Interview

Rock Opera in Concert

In januari komt de Koninklijke Luchtmacht Kapel met een nieuwe voorstelling genaamd 'Rock Opera in Concert'. Musicalworld reisde af naar Amersfoort voor een interview met castleden Rolf Koster, Martin van der Starre, Robin van Beek, Laurie Reijs en Wouter van Schaaijk.

Het concept ‘Rock Opera in Concert’, hoe is dat ontstaan?
Martin: De Koninklijke Luchtmacht Kapel komt elk jaar met een voorstelling met een bepaald thema en ‘rock opera’ was een thema dat nog niet gedaan was. Aangezien er een aantal hele goede rock opera’s zijn hadden ze het idee om daarvan de beste nummers bij elkaar in een voorstelling te stoppen. Een soort ‘best of’ show zeg maar.

Hoe wordt het straks vormgegeven op het podium?
Rolf: Het is een concertante versie. We spelen dus geen scenes, maar brengen de nummers uiteraard wel met een bepaalde intensie. Ik zing bijvoorbeeld het nummer ‘Gethsemene’ uit Jesus Christ Superstar. Dat kun je natuurlijk niet als een gewoon liedje brengen, daar moet je wel gevoel aan meegeven.
Wordt er wel achtergrond informatie over de musicals meegegeven? De musical liefhebbers in de zaal kennen de rock opera’s natuurlijk wel. Maar er zal ook een grote groep mensen speciaal voor de kapel komen en die hebben die achtergrond informatie waarschijnlijk niet. Als je dan ineens in ‘Getsemene’ uitbarst, dan komt dat nummer best hard binnen
Rolf: Zo’n 90 % van de nummers die we laten horen zijn bij het grote publiek wel bekend, daar hoeft denk ik niet een heel verhaal bij.
Robin: Maar de interpetatie van de nummers doen we wel. We staan niet als acteur in een bepaalde rol op het podium, maar de interpetatie van de tekst is er natuurlijk wel zodat het publiek meteen begrijpt om wat voor soort nummer het gaat.
Rolf: Het leuke aan deze voorstelling is dat de luchtmacht Kapel een heel eigen publiek heeft, maar dat het thema ‘rock opera’ ook een link met musical heeft. Robin komt weer uit een hele ander hoek dan dat bijvoorbeeld ik kom, dus je hebt een grote diversiteit aan publiek straks in de zaal zitten.
Maar je zult verbaasd staan hoeveel leden en bezoekers van Musicalworld er elk jaar naar de voorstellingen van de Luchtmacht Kapel gaan, dat zijn er namelijk behoorlijk wat
Wouter: Ik denk dat het komt omdat er altijd castleden inzitten die men kent uit de musical en die ze eens op een andere manier, niet in een rol maar als zichzelf, willen zien.

Laurie en Wouter, jullie maken deel uit van het ensemble. Wat gaat jullie rol worden in deze voorstelling aangezien het geen traditionele musical voorstelling betreft?
Laurie: Voornamelijk de achtergrondkoortjes, maar daarnaast ook dansen. Het show element van musical zit dus wel in de voorstelling.
Wouter: Alleen staat het meer los van elkaar omdat het om losse nummers gaat in plaats van dat je naar iets toewerkt.
Rolf: Ik wil even iets zeggen in het voordeel van het ensemble. Vaak is het zo dat het ensemble wel een microfoontje heeft maar die worden niet altijd vol opengezet waardoor je ze niet altijd goed hoort. Maar in deze show hebben we gewoon 4 mensen die en heel goed kunnen dansen, maar ook heel goed kunnen zingen want het zijn geen makkelijke koortjes die ze moeten doen. Daardoor kunnen ze ook wat meer op de voorgrond gezet worden.
Hebben jullie ook een cover rol als een van de leads uitvalt?
Laurie: Daar gaan we wel voor zorgen (lacht).
Wouter: We spelen niet zo heel veel voorstellingen dus volgens mij is het zo dat als iemand ziek is diegene gewoon zal komen omdat het gewoon leuk is om deze show te doen.
Martin: Maar het is ook niet zo dat als er iemand ziek is er perse een cover nodig is. We kunnen allemaal een nummer van de ander overnemen.
Wouter: De hele show moet dan ook herschreven worden, je kunt mij bijvoorbeeld niet zomaar op de plek van Martin zetten want dan mis je op andere stukken weer iemand.
Laurie: De voorstelling zal dan aangepast gaan worden, of de nummers van degene die ziek is zullen eruit gehaald worden, of de andere zangers zullen het over gaan nemen. Maar dat is iets wat achter de schermen gedaan wordt, daar zal het publiek natuurlijk niets van meekrijgen.

Hadden jullie enige invloed welke rock opera’s er gebruikt gingen worden in deze voorstelling en welke nummers je zelf mocht zingen?
Robin: In mijn geval was dat vooraf allemaal al bepaald.
Rolf: Ik werd gebeld door de dirigent met de vraag of ik mee wilde doen. Hij vertelde me ook welke rock opera’s er gedaan werden. Ik zei meteen dat ik het helemaal te gek vond maar dat ik wel ‘Getsemene’ wilde zingen. De rest van de nummers maakte me niks uit, maar ik wil dat nummer zo graag eens met een groot orkest zingen en dat was natuurlijk ok.
Martin:Ik wilde ook heel graag de Judas nummers uit Jesus Christ Superstar met een groot orkest zingen, maar dat stond al wel buiten kijf toen ze me hiervoor vroegen, dat zal voor Rolf ook wel zo gelden. Als je een rol eenmaal gespeeld hebt, dan lijkt het me logisch dat jij die nummers hier ook laat horen. De titels van de 6 rock opera’s zijn overigens bepaald door de regisseurs Martin (van der Werf red.) en Patrick (Norman de Ridder red.)
Wouter: Door voor deze 6 titels te kiezen blijft het ook een overzichtelijk geheel. We hebben nu 3 grote en 3 wat kleinere blokken. Als je uit 12 shows nummers moet laten horen dan wordt het teveel hak op de tak. Nu zit er nog een bepaalde lijn in de voorstelling.

29 December 2008
N.v.t.
Amersfoort
Repetitie ruimte Luchtmacht Kapel
http://www.rockoperainconcert.nl
rock opera, luchtmacht kapel, rolf koster, martin van der starre, birgit schuurman, ellen ten damme, evita, hair, tommy, rent, jesus christ superstar, joop van den ende, andrew lloyd webber, nurlaila karim, les miserables