Recensie

Sunset Boulevard: ready for its close up

Ontstaan begin jaren 70 na het zien van de gelijknamige film, eind jaren 80 verder uitgewerkt, wereldpremière in 1993 in Londen, Nederlandse première 10 oktober 2008: Andrew Lloyd Webber’s Sunset Boulevard. Nu inclusief gefilmde reportage van de première door MusicalWorld.TV.

Het verhaal van Sunset Boulevard speelt zich af in het Hollywood van de jaren ’50 waar het bruist en zindert van jong talent wat niets liever doet dan films maken. We zien de geschiedenis van Norma Desmond, een van de grootste Hollywoodsterren ten tijde van de ‘stomme’ film. Door de introductie van het geluid krijgt zij geen rollen meer, maar ze wacht al jaren wanhopig op haar grote comeback. Ze zet een jonge scriptschrijver, Joe Gillis aan het werk om samen met haar die ene grote film te schrijven. Ze wordt verliefd op hem en verwacht haar grote comeback te maken op het witte doek. Maar helaas krijgen Hollywoodsterren niet altijd wat ze willen.

De videoreportages van Musicalworld.TV zijn in hoge resolutie. Mocht die te veel zijn voor je computer, klik dan op de gele HD-knop onderaan het scherm voor een standaardkwaliteit.

Diva Norma Desmond wordt in deze productie gespeeld door 2 van Nederland’s grootste musicalsterren namelijk Simone Kleinsma en Pia Douwes. Aan Simone de eer om de première in Carré te mogen spelen en dat deed ze subliem. Zangtechnisch stelt Simone eigenlijk nooit teleur, zo ook niet in Sunset Boulevard met als hoogtepunten de nummers ‘Met 1 blik’ en ‘Alsof ik nooit meer weg zal gaan’. Qua acteren weet ze hele mooie nuances in haar bewegingen en in de klank van haar stem te leggen waardoor het manisch depressieve en manipulatieve van Norma erg goed benadrukt wordt. Een van de mooiste, en teglijktijd ook meest trieste, scènes is wanneer Norma naar een van haar eigen films kijkt en deze mee acteert. Mooi omdat de expressie in de bewegingen en de ogen geweldig zijn. Triest omdat het benadrukt dat de ster Norma Desmond vergane glorie is en dat ze de realiteit niet onder ogen kan en wil zien.

De verteller van het verhaal, schrijver Joe Gillis, wordt gespeeld door Antonie Kamerling. Zang is nooit Antonie zijn sterkste kant geweest maar je kunt merken dat hij voor Sunset Boulevard hard gewerkt heeft. Het is nog steeds niet geweldig maar wel het beste wat hij tot nu toe heeft gedaan. Met name in het nummer ‘Sunset Boulevard’, komt dit goed naar voren. Qua acteren valt er helaas het nodige aan op te merken. Wellicht dat het première zenuwen waren maar zijn acteren was ver onder de maat.  Teksten werden vlak en emotieloos opgezegd waardoor zijn woorden leeg waren en hij mij niet overtuigend in het verhaal kon meenemen. Dit is jammer want als verteller moet je het publiek toch 2 en half uur door een verhaal kunnen leiden en dat is tijdens deze première helaas niet gelukt.

Het verhaal van Sunset Boulevard draait eigenlijk maar om 2 personages, Norma en Joe, maar daarnaast zijn er nog een aantal (kleine) bijrollen. Allereerst de rol van Betty Schaefer gespeeld door Maike Boerdam - Ströbel. Voor een actrice als Maike die in haar carrière al hele mooie rollen heeft mogen spelen (o.a.Maria in the Sound of Music, de hoofdrol in Elisabeth in Duitsland en Hendrikje Stoffels in Rembrandt de Musical), lijkt de rol van Betty bijna 2e rangs voor haar. Maike haalt eruit wat eruit te halen valt, staat stralend en sprankelijk op het podium en de weinige nummers die ze heeft (‘Hij ziet haar’ en ‘ Liever verliefd dan Wijs’) zingt ze prachtig, maar Maike is tot veel meer in staat dan ze in deze, toch wat tuttige,  rol kan en mag laten zien. Ook de rol van Artie is minimaal, van de zogenaamde 3 hoeks verhouding tussen Artie, zijn verloofde Betty en zijn vriend Joe is niet veel te merken. De relatie tussen Artie en Betty wordt niet uitgediept waardoor het niet echt overtuigend overkomt waarom Betty twijfelt over haar relatie met Artie en zich in de armen van Joe stort. Hierdoor vraag je je af wat het personage van Artie toevoegt aan het geheel. Dit heeft overigens niks te maken met de invulling van Jasper Kerkhof maar is een puur script technische en/of regie tecnische keuze.

10 October 2008
Première
Amsterdam
Theater Carré
http://www.musicals.nl
sunset boulevard, simone kleinsma, pia douwes, antonie kamerling, joop van den ende, joseph, avro, frits sissing, paul de leeuw, mamma mia, les miserables, tarzan, evita, glenn close, elaine page, patti lupone, petula clark, andrew lloyd webber