Recensie

Sunset Boulevard: Van nul tot waanzin in tweeënhalf uur

Ruim een maand na de première in Koninklijk Theater Carré is het nu aan Pia Douwes om haar Norma gestalte te geven. Inclusief gefilmde MusicalWorld.TV-reportage van Pia's persoonlijke première van Sunset Boulevard.

Het is nog maar drie weken geleden dat ze onverwacht voor het eerst het toneel betrad als Norma, maar ze straalt alsof ze nooit anders deed.
Wanneer we Norma voor het eerst zien is nog erg bedeesd. Treurend om het verlies van een dierbare vriend. Een tikje excentriek, maar daar is ze toch een Ster voor? Dat blijft echter niet zo. Naarmate het stuk vorder legt Pia stukje voor stukje de ziel van Norma bloot en gunt ons een kijkje in de geest van een manipulatieve vrouw die elke vorm van realiteit verliest. De slotscene die bij ‘Sunset’ altijd wordt aangeduid met de dubbele titel ‘The Final Scene’ zet je op het puntje van stoel.

De videoreportages van Musicalworld.TV zijn in hoge kwaliteit. Mocht die te veel zijn voor je computer, klik dan op de gele HD-knop onderaan het scherm voor een standaardkwaliteit.


Inmiddels al weer twee jaar geleden had Musicalworld een interview met Pia Douwes in Stuttgart*. Toen kwam ook Sunset Boulevard al aan bod. Pia: ‘Ik heb ik die 20 jaar zoveel prachtige dingen gedaan; ik heb bijna alle klassieke rollen wel gespeeld. Er zijn natuurlijk schitterende rollen als in Sunset Boulevard maar daar ben ik nog te jong voor. Als deze show nu in Nederland zou komen dan is die rol meer iets voor Gerrie van der Kleij, Simone Kleinsma of Jasperina de Jong. Dan zou ik geen auditie doen. Je hebt wel een stuk zelfkennis nodig. Natuurlijk kan het zijn dat een rol je niet 100% past maar je deze wel heel graag wil spelen; dan doe je toch auditie en laat je hen beslissen.’ Misschien was het mooier geweest als deze rol voor Pia pas over een jaar of vijf was gekomen. Het leeftijdsverschil met Joe is nu vrij minimaal. Toch toont Pia zich hier ‘De allergrootste ster’.

Wanneer je deze voorstelling meer dan één keer gaat zien valt gelijk op hoe gedetailleerd de regie is. Paul Eenens is een regisseur waar we in ons landje trots op mogen zijn. Je voelt als publiek dat hier met liefde aan is gewerkt. Ook de vertaling van de hand van Daniël Cohen behoort tot de pareltjes uit de Nederlandse vertaalgeschiedenis. Als je niet beter wist zou je zweren dat dit in het Nederlands is geschreven… Waarom deze man nog nooit een Musical Award won voor zijn werk blijft dan ook een raadsel.
 
 
 
* Lees hier het volledige Interview dat Musicalworld had met Pia Douwes.

20 November 2008
Alternate première
Eindhoven
Parktheater Eindhoven
http://www.musicals.nl/sunset
Pia Douwes, Sunset Boulevard, Paul Eenens, Daniel Cohen, Erwin van Lambaart