Perspresentatie

Tevye’s Dream

Na 10 jaar is de musical Anatevka weer in de Nederlandse theaters te zien. Henk Poort kruipt wederom in de rol van Tevje. Vandaag volgde Musicalworld een openbare repetitie in Amsterdam. Nu ook met gefilmde reportage van MusicalWorld.TV.

Na 2 jaar in de jungle te hebben verbleven in de musical ‘Tarzan’ maakt Addo Kruizinga de overstap naar het Russische plattenlandsdorpje Anatevka. Hij gaat de rol van de student Perchik spelen. “Perchik is iemand die gestudeerd heeft in de grote stad (Kiev) en voor die tijd vrij revolutionaire ideeën heeft. Je zou hem de voorloper van de latere socialisten kunnen noemen. Hij heeft het er vaak over dat de rijken de misdadigers zijn, noemt rijkdom zelfs ’s Werelds Vloek. Hij is van Joodse komaf, komt aan in het dorp en wil graag lesgeven. Maar wat hij vooral wil is het nastreven van zijn idealen en dat is opkomen voor de gewone man en voor de arme joden die overal verjaagd worden. Daarnaast is er nog een 2e belangrijke lijn en dat is dat hij verliefd wordt op Hodel, een van de dochters van Tevje. Zij valt ook een blok voor hem vanwege het feit dat hij zo idealistisch is en zoveel energie heeft. In 1e instantie is Tevje niet blij met deze ontwikkeling maar uiteindelijk geeft hij hen toch de zegen om te mogen trouwen.”

Een van de 5 dochters Chava, de middelste om precies te zijn, wordt gespeeld door Madelon van der Poel. “Als middelste dochter zit ik een beetje tussen 2 fases in. Ik heb het speelse van de jonge meisjes maar ik kijk ook enorm op naar mijn oudere zussen. Mijn oudste zus bijvoorbeeld is heel erg van de tradities en ondanks dat ik dat bewonder, ben ik er ook nog een beetje mee aan het spelen. Ze is romantisch ingesteld, ziet alles als een sprookje en ziet alleen de mooie kanten. Een beetje naà®ef dus, maar niet dom”, aldus Madelon.
Voor Madelon de kans om nu ook een hele ander kant van haarzelf te laten zien. “Hiervoor heb ik Grease en Fame gedaan en dit is dan iets totaal anders. Even geen dans, maar meer toneel en een stuk klassieker. Ik ben erg blij dat deze productie op mijn pad is gekomen.”

Verhaal met de hoofdletter ‘V’, dat is waar het volgens regisseur Frank van Laecke bij Anatevka om draait. Paul: “Het is een op zich staand verhaal. Alle muziek, hoe die geschreven is en nu gezongen wordt is ondersteunend aan het verhaal, daardoor wordt het ook zo goed verteld. Maar het allerbelangrijkste is dat het enorm van deze tijd is. Het speelt zich af in een fictief dorpje in Rusland maar het had net zo goed ook nu in Congo of Georgië kunnen afspelen want dat soort schrijnende gebeurtenissen speelt vandaag de dag nog steeds.”

In Nederland werd Anatevka vooral bekend door de geweldige invulling van Lex Goudsmit als Tevje. Van hem werd wel eens gezegd dat hij de ‘gedroomde Tevje’ was wat resulteerde dat hij de rol ook op het Londense West End heeft mogen spelen. De vraag is natuurlijk of Henk Poort ook een gedroomde Tevje is. “Ik vind van wel”, aldus Addo. “Hij is heel aards maar heeft daarnaast ook dat nonchalante en dat is goed voor die rol. Henk is een warm persoon en straalt veel vaderlijkheid uit. En hij heeft ook de perfecte stem hiervoor.”
Madelon vult aan: : “ik vind dat Henk het echt geweldig doet. Hij heeft zo’n goede lied interpretatie en hij vertelt echt het verhaal. Ook heeft hij zowel het volkse en de humor die nodig zijn om deze rol neer te kunnen zetten.”

Tot slot de vraag waarom Nederland naar deze voorstelling moet komen kijken.
Paul: “We hebben een enorm goede cast, de muziek is geweldig en het is een verhaal van deze tijd.”
Addo: “Als je een goede, degelijke, ouderwetse musical wilt zien met een mooi verhaal, met prachtige muziek en zonder al teveel toeters en bellen, dan moet je zeker komen kijken. Anatevka is een oude stijl musical maar met de techniek en de mensen van nu. Dat maakt dat deze versie een tikje vlotter zal gaan worden, maar het oude klassieke verhaal blijft overeind.”
Madelon: “Tussen alle grote spectakelshows van dit jaar kun je met Anatevka even terug naar de basis; een mooi toneelstuk waarin een mooi verhaal verteld wordt.”

Anatevka is vanaf 12 december in de grote theaters in Nederland te zien. De première is op 23 december in Gouda.
18 November 2008
N.v.t.
Amsterdam
Focus
http://www.anatevkademusical.nl
anatevka, henk poort, doris baaten, mark vijn, bea meulman, evita, avro, bert simhoffer, dennis ter vergert, tarzan, addo kruizinga, madelon van der poel