Interview

Mamma Mia! 1 jarig bestaan

Op 9 november was het een jaar geleden dat de musical 'Mamma Mia!' in het Beatrix Theater in Utrecht in premiere ging. Het was een succesvol jaar voor deze musical, met als een van de hoogtepunten de bekroning van 3 MusicalAwards waaronder de Publieksprijs voor 'Beste Musical'.

Heb je nog een leuke anekdote van het afgelopen jaar?
Celine: “Mijn Mamma Mia! moment is eigenlijk een lelijk moment. Je hebt natuurlijk altijd een moment in de voorstelling waarvan je van te voren denkt ‘nu mag er echt niks misgaan, want het is een heel mooi, intiem moment’. Voor mij is dat bijvoorbeeld de scene in de slaapkamer met Simone wanneer ik mijn trouwjurk aantrek. Tijdens een voorstelling ren ik aan het eind van die scene het podium af en ga plat op mijn bek waarop 1500 man in koor een schrik geluid maken. Ik vond het dus wel heel schattig dat mensen niet begonnen te lachen, dus dat was mijn Mamma Mia! Blunder.
Het mooiste wat ik aan Mamma Mia! heb overgehouden is natuurlijk Oren, dat is voor mij heel bijzonder. Daarnaast mijn musicalaward en het feit dat Simone mij bedankte in haar speech toen zij ook een musicalaward won. Dat vond ik helemaal geweldig!”
Simone: “We hebben verschillende show-stops gehad vanwege de techniek omdat de huisjes niet meer draaiden. Bij een voorstelling duurde zo’n moment meer dan 10 minuten en dan moet je toch gaan bedenken wat je met de mensen in de zaal doet. Ik heb toen de rest van de cast op het podium geroepen en zijn we ‘Waterloo’ gaan zingen. Daarna hebben we een pauze ingelast en is de boel verholpen. We zijn toen doorgegaan waar we in de 1e helft gestopt waren en hebben we zonder pauze de voorstelling afgespeeld. Dat was dus wel een byzondere avond”.
Axel:  “Toen ik voor het eerst de voorstelling ging kijken schrok ik een beetje omdat het verhaal heel erg overeenkomt met mijn eigen verhaal. Ik heb toevallig 2 jaar geleden mijn vader weer ontmoet na 15 jaar. Ook herken ik mijn moeder heel erg in de rol van Donna. Ik was dus echt geraakt toen ik de voorstelling voor het eerst zag.
Ook is er een keer een enorme noodsituatie geweest met verzwikte enkels en zieke mensen. Ze hebben mij toen gevraagd of ik voor een voorstelling weer terug in het ensemble wilde, en hebben ze Oren die avond terug gevraagd voor de rol van Sky. Ik heb dat toen gedaan, maar vergat een hele boel dingen zoals stoelen. Ook wilde ik teksten gaan zeggen terwijl ik helemaal geen teksten had. Ik dacht van te voren ‘ohw dat doe ik wel even’, maar dat pakte dus helemaal anders uit haha.
Ook heb ik een keer mijn broek naar beneden getrokken en mijn billen laten zien aan Celine. Die schrok natuurlijk heel erg, maar ik wilde gewoon even iets anders, ik was er even klaar mee met wat ik normaal in die scene moest doen”.

Hoewel Mamma Mia! voorlopig nog in het Beatrix theater te zien zal zijn, wordt er al wel druk gespeculeerd over de opvolger. Welke productie zou jij graag als opvolger van Mamma Mia in Utrecht willen zien?
Celine:“Ik vond ‘Hairspray’ een hele leuke voorstelling. Die heb ik een paar maanden geleden in New York gezien, en die vond ik erg leuk. Ik heb namelijk toch het idee dat er in het Beatrix gewoon een leuke, vrolijke, dansachtige show moet staan. Dus ik zou zeggen ‘Hairspray’.
Simone: “Ik ga ook voor Hairspray! Wat een geweldige vrolijke voorstelling is dat. Daar ga je ook juichend en swingend naar buiten.
En ik hoop stiekem dat ze heel snel ‘Mary Poppins’ naar nederland halen want dat lijkt me echt een geweldige voorstelling. Het verbaast me dat daar nooit eerder een musical over geschreven is!”

Het mag duidelijk zijn dat Mamma Mia! niet alleen in Nederland een enorme hit is. Wereldwijd hebben meer dan 18 miljoen mensen de voorstelling gezien in 80 steden.
Voor Joop van den Ende theaterproducties is er binnenkort nog een mooi Mamma Mia! Moment. Aanstaande donderdag, 11 november, opent de 4e Mamma Mia! productie van het bedrijf zijn deuren in Madrid. Daarmee lijkt het einde nog lang niet in zicht voor deze musical.

N.v.t.
Utrecht
Utrechtse Grachten
Officiële website

mamma mia, abba, simone kleinsma, celine purcell, joop van den ende