Recensie

Sunset Boulevard: ready for its close up

Ontstaan begin jaren 70 na het zien van de gelijknamige film, eind jaren 80 verder uitgewerkt, wereldpremière in 1993 in Londen, Nederlandse première 10 oktober 2008: Andrew Lloyd Webber’s Sunset Boulevard. Nu inclusief gefilmde reportage van de première door MusicalWorld.TV.

Eigenlijk is de enige bijrol die er wat meer toe doet en doet die van butler,ex-regisseur en ex-man van Norma, Max Mayerling, gespeeld door Peter de Smet. Max is degene die de wereld rondom Norma in stand houdt en er alles aan doet om de wrede buitenwereld en de realitiet vooral buiten te houden. Nummers als ‘De Allergrootste Ster’, en ‘Dromen van Licht’ worden geweldig en vol emotie door Peter gezongen, via hem wordt de tragiek van Norma’s leven nog maar eens benadrukt.

Over het ensemble valt weinig op of aan te merken aangezien zij niet zo’n grote rol hebben in deze voorstelling. Nummers als ‘Doen we Lunch’, ‘Film is een circus’ en ‘Dit jaar wordt mijn jaar’, zijn leuk om naar te kijken omdat het voor wat meer reuring op het podium zorgt en ze enthousiast gebracht worden. Maar echte uitschieters zijn er binnenen/ of voor het ensemble niet omdat hun aandeel gewoonweg te klein is.
Waar vooraf veel over te doen is geweest is het decor. In de originele Londense productie was het decor destijds zo enorm groot dat de acteurs er als het ware in verdwenen. Voor deze Nederlandse productie is het decor opnieuw ontworpen (door Misjel Vermeiren en Carla Janssen Höffelt red.) en wordt er gebruikt gemaakt van een draaischijf met daarop verschillende settings waardoor het een functioneel en ondersteunend geheel is voor de acteurs.

Stage Entertainment heeft met Sunset Boulevard eindelijk weer eens een wat meer gewaagde titel op hun programma gezet. Een minder commerciële titel dan andere Stage Entertainment producties zoals ‘Tarzan, ‘the Lion King’, ‘Dirty Dancing’, ‘Mamma Mia’, ‘Saturday Night Fever’, ‘Ciske de Rat’ etc. Een verhaal wat in Nederland ook minder bekend is omdat de wereld van de stomme films en grootheden als Norma Desmond gewoonweg minder bekend zijn in Nederland. Alleen daarom is een bezoek aan Sunset Boulevard zeker de moeite waard, maar de voorstelling moet nog wel groeien. ‘De Allergrootste Ster’ van de avond was absoluut Simone Kleinsma. Maar Antonie Kamerling zal een paar tandjes moeten gaan bijzetten om als hoofdrol op een wat gelijkwaardiger niveau met Simone te komen aangezien hij bijna de gehele voorstelling op het podium te zien is. Als hij dit voor elkaar kan krijgen, wat ontspannender in zijn zang kan gaan zitten waardoor hij zich meer op zijn spel kan concentreren, dan kan Sunset Boulevard absoluut een prachtige voorstelling gaan worden.

Sunset Boulevard is nog tot en met juli 2009 in de 16 grote theaters in Nederland te zien. Voor de volledige speellijst ga naar http://www.musicals.nl
10 October 2008
Première
Amsterdam
Theater Carré
http://www.musicals.nl
sunset boulevard, simone kleinsma, pia douwes, antonie kamerling, joop van den ende, joseph, avro, frits sissing, paul de leeuw, mamma mia, les miserables, tarzan, evita, glenn close, elaine page, patti lupone, petula clark, andrew lloyd webber