Perspresentatie

Mamma Mia is Een Van Ons

Destijds gestopt op een hoogtepunt en na drieëneenhalf jaar toch weer van de plank gehaald voor een nieuwe reizende productie: de musical Mamma Mia! Inclusief gefilmde reportage van MusicalWorld.TV.

Een van de mogelijke vaders van Sophie is Harrie Buijs gespeel door Ad Knippels. “Harry is een man met een hoge financiële positie bij een grote Nederlandse bank. Hij wordt uitgenodigd voor de bruiloft van Sophie, die hij helemaal niet kent. Maar hij wordt uitgenodigd door Donna en die kent hij dan weer wel want dat is een oude jeugdliefde. Hij wil even aan zijn huidige drukke leven ontsnappen dus reist hij af naar Griekenland waar Donna woont en de bruiloft plaatsvindt.” Ad, afgestudeerd aan de toneelschool en in veel serieuze toneelstukken te zien geweest, hoefde niet lang na te denken of hij auditie wilde komen doen voor het toch wat luchtigere Mamma Mia. “Het stuk zit gewoon goed in elkaar. Wat ik om me heen hoor en wat ik merkte bij de film is dat mensen met een goed gevoel de zaal uit kwamen. Het is een heel warm stuk. Het gaat over liefde en samenzijn, over vriendschap en familie. En de muziek van Abba is natuurlijk ook geweldig. Het is aan de ene kant een vrolijke musical maar aan de andere kant ook emotioneel. Er zitten dialogen in over verloren liefde en de relatie tussen moeder en dochter en die zijn best heftig”, aldus Ad.

De rol van Pepper gaat gespeeld worden door Karel Simons. “Pepper is een vriend van Sky (gespeeld door John Vooijs red.) en Eddie (gespeeld door Kok-Hwa Lie red.) en werkt op het Griekse Eiland voor Donna. Hij staat achter de bar van haar hotel en hij wordt verliefd op Tanja.” Karel is na zijn afstuderen vooral te zien geweest in oorspronkelijk Nederlandse producties zoals Wat Zien Ik?!, Pietje Bell en Floddertje. Iets heel anders, ook qua creatief proces, dan een productie als Mamma Mia!. “Ja maar toch ook wel weer hetzelfde want het gaat uiteindelijk toch om het ontdekken van je personage en het creëeren. Paul (Garrington, regisseur red.) pakt het heel slim aan en laat ons erg zoeken in de rol. En ondanks dat grote lijnen natuurlijk wel vast staan, is er zeker ook ruimte voor eigen input bijvoorbeeld in de choreografie”, aldus Karel.

Je kunt bijna niet om een vergelijking met de vorige Mamma Mia! productie heen. Ook met de zeer succesvolle film die in 2008 in de bioscopen te zien was lijkt Mamma Mia! een ware hype. Voor de huidige castleden genoeg vergelijkingsmateriaal, maar daarin schuilt ook een gevaar. “Ik ben helemaal blanco het repetitieproces ingestapt. Ik heb de film een half jaar geleden wel gezien, maar de musical destijds in Utrecht niet. Ik heb wel 1x naar de cd geluisterd om de muziek te leren, maar sindsdien doe ik het gewoon vanaf de noten. Ik word alleen maar onzeker als ik me aan andere mensen moet refereren. Ik zing en speel anders dan mijn voorgangers en ik vind ook niet dat ik een typische Sofie ben. Ik ben lang en heb lang blond haar en dat is geloof ik wel uniek voor deze rol”, aldus Elise. Karel vult aan: “Onze cast is zo anders dan die in Utrecht. Mamma Mia! gaat over echte mensen en als die mensen anders zijn, dan krijg je automatisch een andere voorstelling. Daarbij denk ik dat er ook een nieuwe generatie naar de voorstelling komt kijken, een die de film misschien wel heeft gezien maar de show in Utrecht niet. Voor hen is het naar mijn idee des te leuker om naar het theater te gaan om te kijken wat nu de oorspronkelijke vorm is. En daarbij is theater natuurlijk een stuk intiemer en directer.”

Dat deze tourproductie van Mamma Mia! net zo succesvol zal gaan worden als de productie destijds in het Beatrix Theater, daar twijfel ik niet aan. De vraag is en blijft natuurlijk of het de cast en creatives gaat lukken om een nieuwe versie van de musical te gaan neerzetten en of we als publiek leuke nieuwe details mogen gaan ontdekken. We kunnen het gaan zien vanaf 29 augustus want dan is de eerste try-out voorstelling in Hoorn. Mamma Mia! is nog tot en met begin juli 2010 in de 15 grootste theaters van Nederland te zien. Voor de volledige speellijst ga naar http://www.musicals.nl.
11 August 2009
N.v.t.
Amsterdam
Strand Zuid
http://www.musicals.nl
mamma mia, abba, stage entertainment, joop van den ende, lone van roosendaal, simone kleinsma, vera mann, ad knippels, bas westerweel, john vooijs, anouk van nes, celine purcell, doris baaten, ellen evers, bjorn, benny, londen, amerika, zweden