Interview

Rock Opera in Concert

In januari komt de Koninklijke Luchtmacht Kapel met een nieuwe voorstelling genaamd 'Rock Opera in Concert'. Musicalworld reisde af naar Amersfoort voor een interview met castleden Rolf Koster, Martin van der Starre, Robin van Beek, Laurie Reijs en Wouter van Schaaijk.

Wat gaat de sfeer worden van de voorstelling. Ik heb net een klein stukje repetitie mogen bijwonen waarin de musical 'Hair' voorbij kwam. Ik vond dat vrij 'lief' gedaan, terwijl je bij 'rock opera' toch ook aan stevige gitaren denkt
Robin: Dat is iets waar ik me ook bewust van ben. Het is heel tricky om met een orkest als dat van de Luchtmacht het rock te houden. Omdat het een groot orkest is met veel blazers wordt een nummer al snel gedragen. Er is wel een extra electrische gitarist bij gekomen voor dat rock element, maar ik moet er voor mezelf heel erg voor waken dat ik niet meega in die gedragenheid. Gelukkig hebben Martin en ik ook een duet, het nummer Living in America' uit Rent, wat een flink gitaar nummer is.
Laurie: Maar de zangers zijn ook hartstikke rock dus die dragen het wel.
Rolf: Volgens mij ben ik het meest rock van allemaal (lacht)
Bij Martin kun je dat inderdaad horen, die heeft dat lekkere rauwe in zijn stem. Rolf, jij hebt toch meer een wat klassiekere musicalstem
Rolf: Ik zie het meer dat ik een musical stem heb met een randje.

Elke voorstelling is er ook een special guest. Een rol die afwisselend door Nurlaila Karim, Birgit Schuurman en Ellen ten Damme gedaan zal worden. Wat kunnen we van hun gaan verwachten?
Martin: Zij zingen een aantal solo's. Het is niet zo dat zij de andere leads ondersteunen in de koortjes, wat wij als leads overigens wel bij elkaar doen. Maar zij komen op, zingen een solo en gaan weer af.
Zit er per special guest nog verschil in de solo's?
Martin: Nee, de solo's staan vast en alle 3 de dames zingen dus dezelfde nummers.

Het is een soort traditie aan het worden dat de Luchtmacht Kapel elk jaar met een soort voorstelling als deze in de theaters komt. Een concept wat goed loopt want de zalen zitten over het algemeen goed vol. Wat is het 'geheim' achter zo'n show?
Rolf: Het is natuurlijk ook iets wat groeit met de jaren. Inmiddels trekken de shows ook een geheel eigen publiek aan. En het wordt uiteraard ook heel professioneel aangepakt en dat zie je ook weer terug op het podium.
Robin: Er is ook een lange en goede voorbereidingstijd. Men neemt de tijd om het goed neer te zetten. Dat merk je ook al tijdens de repetitieperiode als bijvoorbeeld de geluidstechnicus er al bij zit om het geluid goed te monitoren.
Maar ik denk dat mensen ook wel zitten te wachten op gewoon een lekker concert zonder al te veel poes pas erbij
Wouter: Inderdaad, gewoon zitten, luisteren en genieten van een groot orkest en wij die liedjes zingen. En ik denk dat mensen het ook wel eens leuk vinden om naar ons als persoon te kijken en niet naar ons als een karakter binnen een voorstelling.

Op de website kun je ook je top 5 van favoriete Rock Opera nummers doorgeven. Wordt daar, net als bij Songfestival in Concert bijvoorbeeld, nog iets mee gedaan tijdens de voorstelling?
Martin: Nee, de beste nummers staan ook niet in de lijst waaruit je kunt kiezen. Het gekke van die lijst is dat er heel veel liedjes tussen staan die wij niet doen, maar er zijn ook veel nummers die wij wel doen en die niet op die lijst staan. Dus het is een beetje een rare poll en is het meer voor de leuk vogens mij dan dat er iets mee gedaan gaat worden.
Rolf Bij Songfestival in Concert was het natuurlijk een leuke gimmick omdat het hele stemmen zo gelinkt is aan het songfestival.

Wat is jullie eigen favoriete Rock Opera nummer allertijde?
Martin: Heaven on their minds uit Jesus Christ Superstar. Gelukkig zit die ook in de voorstelling.
Rolf: Getsemene, dat vind ik echt het mooiste nummer wat ooit geschreven is.
Martin: Misschien vind ik dat trouwens ook wel, maar om zelf te zingen kies ik toch Heaven on their minds.
Laurie: Take me or leave me uit Rent, jammer dat ik die niet mag zingen in de voorstelling.
Wouter: Ik vind Seasons of Love een heel mooi nummer. Niet echt typisch Rock Opera, maar wel een van mijn favoriete nummers en ik vind het dan ook geweldig dat we die in de voorstelling doen.
Robin: Voor mij is het lastig want ik kom niet uit de musical wereld. De nummers die we in de show zingen kende ik wel van horen, maar nu pas leer ik ze echt kennen. Dus als ik nu een nummer moet kiezen dan moet ik dat baseren op de nummers uit de voorstelling want de rest ken ik gewoon niet goed genoeg voor een eerlijk oordeel. Maar van de liedjes die ik nu ken vind ik Getsemene ook het mooiste omdat het qua muziek en tekst gewoon klopt.

Tot slot, waarom moeten mensen naar Rock Opera in Concert komen kijken?
Robin:Voor mensen die van concerten, van rock en van musical houden is deze voorstelling gewoon de ideale combinatie. Het is geen toneelstuk dus je hoeft de verhaallijnen niet in de gaten te houden. Het is gewoon lekker relaxed naar te gekke muziek luisteren.
Wouter: Zelfs mijn opa komt kijken, nou en die komt nooit kijken omdat hij daar te oud voor is. Maar hij heeft vroeger bij de Luchtmacht Kapel gezeten, hij speelde de klarinet, en wil nu dus heel graag komen kijken.
Martin: En voor de musical liefhebbers is het ook de uitgelezen kans om de nummers eens in de originele taal te horen met een enorm orkest.
Wouter: En als je echt fan bent van iemand, dan is het ook leuk om diegene eens als zichzelf op het podium te zien en dingen hoort zingen die hij of zij misschien anders nooit zou zingen.

Rock Opera in Concert is vanaf 9 januari tot en met eind mei in diverse theaters in Nederland te zien. Voor de volledige speellijst ga naar http://www.rockoperainconcert.nl

musical
29 December 2008
N.v.t.
Amersfoort
Repetitie ruimte Luchtmacht Kapel
http://www.rockoperainconcert.nl
rock opera, luchtmacht kapel, rolf koster, martin van der starre, birgit schuurman, ellen ten damme, evita, hair, tommy, rent, jesus christ superstar, joop van den ende, andrew lloyd webber, nurlaila karim, les miserables