Perspresentatie

Some kind of Wonderful

Op 9 maart gaat de nieuwe Stage Entertainment voorstelling ‘ Dirty Dancing’ in het Beatrix theater in Utrecht in première. Vandaag was de officiële kick-off van de repetities waarbij traditiegetrouw de taart natuurlijk niet mocht ontbreken.

Voor de voorstelling die we straks in Utrecht gaan zien zijn er, met name in het decor, de nodige aanpassingen gedaan. Eleanor:” We hebben inderdaad een vernieuwde versie gemaakt, uniek voor Nederland. Je leert van elke productie waardoor je de voorstelling steeds weer kunt aanpassen en verbeteren. Daarnaast gaan we ook uit van de Nederlandse cast, wat hebben zij in te brengen in hun rol. Dat maakt het voor het creatieve team ook steeds weer spannend en interessant om aan een nieuwe productie te beginnen.”

De vrouwelijke hoofdrol in ‘Dirty Dancing’, die van Frances ‘Baby’ Houseman, is voor Jette Carolijn van den Berg. Jette: “Baby is een meisje wat nogal in zichzelf gekeerd en een beetje een boekenwurm is. Op vakantie komt ze in aanraking met dans en een hele mooie man. Door de liefde en de dans ontwikkelt ze zich tot een sterke en volwassen vrouw die ook tegen haar vader op durft te komen”.
Om zich op deze rol voor te bereiden is Jette naar Argentinië gegaan om danslessen te nemen. “ In eerste instantie kreeg ik les van een meisje wat 3 koppen kleiner was dan ik, dus dat schoot niet echt op. Daarna ben ik naar een grote danshal gegaan waar veel lokale bevolking danste, dus toen heb ik mezelf getraind om met zoveel mogelijk verschillende partners te dansen. En dat was heel leuk om te doen. Maar in Nederland heb ik ook Latin danslessen gevolgd bij Max van Tijlingen en dat heeft me in Argentinië wel verder geholpen” , aldus Jette.

Het wordt voor Jette haar eerste kennismaking met een grote productie maar de rol van Baby lijkt haar op het lijf geschreven. Jette:” Die ontwikkeling die ik net noemde, van een gesloten boekenwurmpje naar een sterke vrouw, die heb ik zelf ook wel meegemaakt. Ik heb Nederlands gestudeerd en ben dus ook wel een beetje een boekenwurm en was vroeger ook best gesloten. Maar in de loop der jaren heb ik geleerd om meer mezelf te durven zijn en te laten zien. Die ontwikkeling herken ik heel erg in Baby en dat voelt ook heel vertrouwd.”

De rol van Lisa Houseman, het oudere zusje van Baby, zal gespeeld worden door Noortje Herlaar. “Ik vind dat ik de leukste rol in het stuk heb. Ze is een onvolwassen en onzeker meisje wat heel erg jaloers is op haar jongere zusje. Ze denkt dat ze goed kan zingen en dat etaleert ze ook erg graag. Maar daarnaast is ze ook wel een pittige tante en ik denk ook de komische noot in het stuk.”, aldus Noortje
Afgelopen theaterseizoen was Noortje nog te zien in de voorstelling ‘De Matroos in de Doos’ van Theater Terra. Noortje: ”Dat was, omdat het zo’n kleine voorstelling was, veel meer een voorstelling die we met z’n vieren hebben gemaakt. Ik heb daarin heel veel mogen spelen en hoop dat ik dat in deze productie op dezelfde manier kan gaan doen; lekker spelen en zoeken met je medespelers naar waar het hart van de voorstelling zit. Maar je hebt gelijk dat dit natuurlijk heel anders is. Op zo’n dag als vandaag voel je dat het groots is en dat het groots wordt aangepakt, maar in essentie blijft het natuurlijk hetzelfde. Je probeert met elkaar mooi theater te maken en dat is ook mijn doel binnen deze productie en binnen mijn rol. “

De voorstelling zal voor veel mensen, met name de 30-ers en 40-ers een nostaligisch tintje hebben, maar wie denkt dat ‘Dirty Dancing’ echt alleen maar voor vrouwen is, heeft het mis. “Ik ging ook met die gedachte naar het theater toen ik in Londen en Hamburg de voorstelling ging zien”, aldus Erwin van Lambaart. “Maar het verbaasde me hoeveel getrouwde stellen en liefdespaartjes er in de zaal zaten. Ook zag ik dat er veel mannen van middelbare leeftijd aanwezig waren. Bij navraag bleek dat die mensen opgroeiende dochters in de puberleeftijd hadden en dus veel paralellen zagen met hun eigen leven. Dat vond ik wel mooi om te horen.”
Ook voor de huidige generatie musical liefhebbers heeft ‘Dirty Dancing’ een hoop te bieden. “ Het is een universeel liefdes verhaal, bijna een soort Assepoester verhaal, en dat is van alle tijden. Het gaat over een meisje wat volwassen wordt en wat in aanraking komt met sexualiteit en passie, en als je 16 of 17 bent dan zit je ook in die fase. Ik denk daarom dat het een hele herkenbare voorstelling zal gaan worden voor die groep’, aldus Jette.

Dirty Dancing gaat op 9 maart in het Beatrix Theater in Utrecht in première. De eerste try-out voorstelling is op donderdag 28 februari.

08 January 2008
N.v.t.
Amsterdam
Focus
http://www.musicals.nl
dirty dancing, patrick swayze, jennifer grey, martin van bentem, jette carolijn van den berg, anouk van nes, chris tates, nicole berendsen, ferry de graaf, marcus van teijlingen, joop van den ende, dancing with the stars, tooske ragas,