Perspresentatie

We All Dream a Lot

Vandaag was het dan zover. De cast van JOSEPH kon eindelijk hun hoofdrolspeler, Freek Bartels, in de armen sluiten. Nu ook met gefilmde reportage van MusicalWorld.TV.

Deze musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice is geïnspireerd op het beroemde verhaal Jozef in het oude Egypte, waarin hij zich ontwikkelt van zijn vaders oogappel tot onderkoning van het land. Jozef wordt door zijn elf jaloerse broers als slaaf verkocht. Uiteindelijk belandt hij in de gevangenis. Daar blijkt dat hij een bijzondere gave heeft: Jozef kan dromen uitleggen. Als de Farao door een nare droom wordt gekweld, legt Jozef hem zijn dromen uit, stelt hem gerust en geeft hem goed advies. Als dank kroont de Farao hem tot onderkoning van Egypte. Dan ziet hij na al die jaren zijn broers weer en stelt hen op de proef.

De videoreportages van Musicalworld.TV zijn in hoge resolutie. Mocht die te veel zijn voor je computer, klik dan op de gele HD-knop onderaan het scherm voor een standaardkwaliteit.

Zo’n anderhalf jaar geleden besloot Stage Entertainment om Joseph in hun programma op te nemen als reizende musical. Erwin van Lambaart, directeur van Joop van den Ende Theaterproducties legt uit waarom. “Joseph is geestig, het is grappig en het is tongue en cheek. Mensen stappen na de voorstelling met een goed gevoel de auto in. Zeker in deze tijd, waar het economisch toch wat moeilijker gaat, is het dé voorstelling om mensen even alles te doen laten vergeten.”

Aan regisseur Paul Garrington (o.a. Mamma Mia!, Whistle down the Wind, Closer to Heaven red.) de taak om het Britse gevoel wat de voorstelling met zich meebrengt, te vertalen naar en voor het Nederlandse publiek.
“Nederland is, in tegenstelling tot Engeland waar iedereen de liedjes kent en meezingt, niet zo bekend met de muziek uit deze musical. Dus moet je zorgen dat alles daarom heen gewoon staat als een huis. We hebben een fantastische vertaling van Martine Bijl, een bijzonder mooi decor en choreografie van Stanley (Burleson red.) die voor de dansers erg vermoeiend is (lacht) maar voor het publiek geweldig is om naar te kijken.”

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat was de 1e musical die Andrew Lloyd Webber en Tim Rice samen schreven in 1976 en is tot op de dag van vandaag nog ontzettend populair in zowel de professionele theaterwereld als bij amateur verenigingen en scholen. Niet zo vreemd volgens Garrington want er komen nogal wat elementen samen in deze voorstelling. “Het rebelse uit die tijd hoor je terug maar daarnaast is Joseph ook gekke comedy, het is melodie na melodie, het buist van de energie, het is ironisch, jong en naïef, het is ontroerend maar tegelijkertijd ook schaamteloos. Daarnaast bevat het zo’n 7 verschillende muziekstijlen, van Country & Western tot jaren ’60 pop en rock. Kortom, deze musical is een caleidoscoop van kleuren.”   

Winnaar van het Avro programma Op Zoek naar Joseph, Freek Bartels, mag na alle hectiek van de afgelopen maanden eindelijk datgene doen waar het volgens hem om gaat, en dat is starten met de repetities en toewerken naar de première. “Ik heb gisteren al even vanaf de zijlijn kunnen kijken en de komende dagen ga ik me vooral bezig houden met de staging. Daarna zal ik een behoorlijke inhaalslag moeten gaan maken want de rest is al even aan het repeteren, voor mij dus een versneld repetitie traject.”
Niet alleen deze repetitie zal versneld gaan, Freek zijn hele carrière gaat in een sneltreinvaart. Vorig jaar cum laude afgestudeerd in Tilburg, meteen zijn 1e rol in een grote productie te pakken (Enjolras in Les Misérables red.), Musical Award voor aanstormend talent in ontvangst mogen nemen en nu deze hoofdrol. “Het is ook moeilijk te bevatten wat er allemaal op me afkomt”, aldus Freek. “Ik heb van te voren ook wel nagedacht of ik die tv show wel moest doen want je stelt je enorm kwetsbaar op. Maar met een stel nuchtere ouders achter me die enorm kunnen relativeren, ben ik heel blij hoe het gegaan is en kan ik er ook mee omgaan. Natuurlijk voel ik die verantwoordelijkheid en wil ik het Nederlandse publiek laten zien dat ik die hoofdrol waard ben, maar mijn nuchterheid zorgt er wel voor dat ik met beide benen op de grond kan staan.”

 

30 October 2008
N.v.t.
Amsterdam
Focus
http://www.musicals.nl
joseph, avro, frits sissing, john vooijs, remko harms, freek bartels, erwin van lambaart, pia douwes, paul de leeuw, les miserables, tarzan, andrew lloyd webber, tim rice, evita, brigitte heitzer, willem nijholt, op zoek naar joseph, hein gerrits,