Recensie

Op avontuur met De Gebroeders Leeuwenhart

Met ‘De Gebroeders Leeuwenhart’ sluit het M-lab 2007 af met een vertederende familiemusical, gebaseerd op het boek van Astrid Lindgren (‘Pippi Langkous’).

Het allergrootste avontuur
‘De Gebroeders Leeuwenhart’ gaat over de terminaal zieke Kruimel (Niels Jacobs), die via de verhalen van zijn oudere broer Jonathan (Thomas Spijkerman) de spannendste avonturen beleeft in Nangiala. Dan komt Jonathan te overlijden tijdens een gruwelijke brand. Via magische wijze worden de broers echter in Nangiala herenigt. Een plek waar ziekte niet bestaat en Kruimel zich ontpopt tot dappere ridder. Samen beleven de broers voor het laatst een groot avontuur, waar ze het o.a. opnemen tegen Tengil en zijn draak Katla. Uiteindelijk blijkt hun gevecht tegen het kwaad slechts een generale repetitie voor het allergrootste avontuur.

Multifunctioneel ensemble
Het ensemble weet jong en oud gedurende de show te betoveren. Jacobs geeft op innemende wijze gestalte aan Kruimel en weet in de laatste momenten van het verhaal echt te ontroeren. Spijkerman als Jonathan had meer fysiek aanwezig mogen zijn om het contrast tussen de twee broers groter en heldhaftiger te maken. Beide acteurs weten echter wel een hechte broederband te creëren.

De overige castleden leveren allemaal vakkundig werk, geven vaak gestalte aan diverse magische beesten en verzorgen ook nog eens de decor-changementen tijdens het zingen. De creatie van Lottie Hellingman als Sofia, de verzetstrijdster in Nangiala, ontstijgt het ensemble op plezierige wijze.

Musicaldebuut van Tjeerd Oosterhuis
Regisseur Koen van Dijk en zijn team hebben op simpele, maar inventieve wijze het verhaal (vlot bewerkt door Dick van den Heuvel) tot leven gebracht. Ze vertrouwen op de fantasie van de toeschouwer en dit wordt vaak rijkelijk beloond. Van de transformatie van het ziektebed van Kruimel tot een brug over een kreek, een vlammenzee tot en met het berijden van paarden. Slechts het gebruik van (eng uitziende) poppen in een nummer kwam totaal overbodig over.

‘De Gebroeders Leeuwenhart’ is de eerste musical score die Tjeerd Oosterhuis heeft afgeleverd (met liedteksten van Jurrian van Dongen) en het is best een veelbelovend debuut geworden. De nummers zijn functioneel, liggen makkelijk in het gehoor, zijn gevarieerd en het is altijd verfrissend om een modern muzikaal idioom in musicaltheater te horen. Slechts het openingsnummer (over Nangiala) heeft een hoog drakerig gehalte.

De ultieme heldendaad
Het is de makers gelukt om een betoverend familiestuk te maken over een zwaar onderwerp: de dood. De filosofie van het verhaal is dan ook: ‘Wie dood gaat is een held’. In de intieme speelruimte van het M-Lab zal menig kind van elke leeftijd meegesleept worden door het avontuur en uiteindelijk ontroert worden door de ultieme heldendaad van Kruimel.

‘De Gebroeders Leeuwenhart’ is nog tot en met 5 januari te zien in het M-Lab.

23 December 2007
Reguliere voorstelling
Amsterdam
M-Lab
http://www.m-lab.nl