Perspresentatie

Wat zien ik?!

Na het succes van "Pietje Bell de musical" vorig seizoen, komt Ruud de Graaf producties ook dit seizoen met een nieuwe Nederlandse musical. Gebaseerd op het legendarische boek van Albert Mol gaan we met de musical "Wat Zien Ik?!" terug naar het bruisende Amsterdam van 1969. Vandaag kwamen de cast en creatives bij elkaar om nu niet eens de traditionele taart aan te snijden, maar om de champagne rijkelijk te laten vloeien.

“Wat zien ik?!” vertelt het verhaal over het wel en wee van de prostituees Greet en Nel op de wallen in het kleurrijke Amsterdam eind zestiger jaren. Hun belevenissen, onmogelijke liefdesaffaires en bonte stoet aan klanten en buurtgenoten staan centraal.

Het idee voor deze productie ontstond zo’n 2 en half jaar geleden. Co producent Hans Cornelissen zocht contact met Albert Mol en hun eerste ontmoeting werd en gezellig en inspirerend gesprek. “Albert vond het een geweldig idee, hij zag het meteen zitten. Zeker toen duidelijk werd dat Frans Mulder, jaren lang goede vriend van Albert geweest, een van de schrijvers van het script zou gaan worden”, aldus Hans.
Frans Mulder vult aan: “Iets waar ik het met Albert veel over gehad heb, is dat we vonden dat het geen volkstoneel moest gaan worden. Het moest een realistisch verhaal met veel humor worden. Een verhaal waarin je ziet dat er jaren zijn geweest waar er nog vrijheid en hoop was; hoop voor een betere politieke constructie, hoop op vrede en hoop op openheid van seksualiteit.”

Een van de hoofdrollen, Haar van Boven, wordt gespeeld door Mariska van Kolck. “Het grappige aan ‘Haar van Boven’ is dat het wel een hoer is, maar dat het eigenlijk niet haar vak is. Ze doet het wel, en ze kan het ook wel, maar het is eigenlijk te hoog gegrepen voor haar. Ze is er gewoon weg té bleu en té negatief voor.”
Na de rol van de nette Mevrouw Pot in “Beauty and the Beast” vorig seizoen is deze rol natuurlijk iets totaal anders. Mariska: “Je zou denken dat deze rol vrij gemakkelijk is, maar dat valt nog best tegen. ‘Haar van Boven’ is een beetje dommig en wil je dat goed spelen, zonder dat het meteen als stom bestempeld wordt, dan moet de timing erg goed zijn. En daar zit hem voor mij wel de uitdaging in.”

De rol van ‘Blonde Greet’ wordt gespeeld door Ellen Pieters. “Blonde Greet is een meid uit het leven die het hart op de tong heeft, maar ze is daarnaast ook echt een lieverd die het beste met de mensen voorheeft . Ze heeft een vak en dat is toevallig hoer, en daar is ze nog goed in ook!”

Barry Meijer maakt met “Wat zien ik?!” weer een “comeback” in de musicalwereld. Na zijn laatste musicalrol in “3 Musketiers” was hij vooral achter de piano en in soloprogramma’s te zien. Voor “Wat zien ik?!” duikt Barry er meteen weer vol in:  “Ik ben understudy voor Piet, 1 van de mannelijke hoofdrollen. Daarnaast heb ik ook een klein rolletje in het ensemble als agent. Ook ben ik understudy van ‘de klant met de mattenklopper’ en die rol zal ik sowieso 1 à  2 keer in de week spelen wat nog een hele uitdaging gaat worden want het is de mafste rol die ik ooit op het toneel gespeeld heb.”

Niet alleen qua cast, choreografie en kostuums wordt er voor deze productie groot uitgepakt, ook qua decor mogen we het een en ander gaan verwachten. Marjolein Ettema zorgde voor het ontwerp, aan haar de taak om maar liefst 20 verschillende scène situaties te ontwerpen. Het ene moment bevind je je nog op de Amsterdamse Wallen, het volgende moment sta je in de Bijenkorf, in Café ‘t Mandje, in een polikliniek voor geslachtsziektes of in Parijs. Er zal veel gewerkt gaan worden met zogenaamde “cut outs” en collages van fotoprints die op die cut outs geprojecteerd zullen worden. De fotoprints zullen niet alleen gerelateerd aan het tijdsbeeld zijn, maar ook aan de plek waar het verhaal zich op dat moment afspeelt.
Een van die plekken zal Café ‘t Mandje zijn. In die tijd legendarisch aangezien dit een van de eerste café‘s was waar homo’s en lesbiennes zich vrij konden bewegen. Het café stond erom bekend dat eigenaresse Bet van Beeren bij iedere man die binnenkwam de stropdas afknipte en aan de muur hing. Een van de cut outs in de voorstelling zal dus ook een stropdas zijn met de fotoprints erop.

Aan het produceren van een compleet nieuwe productie hangt natuurlijk wel een risico. Het is onbekend bij het grote publiek en ook al zijn de recensies lovend, dat hoeft geen garantie te zijn voor een goede zaalbezetting. Iets wat de musical “Turks Fruit” vorig seizoen aan de lijve ondervond. Ellen Pieters maakt zich daar niet zo druk om: “Natuurlijk hoop je dat het mensen aanspreekt en dat men in grote getalen komt kijken. Een voordeel is dat het onderwerp heel universeel is; 2 vrouwen in “het vak”, een vak dat al zo oud is als de weg naar Rome, waarbij de liefde om de hoek komt kijken”.
Barry vult aan:“Maar het gaat ook een hilarische musical worden, je zult de hele avond op het puntje van je stoel zitten en krom liggen van het lachen. Even de dagelijkse dingen vergeten en in een andere wereld stappen, dat kan bij deze musical!”

Wil je nu alvast een voorproefje , klik dan ]http://www.musicalworld.nl/nieuws.more.php?id=1445_0_7_0_C] HIER [/url] en download de cd single.
Wat zien ik?! is vanaf 20 september in de Nederlandse theaters te zien. De première is op 11 oktober in Schouwburg Het Park in Hoorn.

15 August 2006
N.v.t.
Amsterdam
Focus
Officiële website

Wat Zien Ik, Mariska Van Kolck, Ellen Pieters, Hans Breetveld, Johnny Kraaijkamp,  Kiki Classen, Hilke Bierman, Karel Simons