Recensie

Mamma Mia!

Het idee voor een musical omtrent 'Abba-songs' ontstond nadat producer Judy Craymer steeds meer gefascineerd raakte door deze liedjes. Aanvankelijk had zij een televisie-film in haar gedachte, maar al snel kwam daar het idee voor een musical uit voort. Vooral het liedje 'The Winner takes it All' was voor haar een grote inspiratiebron.

De hoofdrolspelers van Mamma Mia:

Donna
De rol van Donna wordt vertolkt door Simone Kleinsma. Zoals we van haar gewend zijn betoverd ze ook deze keer weer de zaal meer haar prachtige stem. De ene keer heel ingetogen, de andere keer vol kracht en emotie. Ook weet ze de humor op een juiste manier te doseren. Kortom wederom een hele goede performance van Simone Kleinsma.

Sophie
Ik kan niet anders dan positief zijn op de manier waarop Celine Purcell de rol van Sophie neerzet. Het plezier waarmee ze haar rol speel straalt gewoon van haar af. Ook qua zang is ze erg sterk en met het nummer ‘Dank je voor de liedjes’ weet ze samen met Jon van Eerd de gevoelige snaar van het publiek te raken.

Sky
Oren Schrijver vertolkt de rol van Sky. Afgelopen jaar kreeg Oren een ‘John Kraaikamp Musical Award’ nominatie voor zijn rol in de musical ‘Home’. Deze nominatie kreeg hij natuurlijk niet voor niets, en daarom is het jammer dat hij in de rol van Sky niet kan laten zien wat voor kwaliteiten hij in huis heeft. Simpelweg omdat zijn karakter toch een wat ondergeschikte rol in het verhaal speelt.

Tanja
De diva-rol in deze musical is weggelegd voor Ellen Evers. Vol overtuiging speelt ze de rol van de rijke, nette Tanja, een van de jeugdvriendinnen van Donna. Ze is in haar spel soms ietwat overdreven, toch weet ze over het algemeen op een juiste manier de humor in haar rol te leggen. Ook qua stem is ze erg goed. Haar solo nummer ‘Weet je moeder dat’, waarin ze de verleiding van de jonge Pepper probeert te weerstaan, zet ze op een hele komische manier neer.

Roos
Roos, gespeeld door Doris Baaten, is de andere jeugdvriendin van Donna. Helaas was Doris niet echt overtuigend. Haar zang was prachtig, maar qua spel was zij wat overdreven. Het was niet uit het verhaal op te maken of dit bij de rol hoorde, of dat dit haar eigen interpretatie was. Ze probeerde te krampachtig komisch en jong over te komen. Dit was jammer, want de rol van Roos in het verhaal zou ook goed naar voren zijn gekomen zonder deze geforceerde pogingen.

Sam
Een gevoelige rol voor Hajo Bruins. Sam is een van de mogelijke vaders van Sophie. Ik vond dat hij in zijn solo nummers erg sterk was. De frustratie van het feit dat hij altijd van Donna is blijven houden, maar dit nooit heeft durven bekennen, weet hij op een zeer goede manier neer te zetten.

Harrie
Deze komische rol lijkt Jon van Eerd op het lijf geschreven. Qua spel is hij erg sterk en weet met kleine gebaren en lichaamshoudingen het publiek aan het lachen te krijgen. Vooral de manier waarop hij zijn vroegere bijnaam ‘De Headbanger’ nog steeds eer probeert aan te doen, is erg grappig. Helaas heeft Jon maar 1 nummer wat hij samen met Celine zingt. Ik had hem graag meer horen zingen

Bart
De rol van de vrijgevochten wereldreiziger en schrijver Harrie, wordt gespeeld door Fillip Bolluyt. Een mogelijke vader die eigenlijk helemaal niet zit te wachten op die verantwoordelijkheid, zelfs de liefde wil hij het liefst op afstand houden. Totdat Roos de gevoelige snaar weet te raken… Fillip zet de rol op een hele leuke en grappige manier neer, weet er veel humor in te leggen.

Verder had de rol van Pepper, gespeeld door Paul Boereboom, en Eddie, gespeeld door Jeroen Luiten, ook wel wat groter gemogen. Dit komische duo zijn bij Donna in dienst en weten af en toe de boel flink op stelten te zetten. Dit komt de humor in het verhaal zeker ten goede.

Wat valt er verder nog over Mamma Mia te zeggen? Dat het publiek deze musical al met open armen ontvangen heeft, blijkt wel uit de reacties. Er wordt vollop meegeklapt en, welliswaar in het Engels, meegezongen. Ben je op zoek naar een musical over Abba, dan zit je bij Mamma Mia verkeerd. Maar ga je voor een swingende avond uit en ben je niet van plan om de hele avond op je stoel te blijven zitten, dan zit je bij Mamma Mia gegarandeerd goed!

Première
Utrecht
Beatrix Theater
Officiele website

mamma mia, abba, simone kleinsma, joop van den ende, celine purcel, beatrix theater, utrecht