Recensie

Meneer de Uil… echt waar?

Hoezo ‘oubollig en ver voor mijn tijd’? De Fabeltjeskrant mag dan wel bijna 40 jaar oud zijn maar het gaat zeker met zijn tijd mee. Vandaag werd het Grote Dierenbos even verruild voor het Theater aan de Parade in Den Bosch voor de première van de Fabeltjeskrant musical.

De cast van de fabeltjeskrant bestaat uit 8 personen waarvan er 7 met de poppen spelen. Er is niet echt 1 iemand die eruit springt aangezien de personen erg goed passen bij de poppen die ze bespelen. Als er dan toch wat namen genoemd moeten worden dan allereerst die van Florus van Rooyen. Hij speelt maar liefst 3 karakters met totaal verschillende stemmen en moet regelmatig heel snel van stem switchen, wat hem vrij gemakkelijk afgaat. Aan Sabine Beens de taak om de gezusters Hamster ieder een eigen karakter te geven Door kleine verschillen in accent en stemhoogte gecombineerd met subtiele bewegingen, weet zij zowel Martha als Myra erg leuk neer te zetten. De personages die echter het dichts bij het origineel komen zijn Juffrouw Ooievaar en Isadora Paradijsvogel, gespeeld door Ilona Stokvis.
Wat opvalt is dat het poppenspel erg vloeiend verloopt. Doordat er 15 karakters in het verhaal voorkomen, moet er regelmatig gewisseld worden van pop. Soms doet de acteur dat zelf maar soms worden poppen ook aangegeven of overgenomen door andere acteurs. Dit verloopt echter zo soepel dat het nauwelijks opvalt. Ook het poppenspel zelf is van hoge kwaliteit. Door de details in het bewegen en het benadrukken van de karaktertrekken van elk personage, gaat de aandacht naar de pop waardoor je regelmatig vergeet dat er nog een acteur aanzit.

Ara Halici is als enige mens in de voorstelling te zien waardoor je in eerste instantie het idee krijgt dat hij niet echt in het geheel past. Maar Ara speelt met 1 brok energie de gestresste theater en tv producent Reinaert Bron. Zijn spel is geloofwaardig doordat hij zich continu op de dieren richt en niet op de acteurs. Het enige minpuntje is, maar dat ligt vooral aan het script en niet aan Ara, dat Reinaert totaal niet verbaasd of geschrokken is dat de dieren kunnen praten en dat hij ze ook nog kan verstaan. Laten we het er maar op houden dat dit dan de magie van theater is.

Naast dat Jon van Eerd nieuwe nummers voor de voorstelling heeft geschreven, mogen de bekende liedjes uit de tv serie natuurlijk niet ontbreken. ‘Hallo Meneer de Uil’, ‘Het Stoomlied’,’Hup, daar is Willem met de Waterpomptang’ en ‘Drink meer Prik’ zorgen voor mede voor een feest der herkenning en enthousiast meeklappen van het publiek.
De Fabeltjeskrant musical is erin geslaagd een leuke voorstelling neer te zetten voor verschillende generaties. Voor de 30 plussers is het met name het stukje jeugdsentiment wat naar boven komt. Niet alleen door de bekende liedjes maar ook door karaktertrekken en uitspraken die elke pop zo uniek maakt. Voor de jeugdige toneelkijkertjes zullen met name de poppen en de verwijzingen naar de moderne tijd zij wat aanspreekt.

Voor de volledige speellijst van de Fabeltjeskrant musical ga naar http://www.fabeltjeskrantdemusical.nl

30 September 2007
Première
Den Bosch
Theater aan de Parade
http://www.fabeltjeskrantdemusical.nl
fabeltjeskrant, ara halici, arie cupe, sabine beens, robin de lavita, hans cornelissen, ruud de graaf