Perspresentatie

Poison Ivy

Naast het internationale musical "geweld" dat we dit seizoen in de Nederlandse theaters te zien krijgen, komt Opus One ook dit jaar weer met een unieke eigen gecreëerde familievoorstelling, Ollie B. Bommel en de Trullenhoedster genaamd.

Geestelijk vader van Ollie B. Bommel is de onlangs overleden Marten Toonder. Toonder was tot vlak voor zijn dood nauw betrokken bij deze productie. Maaike Widdershoven betreurt dat hij niet bij de première aanwezig zal zijn: “Ik zie deze show zeker als een eerbetoon aan Marten. We kunnen nu heel mooi zijn werk voortzetten en het publiek laten zien dat dit ook een van zijn verhalen is. Hopelijk zetten we de kinderen aan tot het lezen van meer Marten Toonder verhalen”.

Ollie B. Bommel is misschien wel de belangrijkste stripheld in de Nederlandse literatuur geweest. Hij is in zeker twintig talen en dialecten vertaald, in 21 landen gepubliceerd en heeft miljoenen lezers intens genoegen bezorgd. Bommel is een begrip geworden. Maaike: “Bijna iedereen kent Ollie B. Bommel wel en omdat hij zo tijdloos is en altijd zichzelf is gebleven. Hij zal nooit geen gekke dingen doen en uit de band springen. Hij heeft iets oneindigs goeds in zich en wil het kwade bestrijden. Hij is eerlijk en zal zich nooit verlagen tot gemene dingen en dat maakt hem toch een goedzak”. 

Na jarenlang voor het Joop van den Ende Theaterproducties gewerkt te hebben, is een kleinere producent voor Maaike een welkome afwisseling: “Het is fijn om met de repetitiestudio zo dicht bij kantoor te zitten, als je wat wilt vragen zit de directie altijd dichtbij. Ook vind ik het leuk om weer eens met nieuwe mensen te werken en ik vind het wel iets waard dat Opus One met eigen gemaakte producties zo hun nek uit durven steken”.
Jimmy Hutchinson vult aan: “Het is bij Opus One hard werken met als doel goed theater brengen. De mentaliteit van met name de dansers bevalt me erg goed. De intensiteit die die mensen hebben vind ik echt geweldig. Daarnaast vind ik het artistieke niveau en het feit dat we onze eigen producties brengen een hele aparte vorm van muziektheater. Jong talent krijgt hier ook de kans zich te ontwikkelen en alle aspecten van het theatervak te leren. Wij hebben bijvoorbeeld geen kleedsters tijdens de tour, dat moet je zelf doen. Ook hebben we niet die technieken om het decor te veranderen, dat doen we ook zelf, maar daardoor krijg je wel veel meer respect voor de mensen achter de schermen bij de grote producties en dat is ook belangrijk om de jonge generatie mee te geven”.

Aangezien er dit seizoen meerdere familievoorstellingen in de theaters te zien zijn, komt Opus One met extra activiteiten rondom deze voorstelling. In de Kerstvakantie, van 25 december tot en met 8 januari, is in De Theaterfabriek in Amsterdam komt voorafgaande aan de voorstelling Tom Poes het verhaal van de Trullenhoedster vertellen aan de kinderen. Ook is er een expositie van Marten Toonder te zien en staat er een selectie van Oldtimers uit het Ford Museum in Hillegom tentoon gesteld, de auto die model stond voor Bommel’s Oude Schicht.
Na afloop van de voorstelling komen de artiesten in de foyer voor een signeersessie en kan de middag besloten worden met een Oud Hollandse Pannekoekenmaaltijd, geheel in de sfeer van Bommelstein. Voor meer informatie over deze extra’s en over de productie, ga naar http://www.opusone.nl

Ollie B. Bommel gaat op 26 december in De Theaterfabriek in Amsterdam in première.

14 November 2005
N.v.t.
Amsterdam
Papaver Studio's

Jon van Eerd, Maaike Widdershoven, Opus One