlijk vind aan Monsieur André is dat hij er zo onbevangen instapt, en geen idee heeft. Hij denkt dat hij in de omgeving van zijn dromen is gekomen, en dat loopt gewoon even wat anders. Die naïviteit en het onbevangene vind ik fijn om te spelen.
Marcel: Vanavond ben ik dan weer veilingmeester en Don Attilio. Ik hou ervan om verschillende personages te spelen, en vanavond zijn dat twee totaal verschillende types. Buquet is gewoon knettergek en dat is leuk om te spelen. De enige regieaanwijzing die ik voor die rol heb gehad is: Buquet is een man die te lang in het donker heeft gezeten, en van daar uit ben ik aan de gang gegaan. Het is leuk om iemand te spelen die totaal geschift is. Ik heb veel gekken op mijn CV staan.
Linda: Vanavond speel ik madame Giry, en ik vind het leuk om te spelen omdat ze zo ver van mij weg staat. Zij is heel streng, en ik heb PABO gedaan, maar daar was ik niet zo streng als zij. Om in dat strenge toch dat hart te vinden is heel erg leuk om te doen. Dat strenge komt ook ergens vandaan.

Zijn er tijdens de voorstellingen de laatste tijd nog onverwachte dingen gebeurd waarvan je dacht: hoe red ik me hier uit?/
Lauri: Ik had laatst verkeerde, veel te grote schoenen gekregen. Dus dat was wel heel interessant. Dat er naturel uit laten zien. Het was gelukkig een korte scene, en ik heb om de goede schoenen kunnen vragen.
Michelle: Een week eerder had ik op hetzelfde moment een verkeerde badjas, die was veel te groot, dus gleed deze steeds van mijn schouder. Tijdens mijn generale had ik wel een probleem: tijdens’ Think of me’ gaat de sliertjesjurk af en krijg ik een grote rok om, maar er was iets wat nog niet helemaal klopte, dus ik loop op en whoef, ik stond in mijn schattige groene onderbroekje. Dat is Joke de Kruif drie keer voor vol publiek gebeurd, dus ik ben blij dat het bij die ene repetitie is gebleven.
Marcel: Het is een paar keer voorgekomen dat ik niet alleen mijn eigen rol speelde, maar ook mijn cover-rol. Daar zit 1 moment in van zo’n 6 minuten om van Buquet naar Don Attilio te gaan, dat is eigenlijk niet te doen. En dat is elke keer gelukt. Dat betekent mensen van de kleiding die achter je aan rennen door gangen, kap en grime die in de aanslag staan; dat houdt de rol er wel in.
Guido: IK heb een keer gehad bij de verkleding naar Maskenball dat mijn microfoon onder mijn pruik is beland, en tegelijkertijd was er wat mis met het geluid. Dus dat ding moest worden verwisseld. Het is allemaal uiteindelijk net gelukt, maar tijdens het opgaan moest ik mijn pruik nog goed zetten, rondvragend of het wel goed zat zo. En als er iets mis gaat, dat in het Duits moeten oplossen. We hadden een showstop na een stukje tekst van mij, en ze zouden hervatten voor dat stukje. En ik wilde niet nog een keer hetzelfde zeggen. Maar goh, der-die- des-dem-den-das, help. Het zijn wel de spannende maar leuke momenten.
De punklichkeit zorg voor het einde van dit prettige gesprek. Wij zagen deze avond een Phantom zoals je mag verwachten, een vocaal schitterend en visueel spektakel. Met deze schitterend zingende en spelende Nederlanders.
13 April 2015
Reguliere voorstelling
Hamburg
Theater Neue Flora
Lauri Brons, Michelle van de Ven, Guido Gottenbos, Marcel Jonker, Linda Veenhuizen, Das Phantom der Oper, interview, Hamburg

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen