Interview

Jesus Christ Superstar, een terugblik op het afgelopen jaar

Een van de meest spraakmakende musicals van het afgelopen seizoen, Jesus Christ Superstar, beleeft na een succesvolle tour nu de 'Grande Finale' in het Beatrix Theater in Utrecht. Musicalworld sprak met Casey Francisco, Martin van der Starre, Rolf Koster en Michael Diederich en blikte terug op het afgelopen seizoen.

Hadden jullie van te voren verwacht dat deze show zo’n succes zou worden?
Casey: Aan de ene kan wel want JCS is natuurlijk wel een succes formule. Maar we hebben ook met onze regie een andere show neergezet dan mensen kennen van bijvoorbeeld de film of andere JCS producties, en dat verwacht niet iedereen die komt kijken. Maar feit blijft wel dat JCS toch een bekende productie is die veel mensen aantrekt.
Martin: Er komen ook veel mensen kijken die nooit eerder naar een musical zijn geweest. Dat zijn dan de liefhebbers van de film, de plaat en de rockmuziek.
Michael: Wat dat betreft is JCS een ‘instap-musical’ omdat het zo’n cross over is naar de rockwereld en dus meer acceptabel voor mensen die nog nooit naar een musical geweest zijn. Wat mij betreft zijn ‘Tommy’ en ‘The Sound of Music’ en ‘JCS’ ‘the best stories ever told’. Of het dan ook de beste musicals zijn is weer een andere discussie, maar het zijn wel de beste verhalen die je kunt gebruiken voor een musical.


Hebben jullie nog leuke anekdotes van het afgelopen jaar?
Martin: Ik zit nu een jaar lang in dit wereldje en ik ben nog steeds hetero hahaha
Michael: Een van de leukste was de busreis van Amsterdam naar Eindhoven. Die heeft 7 uur geduurd vanwege die sneeuwstorm afgelopen winter. Toen we eindelijk aankwamen in Eindhoven bij ons hotel zou de voorstelling al afgelopen zijn. De volgende dag konden we gelukkig wel spelen. Maar die avond dat we aankwamen heeft Marcel (Veenendaal red.) een van de mooiste sneeuwpoppen gemaakt die ik ooit gezien heb.
Casey: We zijn zelfs 2 keer ingesneeuwd, ook op oudjaars dag.
Martin: Ik ga ook onthouden dat we lekker hebben gezeild in Friesland. Dat je dan collega’s hebt, waar je al heel lang mee werkt, die ontzettend goed blijken te kunnen zeilen. Het is grappig om dan een ander talent van iemand te zien.
Michael: Bas Kuijlenburg, die de rol van Caiaphas speelt, is ook zeil instructeur en dat wisten we dus niet.

JCS is bij Forbidden Musicals begin juni enorm gepimpt, hoe was het voor jou Michael om op deze manier met JCS bezig te zijn?
Michael: Bij Forbidden is het makkelijker als je bij een productie betrokken bent omdat je dan de echte inside information hebt. Je kunt bij veel producties natuurlijk wel dingen verzinnen, maar als je erbij betrokken bent is het veel persoonlijker.
Hoe was het voor jou Casey, als special guest?
Casey: Ik vond het echt een eer dat ze mij hebben gevraagd. Ik vond het ook te gek hoe Joke (de Kruijff red.) mij nagedaan heeft met de fibrato en hoe zij naar Jezus keek en met alle poses die ik aanneem in de show.
Michael: Maar voordat jij gevraagd werd als special guest waren we natuurlijk al een tijd met Forbidden bezig. Hoe voelde jij je voordat je gevraagd werd als die special guest?
Casey: Ik dacht dat ze een andere kant van mij belachelijk zouden gaan maken en was daar dus wel zenuwachtig voor. Niet omdat ik me dan beledigd zou voelen, maar meer omdat je niet weet wat je moet verwachten op zo’n avond.
Rolf: We hadden van Michael natuurlijk al wat dingetjes gehoord en je kunt ook wel aanvoelen welke dingen ze eruit halen, zoals die gebarentaal. En als dat dan ook gebeurt, dan is het nog leuker om naar te kijken.
Martin: Ik had nog nooit een Forbidden gezien en ik kende het hele concept ook niet. Michael had al wel gezegd dat ik nagedaan zou worden dus ik was erg benieuwd op welke manier dat zou zijn. Maar ten eerste was het al Doris (Baaten red.) die mij nadeed met een zwarte baard en een blonde pruik en ten tweede begon ze al meteen met ‘Jeeeeeezussssss’. Ik vond het echt helemaal geweldig, vooral die kleine nuances die ze hebben gepakt van mensen vind ik echt heel knap. Bepaalde dingetjes zoals hoe je loopt en kijkt, die je zelf eigenlijk niet eens door hebt, die zijn eruit gepakt.
Michael: JCS gaat natuurlijk voornamelijk over ‘Judas’, ‘Jezus’ en ‘Maria’ en ik heb een paar discussies opgevangen tussen Dieter en Martin over wie ik dan zou gaan spelen. Dieter was er van overtuigd dat ik ‘Jezus’ ging spelen en Martin had daar weer andere ideeën over. Ik had toen al enorme binnenpret want ik wist toen natuurlijk al dat ik nauwelijks in dat blok te zien zou zijn. Ik was ook erg benieuwd naar de reactie van Martin over het feit dat hij nagedaan werd door een vrouw.

