Perspresentatie

Mamma Mia is Een Van Ons

Destijds gestopt op een hoogtepunt en na drieëneenhalf jaar toch weer van de plank gehaald voor een nieuwe reizende productie: de musical Mamma Mia! Inclusief gefilmde reportage van MusicalWorld.TV.

Na 2 jaar en drie maanden waarin 803 voorstellingen werden gespeeld, viel op 12 februari 2006 het doek voor de musical Mamma Mia! in het Beatrix Theater in Utrecht. Een enorm succes want destijds hebben maar liefst 1.203.000 mensen de voorstelling gezien.  Een van de redenen waarom de voorstelling na zo’n korte periode weer terug naar Nederland komt is volgens Erwin van Lambaart (directeur van Stage Entertainment red.) omdat het dé perfecte voorstelling is in tijden als deze, met de wereldwijde kredietcrisis, om even te ontsnappen aan alle ellende van de wereld. Daarnaast kreeg het bedrijf al tijdens de Utrechtse productie vragen van theaterdirecteuren uit het hele land of de voorstelling niet tot een reizende productie gemaakt kon worden omdat zij er wel belangstelling voor hadden. En zo geschiedde.

De videoreportages van MusicalWorld.TV zijn in hoge kwaliteit. Mocht die te veel zijn voor je computer, klik dan op de gele HQ-knop onderaan het scherm voor een standaardkwaliteit.

Net als bij de vorige Mamma Mia productie is Paul Garrington aangetrokken als associate regisseur. “We zijn nu een aantal weken aan het repeteren en we naderen het einde van de repetities in Focus. Je ziet alles nu bij elkaar komen en krijgt een eerste indruk hoe het straks moet gaan worden. Binnenkort gaan we naar het Parktheater in Hoorn voor de repetities daar met alle techniek erbij en binnenkort beginnen ook al de try-out voorstellingen”, aldus Paul. Het is voor Paul de tweede keer dat hij zich in Nederland aan de regie van Mamma Mia! waagt. “Ik heb het geluk dat ik met een van ’s werelds beste Donna’s mag werken, namelijk Lone (van Roosendaal red.). Daarnaast hebben we een geweldig ensemble vol met mensen met een sterke persoonlijkheid die bruisen van de energie. De cast is een mooie mix van ‘oude rotten’ en nieuwelingen in het vak.”

Mamma Mia! combineert het levendige liefdesverhaal van Donna met 22 van de grootste hits van ABBA en voltrekt zich op een paradijselijk Grieks eiland. Dochter Sophie staat op het punt te trouwen, terwijl haar moeder met haar bruisende verleden wordt geconfronteerd met een ontmoeting met drie voormalige liefdes. Sophie die door haar echte vader ‘weggegeven’ wil worden, probeert uit te vinden wie van de drie mannen dat is.
De rol van Sophie wordt gespeeld door Elise Berends. “ Sophie is een jong meisje die een beetje in een identiteitscrisis zit. Ze voelt zich incompleet omdat ze niet weet wie haar vader is. Juist nu ze op het punt staat om te gaan trouwen heeft ze in haar hoofd zitten dat haar vader haar moet weggeven. Als ze die uiteindelijk heeft gevonden voelt ze toch nog een leegte en dan blijkt dat ze eigenlijk al die tijd gewoon op zoek was naar zichzelf en wat ze wil met haar leven. Sophie maakt dus best een mooie ontwikkeling door, iets wat je misschien niet zo snel verwacht bij een musical als Mamma Mia”, aldus Elise.

Elise is nog niet zo lang geleden afgestudeerd aan het Rotterdamse Conservatorium en was te zien in de musical Tarzan als understudy voor de hoofdrol van Jane. Met de rol van Sophie heeft ze haar eerste eigen hoofdrol te pakken. “ Ik moet je toegeven dat ik het eigenlijk doodeng vindt. Sophie is wel de katalysator van het hele stuk. In bijna elke scène geef ik iets aan en moeten anderen daarop terugspelen. Ik wil dat de rest van de cast ook kan schitteren maar als ik dus slecht aangeef kunnen zij niet op hun toppen presteren. Een behoorlijke verantwoordelijkheid dus.”

Het komend theaterseizoen gaat het erg druk worden voor Elise. Niet alleen speelt zij in Mamma Mia!, ook is ze nauw betrokken bij diverse jeugdtheaterscholen. In het verleden heeft ze hiervoor al voorstellingen als Miss Saigon, Hairspray en High School Musical geregisseerd. Aankomend seizoen staat de musical Spring Awakening op het programma. “ Het zal moeilijk te combineren zijn, maar ik ga het wel doen. Ik ga Spring Awakening regisseren en ben artistiek leider maar ik het het wel zo georganiseerd dat het een theaterwerkgroep is. Veel dingen kunnen ze dus zelf doen, die ervaring hebben ze al wel. Maar ik ben wel van plan om de meeste maandagen daar te zijn en het eindproduct zal ik natuurlijk ook zoveel mogelijk gaan begeleiden”, aldus Elise.

11 August 2009
N.v.t.
Amsterdam
Strand Zuid
http://www.musicals.nl
mamma mia, abba, stage entertainment, joop van den ende, lone van roosendaal, simone kleinsma, vera mann, ad knippels, bas westerweel, john vooijs, anouk van nes, celine purcell, doris baaten, ellen evers, bjorn, benny, londen, amerika, zweden