musical
Synopsis

In het topsportinternaat U.P., waar kracht en prestatie hoog in het vaandel staan, is alles één grote competitie. Wie is de snelste? Wie is de sterkste? Wie is de populairste?... In deze school komt Lars, de zoon van een groot sporter, tegen zijn zin…
Start > Producties > 2018 > Familie > Team U.P,
Over...

 
producent:
Studio 100 i.s.m. Ketnet
jaar:
2018
duur:
90
pauze:
Nee
genre:
Familie
score:
4star
websites:


Team U.P. Ketnet musical vier


Artikel: Recensie
Voorstelling: Première
Datum: 03 maa 2018
Theater: Plopsa Theater
Lokatie: De Panne
Website: ketnetmusical.be
Auteur: Jeroen

Eén brok energie en enthousiasme. De jongeren die via het Ketnet programma zijn uitverkoren voor Team Up laten zich van hun beste kant zien in deze heerlijke voorstelling.

Als een succesformule op de rails staat, is het moeilijk te stoppen. Dat geldt ook voor het fenomeen Ketnet musical, waarvan gisteren het vierde deel in première ging. De vaste ingrediënten keren wederom terug. Een tomeloze energie, talentvolle jeugd, bekende liedjes, een paar volwassenen professionals of BV-en, waarvan er een of meer vrij karikaturale rollen heeft en een makkelijk te behappen verhaal. Team U.P. kent al deze ingrediënten, en is wederom vanaf de eerste noot een feestje om te bekijken. Daarnaast is er natuurlijk nog de zoektocht op televisie naar deze talenten, waardoor de jonge acteurs voor sommige al een beetje bekenden zijn geworden.

Na de fantasiewereld van Unidamu heeft Team U.P. weer een vrij realistisch uitgangspunt. Universiteit voor Prestatie, daar staat de afkorting voor. De plaats van handeling is een school waar individuele prestaties op sportgebied het allerbelangrijkste zijn. De opleiding wordt geleid door een ex-Olympisch kampioene zevenkamp, en film-, lees- of musicalliefhebbers weten dat dat niet bepaald een aangename personage hoeft op te leveren. Maar deze Connie Versporte is geen miss Trunchbull, al houdt ze er net zo van haar eigen succes terug te zien. Ze is pusherig, houdt een groot scorebord bij van de sportprestaties en heeft zo haar favoriete leerlingen, maar het fanatisme op de school lijkt eerder natuur dan opgedrongen. Ze is uiteraard heel trots op de prijs van beste directrice van een sportopleiding, die ze binnenkort mag gaan afhalen. Als er een nieuwe leerling op school komt, Lars, zoon van de zwemkampioen, is Versporte vreselijk in haar nopjes. Een nieuwe leider van het klassement in de dop, en een mooie gelegenheid contact te leggen met de knappe zwemkampioen. Maar Lars blijkt geen fanatieke sporter en evenmin een goede. Hij komt aan met een gitaar, en kan het meteen goed vinden met Puck, nummer 2 in het klassement. Zij biedt hem aan hem met sport te helpen, als hij haar gitaar leert spelen. Natuurlijk worden deze ontwikkelingen argwanend bekeken door Milou en Jack, de nummer 1 en 3 van het klassement, die het niet bepaald hebben op Lars. Natuurlijk raken alle verhoudingen op scherp als Lars op een gegeven moment Milou verslaat, en vervolgens blijkt dat er met de sporttoestellen is geknoeid.

Een verhaal dus met romantiek en ruzie, een mysterie dat ontrafeld zal worden. Een verhaal dat je lekker over je heen kunt laten komen, of als je heel proactief denkt, waarschijnlijk ook grotendeels wel kunt voorspellen. Hoe je ook kijkt, je zult zeker met een vette lach het theater verlaten. Dit niet in de laatste plaats dankzij de komische noten, verzorgd door de hyperactieve en super enthousiaste tweeling Jo en Bo en natuurlijk de sukkelige goedzak Tist, het manusje van alles van de school.
Het is opvallend hoeveel jong talent er in Vlaanderen rondloopt. Na Ridders van de Ronde Keukentafel en Magdalena is dit de derde voorstelling dit seizoen met een flinke groep jongeren waar het talent vanaf druipt. Aan energie lijkt geen gebrek. Ze knallen van de eerste tot de laatste seconde, voeren buitengewoon strakke choreografieën uit, en weten daarbij ook nog eens continu te stralen. De spelrollen worden geloofwaardig neergezet, met een speciale vermelding voor de tweeling, die hun synchrone bewegingen en spraak geweldig uitvoeren. Goele de Raedt is heerlijk op dreef als de nogal dramatische Versporte, en Ketnet-wrapper Sander Gilles heeft als Tist de lachers op zijn hand als hij weer eens op zoek is naar het dier dat hij nu weer heeft horen brullen.  Zijn heimelijke liefde voor juffrouw Jessica, gespeeld door Jolien De Clerck, maakt hem ook nog eens extra vertederend.
Team U.P. kent nauwelijks zwakke plekken. Het voornaamste is de focus. Met een flink breed podium en een grote cast is het soms zoeken naar de persoon die aan het woord is, zeker tijdens de zangnummers. Ook zijn sommige zangfragmenten zo zuiver ten opzichte van andere, dat er waarschijnlijk op sommige momenten van ondersteuning op band sprake is.

Voor de liedjes is wederom geput uit Junior Eurosong liedjes, het materiaal van Studio 100, en nieuw materiaal. Sommige hiervan werden al gebruikt in Kadanza (Tocht door het donker, Get up en Zo verliefd), maar dat stoort niet echt, omdat ze ook hier prima op hun plaats zijn.
Met producties als deze is het te hopen dat deze voorstellingenreeks nog wel even doorgaat. Een heerlijk feestje om te bezoeken en een genot om de talenten aan het werk te zien. Het premierepubliek ging uit z’n dak. Hoewel de zaal van tevoren was opgezweept met het oog op de televisieopname en er natuurlijk veel bekenden in de zaal zaten, verwacht ik niet dat het bij de andere voorstellingen anders zal zijn. 

Team U.P. is nog te zien in Hasselt en Gent (april)  en Oostende en Antwerpen (mei).

Scenefoto’s aangeleverd door Studio 100.Fotos
musical musical musical musical musical
(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)