Perspresentatie

Tevye’s Dream

Na 10 jaar is de musical Anatevka weer in de Nederlandse theaters te zien. Henk Poort kruipt wederom in de rol van Tevje. Vandaag volgde Musicalworld een openbare repetitie in Amsterdam. Nu ook met gefilmde reportage van MusicalWorld.TV.

De Joodse melkboer Tevje in het Russische dorp Anatevka heeft vijf dochters. Vooral met de drie oudste heeft hij veel te stellen. Want waar Tevje vasthoudt aan de eeuwenoude tradities van zijn geloof, maken zijn huwbare dochters voor hem moeilijk te accepteren keuzes. Hij heeft daarover vaak onderonsjes met God, die hem best begrijpt. Toch dreigt door zijn vasthoudendheid zijn geliefde gezin uit elkaar te vallen. Als de politieke situatie in Rusland verandert, moet ook Tevje ingrijpende keuzes maken. Is de liefde voor zijn vrouw en kinderen sterker dan zijn hang naar het oude….?

De videoreportages van Musicalworld.TV zijn in hoge kwaliteit. Mocht die te veel zijn voor je computer, klik dan op de gele HD-knop onderaan het scherm voor een standaardkwaliteit.

Producent van deze nieuwe productie van Anatevka is Mark Vijn Theaterproducties. “Zo’n anderhalf jaar geleden hebben we besloten om Anatevka te gaan doen. Het was inmiddels 10 jaar geleden dat deze voorstelling voor het laatst hier te zien was, dus ik vond het wel weer kunnen. Het is immers een prachtig verhaal, zeker als je dat laat regisseren door Frank van Laecke want die heeft er een hele interessante draai aan weten te geven”, aldus Mark Vijn.

Henk Poort zal wederom in de hoofdrol van Tevje te zien zijn, een keus waar Mark erg blij mee is. “Voordat wij als bedrijf naar buiten brachten dat we met deze voorstelling zouden gaan komen, heb ik eerst met Henk gebeld en hem gezegd dat er de dag erna een persbericht zou gaan verschijnen met de aankondiging. Het eerste wat Henk me vroeg is wanneer we zouden gaan beginnen met repeteren. Zo snel kan een casting dus gaan haha. Maar even serieus, mijn 1e gedachte was eigenlijk dat een Joodse acteur de rol moest gaan spelen. Dat zie je in meerdere Anatevka producties in de wereld en dat vind ik een mooi gegeven. Henk opnieuw voor deze rol voelde aan de ene kant heel veilig omdat hij het stuk al kende, maar aande ander kant wilde ik ook niet een kopie van 10 jaar terug.  Maar Henk gaf aan dat hijzelf het gevoel had nu pas klaar te zijn voor de rol omdat hij nu veel meer ervaring had en dat hij dus heel graag de rol nogmaals zou willen spelen.”

De rol van de dorpsagent zal gespeeld gaan worden door Paul Vaes. “Het is in principe een vrij kleine maar een zeer essentiële rol. Hij stuurt uiteindelijk de agenten aan die de joden uit het dorp moeten verjagen. Gedurende het stuk merk je ook dat dit eraan zit te komen. Zo verstoort hij bv. een trouwerij om mede te delen dat er in de omliggende dorpen iets goed mis is en dat er binnenkort in Anatevka ook het nodige staat te gebeuren. Het zijn dus vrij heftige scènes qua emotie.”

Naast de rol van de dorpsagent is Paul ook alternate voor de rol van Tevje. “ Op dit moment ben ik ook al voor die rol aan het repeteren en de 1e acte zit er aardig in. Maar ik moet je zeggen dat ik het een moeilijke rol vind. Ten eerste is het heel veel, maar dat kun je natuurlijk instuderen. Ten 2e is het moeilijk om de juiste toonzetting te vinden van een man die heel veel humor heeft maar die ook dialogen heeft met God. Dit alles moet je doen met een knipoog, het mag niet te cynisch gaan worden en dat vind ik best lastig. Wat ik nu aan het doen ben is eerst mezelf spelen in het stuk en het karakter Tevje laat ik naar me toe komen. Ik moet vanuit mijn innerlijke een Tevje naar boven laten komen en dat heeft repetitietijd nodig. Ik heb de Tevje die ik graag zou willen zien nog niet gevonden, maar ik ben op de goede weg”, aldus Paul.

 

18 November 2008
N.v.t.
Amsterdam
Focus
http://www.anatevkademusical.nl
anatevka, henk poort, doris baaten, mark vijn, bea meulman, evita, avro, bert simhoffer, dennis ter vergert, tarzan, addo kruizinga, madelon van der poel