Perspresentatie

Johnny’s Mambo

Het Beatrix Theater in Utrecht maakt zich op voor een nieuwe ‘feel-good’ ervaring. Vanaf maart volgend jaar zal de theaterhit ‘Dirty Dancing’ voor een avond van zinderende dans en ontluikende liefde gaan zorgen. Musicalworld maakte zich alvast op voor de 1e les Mambo dansen.

De moeder van Frances, Marjorie Houseman, zal gespeeld worden door Anouk van Nes. Een naam die je in 1e instantie niet zou linken aan dat personage. “Ik heb inderdaad vaker gehoord dat mensen mij te jong vinden of dat ze me geen type voor deze rol vinden. Maar ik vind het juist een uitdaging om wat ingetogener en tuttiger te moeten spelen. Het is een hele andere kant die ik van mezelf ga laten zien. Daarnaast vind ik niet dat ik te jong ben. Ik ben nu 36, haar oudste dochter is een jaar of 20, dus Marjorie zou rond de 40 kunnen zijn. Dat verschil valt dus reuze mee”, aldus Anouk.

Een beetje de slechterik van het verhaal is Robbie. Een rol die gespeeld wordt door zowel Ferry de Graaf als Dancing with the Stars’ Marcus van Teijlingen. Ferry: “Robbie studeert medicijnen maar werkt in de zomer als ober op de Kellerman vakantieclub. Van de buitenkant is hij een goedlachse charmeur, maar van binnen is hij echt een naar mannetje. Hij duikt het bed in met elke vrouw die hij kan krijgen, hoe meer hoe beter zeg maar.” Ferry en Marcus zijn tevens understudy’s voor de rol van Johnny. “De rol van Johnny is een enorm zware rol. Je staat bijna continu op het podium en je hebt een aantal hele pittige dansnummers. Het is dus onmogelijk om die kar in je eentje te trekken”, aldus Ferry.
Daarnaast dansen zowel Marcus als Ferry ook in het ensemble. Ferry: “Marcus en ik delen de rol van Robbie en daarnaast ook een dansplek. Degene die niet opgaat als Robbie danst bepaalde stukken in het ensemble mee zodat je wel getraind blijft. Robbie is namelijk geen dansrol dus het zou behoorlijk heftig zijn als je ineens op zou moeten als Johnny en een tijd niet gedanst hebt.”

Met ‘Dirty Dancing’ komt Stage Entertainment met een vorm van muziektheater wat het Nederlandse publiek nog niet eerder heeft gezien. Ferry licht toe: “Er is geen enkele voorstelling in Nederland te zien geweest die zo opgebouwd is als Dirty Dancing. Als je kijkt naar de film dan zie je dat er onder de scènes vaak liedjes werden gezongen. Dat gaat bij de voorstelling ook gebeuren. Een zanger of zangeres zingt met de band terwijl het stuk gewoon doorgespeeld wordt. Er wordt dus een scheiding gemaakt tussen acteur/danser en zanger.”
Anouk vult aan: “De nummers zullen ook in het Engels zijn terwijl de dialogen in het Nederland vertaald gaan worden. Dit is een bewuste keuze geweest want de nummers zijn niet alleen wereldhits, maar staan ook apart van het verhaal. Het is niet zo, zoals bijvoorbeeld bij ‘Mamma Mia’ of ‘Saturday Night Fever’ dat de nummers in het verhaal verweven zijn, maar ze staan hier op zichzelf.”

In januari zullen de repetities gaan beginnen. Voor Martin gesneden koek, maar toch probeert hij er zo blanco mogelijk in te stappen. Martin: “Aan de ene kant zal ik heel ontspannen die repetities in kunnen gaan omdat ik natuurlijk al veel van de rol weet. Aan de andere kant voel ik toch ook wel wat spanning en ‘excitement’ omdat het in het Nederlands is en omat je met nieuwe mensen gaat werken. Ik wil mijn informatie proberen voor mezelf te houden en hoe ik op mensen reageer qua spel en met mensen dans zoveel mogelijk laten ontstaan in het repetitieproces.”

Het kan bijna niet anders of Stage Entertainment heeft met ‘Dirty Dancing’ weer een regelrechte hit in handen. “Dirty Dancing is een spektakel qua dans en qua mooie lijven. Het is sexy en heeft opzwepende en herkenbare muziek. Het liefdesverhaal heeft een hoog ‘aaahh’ gehalte, maar het ‘wauw!’ gehalte is net zo groot vanwege de spetterende dansen. Het toneel gaat door de zaal heen dus je zult het gevoel hebben dat je echt midden in het stuk zit. Daarbij is het iets nieuws en ik denk dat Nederland wel toe is aan iets nieuw”, aldus Martin.

‘Dirty Dancing’ gaat op 9 maart 2008 in première. De eerste try-out voorstelling zal zijn op 28 februari.
08 November 2007
N.v.t.
Utrecht
Beatrix Theater
http://www.musicals.nl
dirty dancing, patrick swayze, jennifer grey, martin van bentem, jette carolijn van den berg, anouk van nes, chris tates, nicole berendsen, ferry de graaf, marcus van teijlingen, joop van den ende, dancing with the stars, tooske ragas,