Perspresentatie

Nog zes weken heksen.

Over 6 weken is de Nederlandse première van The Witches of Eastwick, in Zoetermeer. Musicalworld was bij de presentatie en sprak met de cast.

Vorige week was de perspresentatie van The Witches of Eastwick. Al een aantal jaar wordt er in Zoetermeer een thrillerfestival gehouden, en het NME/Harlekijn presenteert er ook altijd een voorstelling. Na Zigana, The Mousetrap en Jekyll & Hyde is het dit jaar de beurt aan The Witches of Eastwick. Bijzonder, want de rechten zijn pas sinds kort vrijgegeven, en NME greep de kans met beide handen aan. Jammer voor de fans van Sweeney Todd, want die stond oorspronkelijk op de planning, maar aan de andere kant. Die titel krijgen we binnenkort wel weer te zien.
The Witches of Eastwick is oorspronkelijk een roman van John Updike, maar is vooral bekend dankzij de film met Jack Nicholson, Cher, Susan Sarandon en Michelle Pfeiffer. Het verhaal over drie vrouwen die in een vrij suf dorp leven, allen zonder man zijn, maar er wel van dromen. Dan blijken alle dromen ineens vervuld te worden, als Darryl van Horne ten tonele verschijnt. Hij is voor alle drie de vrouwen een ideale man.
Het verhaal werd in 2000 tot een musical bewerkt, en de rol van Darryl van Horne is sindsdien vaak gespeeld door een bekende persoon. Inderdaad, ook toen al. De originele van Horne was Ian McShane, toen nog vooral bekend als de vertolker van de titelrol in Lovejoy, dat ook in Nederland werd uitgezonden. De Engelse tour van 2008 was het de beurt aan Marti Pellow, die we in Nederland vooral kennen als zanger van de band Wet Wet Wet. Maar ook de drie originele vrouwen Lucie Arnaz, Joanna Riding en Maria Friedman zijn natuurlijk grote namen in de musicalwereld.
De Nederlandse versie van de musical wordt voornamelijk vertolkt door studenten van DAPA, maar de hoofdrollen worden ook hier gespeeld door zeer bekende namen. Jasper Taconis speelt Darryl van Horne, en de drie vrouwen worden gespeeld door respectievelijk Joke de Kruijf, Linda Wagenmakers en April Darby.
Musicalworld kreeg een voorproefje te zien en was onder de indruk. Van de energie van het ensemble en de choreografie. Ook zonder de kostuums zag het er al zeer goed uit. De vocalen van drie van de beste Nederlandse musicalactrices waren prachtig, en de interactie tussen Jasper en het ensemble was al goed tijden hun gezamenlijke nummer.

We spraken de vier hoofdrolspelers van de voorstelling.
Let op: in de interviews komen enkele verhaalontwikkelingen ter sprake, die mogelijk als spoiler kunnen worden gezien. De plot wordt overigens niet vermeld

Linda Wagenmakers (Alexandra Spoffard)
Alex is een kunstenares en moeder, die onbegrepen is in het dorp, omdat ze buiten de geijkte paden treedt. Ze woont namelijk in een typisch Amerikaans christelijk dorpje. Ze doen er niet veel meer dan de roddels bespreken, eten koken en de was ophangen. Nogal benauwend voor een vrije geest als Alex. Samen met haar vriendinnen wordt gezien als vreemde eenden, maar ook achterna gezeten door de mannen, omdat ze de enige vrijgezellen in het dorp zijn. Zij zoeken echter een man met bijzondere specialiteiten. En als ze aan het pimpelen zijn, besluiten ze deze wensen om te zetten naar een verzoek naar de hemel. Niet veel later komt er dan een vreemdeling in het dorp, die vreemd genoeg aan de verschillende eisen van de drie vrouwen voldoet.
De uitdaging voor mij in deze rol is dat ze een vrij serieus type is. Ik ben gewend om hele maffe types te spelen, of juist hele dramatische. Dit is een vrouw die zich heel evenwichtig probeert te gedragen. Ze is een beetje sarcastisch en laat zich niet in alles meeslepen (en dat is totaal tegen mijn eigen natuur in), tot al haar remmingen los gaan.
Ik heb de musical zelf niet eerder gezien. Ik kende de film, en heb stukjes gezien op het internet. Ik moet dus uit mijn eigen inspiratie moeten putten, en kan de herinneringen aan het filmkarakter gebruiken.  Cher speelde daar mijn rol. Ook de andere actrices speelden heel sterk. Zij zorgen ervoor dat je het verhaal, dat vrij gewoon begint, en na een twist erg sprookjesachtig wordt, toch gelooft.

Joke de Kruijf (Jane Smart)
Jane is gedisciplineerd en keurig, en dat is ook wat ze zoekt in haar mannen. Een goede baan, strak in het pak, met karakter en een goed gevulde portemonnee. Ze is streng en keurig. Ze is muzikante, speelt cello.
De uitdaging in de rol zit voor mij in het moment dat ze los gaat. Ik speel meestal vrij gecontroleerde, lieve aardige rollen. De laatste jaren is dat wel iets minder, maar het leuke is als je een ontwikkeling doormaakt. Door de invloed van Darryl van Horne is het verschil in dit verhaal tussen het begin en eind heel groot. Ze krijgen door hem wat toverkracht, en komen voor de keuze te staan tussen goed en kwaad. Want een foute man is natuurlijk net iets leuker dan een brave man, en de drie vrouwen gaan allemaal voor hem voor de bijl. Het is heel gaaf dus om dit te kunnen spelen.
Deze ontwikkeling is natuurlijk heel anders dan die van Christine in the Phantom. Daar is ook wel een foute man, maar dat is een ontwikkeling van een meisje naar een jonge vrouw. Dit is een vrouw die van diepe wateren stille gronden, in een heel expressieve vrouw verandert.
We hebben nog niet gerepeteerd; dat begint volgende week. Ik kende de musical al wel. Ik heb ook ooit een lied opgenomen met Simone en Pia voor Rudy Hellewegen (stage manager/understudy, bv Mary Sunshine). Hij wilde dat ooit uitbrengen met Mark Vijn (red: dat verklaart meteen waarom nu de rechten in Nederland vrij zijn gekomen), maar dat is toen niet doorgegaan. Het grappig is dus dat ik er toen ook al bij zat. Dat was ook de vertaling van Petra van der Eerden; de teksten nu zijn een modernisatie van de vertaling van toen.
Dit is helaas het enige wat ik dit seizoen doe. Alles wordt verder afgezegd (zoals de Sneeuwkoningin die deze kerstvakantie op de planning stond).

Lees verder >>>

20 September 2012
N.v.t.
Zoetermeer
Stadstheater
http://www.harlekijn.nl
witches of eastwick, zoetermeer, thrillerfestival, interview, jasper taconis, joke de kruijf, linda wagenmakers, april darby, petra van eerden

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen