Recensie

Première Hans en Grietje in Gent ⭐⭐⭐⭐

Hans en Grietje is een feest voor de hele familie. Na eerdere try-out voorstellingen in Antwerpen ging de voorstelling afgelopen weekend nagenoeg ongewijzigd in Gent in première.

Hans en Grietje is een feest voor de hele familie. Na eerdere try-out voorstellingen in Antwerpen ging de voorstelling afgelopen weekend nagenoeg ongewijzigd in Gent in première.

Afgelopen zondag was het zover: de officiële première van Hans en Grietje. Een show van formaat, met als grootste verrassing het slotapplaus. Was de cast werkelijk maar zo klein? De hele voorstelling hebben ze zich kennelijk de benen onder hun lijf vandaan gelopen om de voorstelling de grandeur te geven die je als bezoeker beleeft.

Musicalworld deed al uitgebreid verslag van de voorstelling in Antwerpen, en er zijn geen opvallende veranderingen. De show loopt nog steeds als een trein, voelt vol maar niet overvol aan en heeft een aantal sterke komische karakters. De konijnen Whoppie en Floppie, die ook in Roodkapje een rol speelden, keren terug, en worstelen met het dieet van Whoppie. Daarnaast is er het prinselijk gezelschap uit een ander sprookje, waarvan de erg van zichzelf overtuigde prins continu in zingen wil uitbarsten, maar wordt tegengehouden door zijn lakeien. Heel veel overacting en huppelen, en vooral dolkomisch. Daarnaast is er het verhaal van Hans en Grietje, die op zoek gaan naar de wensput in het bos, om hun ouders gelukkig te maken. Zij worstelen met hun slechtlopende houtzagerij. Uiteraard belanden ze bij het bekende snoephuisje, en herkennen we weer iets terug van het oorspronkelijke verhaal.

Hans en Grietje barst dus van de energie, heeft leuke liedjes, en is reuze aanstekelijk. De aanpassingen aan het oorspronkelijke verhaal hebben echter wel een aantal onlogische wendingen tot gevolg. Zo komen twee groepen die een spoor tegengesteld volgen elkaar niet tegen. En vooral in het snoephuisje gebeuren rare dingen. De heks ziet een aantrekkelijke prins van behoorlijke afstand, maar moet Hans’ vetgehalte meten via het voelen aan zijn vinger. Daarnaast heeft ze al een sloofje voor haar huishouding, dus was het niet veel logischer ook Grietje meteen op te sluiten? Het zijn kanttekeningen bij een verder heerlijke show.
Hans en Grietje speelt 27 december in Oostende, en keert begin januari terug naar Antwerpen.
 

23 December 2018
Première
Gent
Capitole
https://musichall.be/shows/hans-en-grietje-home/

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen