musical
Synopsis

De Akademie voor Musicaltheater biedt een professionele voltijd opleiding, in drie tot vier studiejaren. Uiteraard is er een sterke basis van technische bedrevenheid nodig om het complexe musicalvak te leren beheersen. Daartoe wordt, onder leiding van…
Start > Producties > 2001 > Oorspronkelijk > Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater
Over...

 
producent:
Frank Sanders
jaar:
2001
duur:
pauze:
Ja
genre:
Oorspronkelijk
score:
0star
websites:


Les Liaisons Dangereuses


 1 2 >
Artikel: Recensie
Voorstelling: Première
Datum: 14 mei 2006
Theater: Werktheater
Lokatie: Amsterdam
Website: website Frank Sanders Akademie
Auteur: brian

'Les Liaisons Dangereuses' van schrijver Choderlos de Laclos is door de jaren heen de inspiratiebron geweest van vele werken, zo ook voor de eindexamenvoorstelling van het postacademisch jaar van de Frank Sanders Akademie (FSA). De veelbelovende studenten brengen deze klassieke 'pot boiler' op eigenzinnige wijze tot leven.

De FSA maakt altijd heel veel werk van haar eindexamenproducties. De ambitie en inzet valt elk jaar weer toe te juichen. Dit keer hebben schrijver Allard Blom en componist Jeroen Slijfer een bewerking voor de studenten gecreëerd van Liaisons. Het verhaal beschrijft op flamboyante wijze de decadentie van de Franse aristocratie op de vooravond van de Franse revolutie. Caroline Frerichs tekende voor de regie en choreografie werd verzorgd door Hester Schrofer.

De enscenering van de voorstelling is even intrigerend als het verhaal. Aan het begin van de voorstelling zit Markiezin de Merteuil (een heerlijke rol van gastactrice Anouk van Nes) alleen in een soort van spook-chateau. Ze heeft haar rug naar het publiek gekeerd en staart naar zichzelf in een wegrottende spiegel. Van Nes is geheel in het zwart gekleed, terwijl al de meubels zijn bedekt met witte lakens. Alsof niets behalve geesten daar leven. Middenvoor staat prominent een schaakbord met daarop zwarte en witte pionnen. Deze kleuren zijn ook terug te vinden in de overige kostuums. De reeds verdorven personages zijn in zwart gehuld en de schaarse pure personages in het wit. Rond het schaakbord spelen de markiezin en haar ‘partner in crime’ Valmont (Christiaan Nannen) met elkaar en de levens van de mensen om hen heen.

Vanuit de ruimte van de markiezin leiden twee trappen naar het balkon. Hier rennen de overige personages aan het begin van de voorstelling rond met brieven en zien we het effect van deze brieven op hen. Zodra de personages, met name die in het wit gekleed, de ladders afdalen loopt het niet goed met hun af. In de markiezin haar onderwereld wordt een ieder gecorrumpeerd, zelfs de vrome Madame de Tourvel (Irene Borst). Zij is een van de vele slachtoffers in de oorlog die woedt tussen Valmont en Merteuil.

De valkuil van veel opleidingen is dat ze voor hun eindvoorstelling materiaal uitkiezen waar hun net afgestudeerden nog helemaal niet aan toe zijn. Het schoolvoorbeeld hiervan is de Fontys Academie, die haar studenten de ‘has beens’ uit Follies liet spelen. Ook Liaisons is iets te hoog gegrepen voor de studenten van de FSA. Ze wisten de erotiek en grote emoties niet geheel overtuigend over te brengen. Wat resteert zijn de soapy intriges van het verhaal. Het publiek smulde dan ook van dit element, maar ik miste de gelaagdheid ietwat.


 1 2 >

Fotos

 


image

Overige werken die door �Les Liaisons Dangereuses� zijn ge�nspireerd:
- In 1959 verfilmde Roger Vadim het boek met in de hoofdrol Jeanne Moreau.
- Christopher Hampton (�Sunset Boulevard�) bewerkte het boek voor het toneel. Het werd voor het eerst uitgevoerd door het Royal Shakespeare Company met Alan Rickman en Lindsay Duncan. Het verhuisde naar het West End (Olivier Award voor �Best Play�) en Broadway (Tony Award nominaties voor het stuk, Duncan en Rickman).
- In 1988 bewerkte Hampton zijn stuk voor film en kreeg hiervoor een Oscar. Regisseur Stephen Frears verzamelde een top cast: Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfeiffer, Uma Thurman, Keanu Reeves en Swoosie Kurtz. De film werd nog eens voor 6 overige Oscars genomineerd, waaronder voor Beste Film, Close en Pfeiffer. De nominaties voor decor en kostuums werden ook verzilverd.
- In 1989 volgde nog een filmbewerking van Oscar-winnaar Milos Forman (�Amadeus�) met Colin Firth en Annette Bening. Deze film was minder succesvol dan die uit �88.
- In 2003 werd het stuk voor het eerst in het West End gerevived met Jared Harris en Polly Walker. Het was echter geen commercieel succes.
- In 2005 bewerkte dansster Adam Cooper (�Swan Lake�, �Guys & Dolls�) het stuk tot een modern ballet. Het was te zien in het danspaleis Sadler�s Wells (Londen) met Cooper als Valmont.
- Volgend seizoen zal het stuk weer op Broadway te zien zijn in een productie van het Roundabout Theater Company (�Cabaret�).

(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)