Perspresentatie

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?

Het sprookje begint ergens in de middeleeuwen als er in Hamelen uit het niets een miljoen ratten opduiken. De enige man die Hamelen kan redden is de Rattenvanger

Chantal Janzen neemt in Hamelen de rol van Lidwientje Walg op zicht; een type meisje dat zich in de televisie-serie ontpopte tot een sterke vrouw, voor die tijd zelfs best wat feministich. Zij wil net als Loeki Knol Lidwientje neerzetten als een sterke en zelfstandige vrouw. Toch hebben beide actrices niet veel met elkaar over deze rol gepraat: “Ik wil zelf iets van deze rol maken”. Loeki Knol beaamt deze gedachte van Chantal en laat haar de rol op haar eigen wijze invullen.

Voor Chantal wordt het de eerste keer dat zij met kinderen op het podium staat. “Het lijkt me moeilijk voor de kinderbegeleiders om het allemaal maar te regelen, maar als ik naar mezelf kijk vind ik het wel heel leuk omdat kinderen zo enthousiast zijn. Het vergt wel wat improvisatie van de cast omdat er steeds gewisseld wordt met kinderen. Het lijkt me erg leuk om te horen hoe kinderen met verschillende accenten de liedjes zullen zingen”.
Loeki Knol gaat in ‘Hamelen’ een dubbelrol op zich nemen. Zowel de rol van Lidwina Walg als die van Koningin Machteld. Deze koningin is iemand die wel wilde weten dat ze koningin is, maar ook een hele warme vrouw is die wil dat haar dochter (Kim-Lian van der Meij als Prinses Madelein) gelukkig wordt.

Loeki heeft een heel dubbel gevoel om weer met ‘Hamelen’ bezig te zijn: “Aan de ene kant is het natuurlijk heel leuk, maar aan de andere kant geeft het me ook een melancholisch gevoel. Het ‘Hamelen’ van vroeger is namelijk voorbij en komt niet meer terug. Ook vindt ik het een raar idee dat ik de enige ben van de oude cast van de tv-serie die hier nu in terugkomt’.

Na een tijdje van afwezigheid is Ellis van Laarhoven weer helemaal terug en neemt zij de rol van Ijsheks Wensela op zich. “Na een jaar niet in een musical te hebben gestaan merk ik dat ik met heel veel pit hier aan begin. De rol van Wensela is in een woord “slecht” er zit niks aardigs aan en ze is heel hebberig. Ook komt ze niet veel uit haar ijspaleis en ziet ze de werelden via een kijkraam.
Ik moet wel zeggen dat het heel leuk is om de slechterik te spelen, juist omdat het zover van je afstaat. Als mensen dan op straat met een grote boog om je heen lopen is dat toch wel een soort van compliment dat je de rol goed neerzet”.
Zelf vindt ze het ironisch om aan ‘Hamelen’ mee te kunnen werken: “Als jong meisje was ik erg bang van de televisie-serie en moest ik altijd naar bed en nu speel ik er zelf in. En nog de slechterik ook!”.

de Kleding
De kostuum die in ‘Hamelen’ gebruikt worden, zijn ontworpen door Maya Schroder. Zij is wel in de sprookjesachtige stijl van Hamelen gebleven maar doordat er een jonge cast aan de musical meewerkt is de kleding wat sexier en hipper gemaakt. Op de foto aan de rechterzijde zijn een aantal tekeningen te zien van wat we van de kostuums mogen verwachten.

De tweede foto laat een detailopname zien van het kostuum dat René van Kooten als Bertram Bierenbroodspot zal dragen. Het ontwerp-proces begint als de acteur/actrice op het atelier komt om zijn of haar maten op te laten meten. In overleg met de kledingmaker wordt er dan een grof ontwerp gemaakt die moet worden gepast. Na goedkeuring van dit eerste ontwerp worden de details aangebracht.

In ‘Hamelen’ zal geen gebruik worden gemaakt van pruiken. Het haar blijft dus eigen om het moderne te accentueren terwijl de kleding een meer klassieke uitstraling heeft.

En dan nog even dit:
* Er komt een cast-recording van ‘Hamelen’. Een dvd is nog niet zeker.
* In de herfstvakantie zal de KRO een special over deze musical uitzenden.

N.v.t.
Loosdrecht
Kasteel Sypesteyn
Officiele website

hamelen, ellis van laarhoven, chantal janzen, rené van kooten, kim lian, v&v entertainment, albert verlinde