Wat staat er na JCS voor jullie op stapel?
Casey: Ik ga de rol van ‘Mevrouw Pot’ in ‘Beauty and the Beast’ doen. Dat is al vanaf 21 juli, volgende week begin ik met de repetities. Er is wel een zomerstop bij ‘Beauty and the Beast’ dus ik kan gewoon op vakantie naar de Filippijnen naar mijn ouders, maar het is wel fijn dat ik meteen doorkan. Als je zoveel emoties in een musical investeert is het soms moeilijk om nadat de show gestopt is ineens thuis te zitten. Je krijgt dan als het ware een soort afkick verschijnselen, dus ik vind het helemaal niet erg om meteen weer bij een andere productie aan het werk te gaan.
Martin: Ik ga weer lekker mij mijn band ‘Jewelste’ spelen. We hebben een aantal plannen op stapel zoals een aantal festivals in de zomer, een cd en vanaf het nieuwe seizoen gaan we ook theaterachtige dingen doen.
Zou je ooit wel weer in een musical willen staan?
Martin: Als het mij interessant lijkt om te doen dan heel graag. Maar voor mij persoonlijk was het mogen spelen van ‘Judas’ het hoogst haalbare.
Michael: Eigenlijk heeft hij nu al het hoogtepunt van zijn musical carrière bereikt en de rest is allemaal 2e rang haha. Maar qua type en leeftijd is ‘Judas’ voor hem wel dé rol om te spelen natuurlijk.
Rolf: Ik ga voor het eerst in mijn carrière een klucht doen, ‘Dubbelop’ genaamd samen met Jon van Eerd. Het wordt ook weer een tour maar minder intensief als deze, we hebben iets van 110 voorstellingen.
Michael: Ik ga doen wat Casey net heeft beschreven, thuis komen en niks te doen hebben. Behalve natuurlijk je hartstikke leuke column voor Musicalworld, die sinds vorige maand niet meer is gepubliceerd, schrijven hahaha.
Ik wilde net aan de rest vragen of ze jouw bijna elke maandelijkse column lezen haha
Michael: Maar ik wil wel meteen even zeggen dat de column waar ik nu aan werk ‘Forbidden Feitjes’ heet en daarin staan allemaal leuke dingen die de afgelopen 8 jaar bij Forbidden gebeurd zijn. Bijvoorbeeld het ontstaan van ideeën, dingen die op avonden gebeurd zijn en waarom sommige stukken uit voorstellingen zijn gehaald etc.
Dus de column van juli zal de niet verschenen column van juni zeker goed gaan maken
Michael: Dat klopt!
Maar ben je verder nog wel met audities bezig voor het volgend seizoen?
Michael: Ik heb auditie gedaan voor ‘Boom Chicago’ maar daar is geen vaste positie uitgekomen. Verder heb ik maandag ook audities voor ‘Tarzan’ voor de rol van ‘Kerchak’, de aap vader van Tarzan. Tot die tijd ga ik veel les en workshops geven. En misschien heeft Martin wel een leuke regisseur nodig voor zijn theatertour, daar moeten we het zo maar eens over hebben haha.



N.v.t.
Utrecht
Beatrix Theater
Officiële website
jesus christ superstar, andrew lloyd webber, joop van den ende, michael diederich, rolf koster, casey francisco