Perspresentatie

Let’s Hear It For the Boy

Het begon met Grease, het ging verder met Fame en in 2009 is er Footloose. Bovendien een bonte sterrenparade in de gefilmde reportage van MusicalWorld.TV.

De videoreportages van MusicalWorld.TV zijn in hoge kwaliteit. Mocht die te veel zijn voor je computer, klik dan op de gele HD-knop onderaan het scherm voor een standaardkwaliteit.

Footloose vertelt het verhaal van een jongen, Ren McCormack, die met zijn moeder naar een klein dorpje verhuist vanuit de grote stad. In het dorp wordt de scepter gezwaaid door de dominee die het gehele dorp in zijn ban heeft. Tot grote frustratie van Ren mag in het dorp geen moderne muziek worden afgespeeld en niet worden gedanst. Alles wat zondig is, is verboden. Hij heeft moeite zich hieraan aan te passen en gaat de strijd aan met de dominee, gesteund door zijn nieuwe vrienden op school. En dan wordt hij nog eens tot over zijn oren verliefd op de dochter van de dominee….

Producent van ‘Footloose’, V&V Entertainment, heeft de laatste jaren voor een trend in de Nederlandse theaters gezorgd. “ Wij hebben een een nieuw soort reizende musical neergezet namelijk de swingmusical. Na Grease en Fame, waar in totaal meer dan 500.000 bezoekers op zijn afgekomen, moesten we kritisch kijken naar een nieuwe titel. Al snel kwamen we uit op ‘Footloose’ mede vanwege de ene hit na de andere die in de voorstelling zit. Ik heb de voorstelling een tijdje terug in Londen gezien en wat me opviel is dat naast de grote groep dames er ook veel jongen mensen in de zaal zitten. Schijnbaar vinden de kids van nu het dus een prettige voorstelling om naar toe te gaan. Dat merken wij natuurlijk ook in onze kaartverkoop want er zijn inmiddels al extra voorstellingen toegevoegd aan de tour en kan ik met trots zeggen dat er nu al meer dan 50.000 kaarten verkocht zijn”, aldus Albert Verlinde.

De filmversie uit 1984, met Kevin Bacon in de hoofdol, is bij velen bekend. De musicalversie was echter pas voor het eerst in 1998 op Broadway te zien. Producent was destijds collega / concurrent Joop van den Ende met Dodger Endemol Theatricals (bestaande uit o.a. Des McAnuff, Joop van den Ende en Robin De Levita). Die versie is in zowel Amerika als Engeland te zien geweest en komt nu vanaf januari in een eigen bewerking naar Nederland.
De regie is ook deze keer weer in handen van Martin Michel die net terug is uit zijn thuisland Australië waar hij de choreografie verzorgd heeft van de musical ‘Little Women’ (met o.a. Kate Maree Hoolihan, Hayden Tee, David Harris en Octavia Barron — Martin red.). “Footloose is voor mij niet alleen de 3e swing musical, maar ook de 3e productie gebaseerd op een film uit mijn jeugd”, aldus Michel. “ De kracht van Footloose zit hem uiteraard in de bekende nummers, maar daarnaast heeft het ook een sterk verhaal met als motto dat je met dans en muziek alles kunt genezen.”

De hoofdrol van Ren McCormack is voor William Spaaij. Geen onbekende rol voor hem aangezien hij die ook in het 1e jaar van zijn opleiding aan de Fontys Dansacademie in Tilburg heeft gespeeld. “Ren is een jongen met passie en energie die door de scheiding van zijn ouders zijn vader verliest. Daardoor heeft hij een hard kantje. Hij komt dan in dat dorpje waar een dominee zijn zoon verloren heeft en in weze lijken die verhalen dus heel erg op elkaar. Qua emotie hebben ze enorm veel gemeen maar qua ideeën liggen ze heel ver van elkaar af. Dat is ook de strijd die Ren daar aangaat want het kan gewoon niet zo zijn dat dans en rock muziek verboden is, dat is toch gewoon ‘part of anybody’s life’. “

Een andere hoofdrol is die van Ariel Moore, de dochter van de dominee. Deze rol zal gespeeld worden door Kim Lian van der Meij. Haar vaste alternate is Cindy Bell. “Ariel is op het 1e gezicht een vrij rustig meisje omdat ze natuurlijk onder het restrict van haar vader staat. Maar zodra ze de ruimte van haar familie krijgt is het een hele vrijgevochte dame en veel wilder dan iedereen denkt. Daarnaast durft ze ook te vechten waar ze voor staat en dat vind ik wel een mooi gegeven”, aldus Cindy. De verdeling voor de rol gaat overigens 70% Kim-Lian en 30% Cindy zijn wat inhoud dat Cindy de rol 1 a 2 keer per week voor vast zal gaan spelen.

01 December 2008
N.v.t.
Amsterdam
Focus
http://www.theaterhits.nl
footloose, albert verlinde, william spaaij, kim-lian van der meij, so you think you can dance, rtl, elise, vincent de lusenet, allard blom, talita angwarmasse, cindy bell, pieter de groot, evert-jan korving