Interview

Lion King, 1 jarig bestaan

Inmiddels hebben meer dan 850.000 bezoekers deze musical kunnen zien en zijn er meer dan 40.000 exemplaren van de Nederlandse cast cd verkocht die daarmee de gouden status heeft gekregen. MusicalWorld reisde af naar Scheveningen en sprak daar met hoofdrolspelers van het eerste uur, Carolina Dijkhuizen, Edwin Jonker en Jerrel Houtsnee, over hun Lion King belevenissen van het afgelopen jaar.

Op 4 april was het een jaar geleden dat de musical ‘the Lion King’ in het Circus Theater in Scheveningen in premi�re ging. Dit ter ere van het 100-jarig bestaan van dit theater. Joop van den Ende haalde ‘the Lion King’ in dat jubileum jaar naar Nederland als cadeau voor het Nederlandse publiek. Inmiddels hebben meer dan 850.000 bezoekers deze musical kunnen zien en zijn er meer dan 40.000 exemplaren van de Nederlandse cast cd verkocht die daarmee de gouden status heeft gekregen.
MusicalWorld reisde af naar Scheveningen en sprak daar met hoofdrolspelers van het eerste uur, Carolina Dijkhuizen, Edwin Jonker en Jerrel Houtsnee, over hun Lion King belevenissen van het afgelopen jaar.

the Lion King staat nu een jaar in het theater. Hoe kijk je terug op deze periode?
Jerrel: Voor mij was het een heel leuk jaar waarin heel veel leuke dingen zijn gebeurd. Naast mijn eigen rol (Banzai red.) speel ik namelijk ook af en toe de rol van Mufasa en van Scar, en dat heeft voor mij dus binnen de ‘Lion King’ mijn horizon verbreedt.
Carolina: Het jaar is ontzettend snel voorbij gegaan. Laatst vertelde iemand mij dat ze al met de voorbereidingen bezig waren voor het 1 jarig jubileum en toen had ik zo iets van ‘niet te geloven hoe snel dat voorbij is gegaan’.
Edwin: Het is een ontzettende leuke voorstelling om te doen en onderling hebben we enorm veel lol. Het is dus een erg leuk jaar geweest.

850.000 mensen hebben de voorstelling inmiddels gezien, de cast cd is goud. Had je van te voren verwacht dat het zo’n ernorm succes zou worden?
Edwin: Ik had het eerlijk gezegd wel verwacht.
Carolina: Ik eigenlijk ook wel.
Jerrel: Ik heb het natuurlijk al eens eerder meegemaakt omdat ik de show in Duitsland ook al gedaan heb. Je merkt ook dat deze voorstelling een behoorlijk inpact op de mensen maakt. Mensen willen de show ook vaak meerdere keren zien omdat als je het voor de eerste keer ziet, je zo overdonderd wordt met wat er allemaal op het podium en in de zaal gebeurt, dat je bij de 2e keer eigenlijk pas rustig kunt kijken en echt kunt genieten van de voorstelling.

Waar ligt volgens jullie de kracht van de musical?
Edwin: Het visuele plaatje; het decor, de kleding, de bediening van de poppen, daarmee onderscheidt deze musical zich van alle andere musicals.
Jerrel: Maar ook de kracht van de mensen die op het toneel staan, want iedereen geeft zich elke avond voor 100%.
Edwin: Maar die inzet zie je bij elke musical, maar juist de creativiteit van de de mensen die de poppen gemaakt hebben en die het verhaal hebben uitgewerkt, maakt het dat deze musical anders is dan andere. Natuurlijk moeten wij het dan uitvoeren op het podium maar daar zit voor ons dan de uitdaging omdat je naast acteren ook bezig bent met de bediening van wat je op je hoofd hebt of de pop die je in je handen hebt.
Carolina: De Lion King is daarnaast ook een heel bekend verhaal dus ik denk dat het voor mensen ook fijn is om ergens te zitten en op voorhand al heel veel dingen te herkennen. Je merkt ook dat iedereen zijn eigen verhaal uit de voorstelling haalt, vaak hoor ik mensen praten over de tekst die Mufasa zegt als hij het heeft over ‘onthoudt wie je bent’ en ‘dat je de mensen die overleden zijn altijd bij je houdt’.
Jerrel: De openings scene is natuurlijk ook iets wat de mensen bij blijft.

Wat is jullie favoriete moment uit de voorstelling?
Carolina: Voor mij is dat de opening. Ik ben de eerste acte niet op het toneel, en ik kan dus elke avond de opening zien, en het blijft mooi. Het zuigt je meteen helemaal mee in het stuk. Ook de reacties van het publiek hierop is geweldig om te zien.
Jerrel: Mijn mooiste moment is de reprise van ‘he lives in you’, als het hele masker bij elkaar komt. Toen ik voor het eerst de voorstelling zag, heeft dat moment mij het meest geraakt.
Edwin: Ik heb niet echt een favoriet moment, ik vind het eigenlijk allemaal mooi. Maar ik denk wel dat de opening het meeste indruk maakt op de mensen. Als je voor het eerst de voorstelling ziet en alle beesten komen bij elkaar en je ziet een olifant door het gangpad richting het podium gaan, dan is dat gewoon heel indrukwekkend.

N.v.t.
Scheveningen
Circus Theater
Officiele website

lion king, disney, joop van den ende, carolina dijkhuizen, circus theater, scheveningen, jerrel houtsnee, edwin jonker