Perspresentatie

We All Dream a Lot

Vandaag was het dan zover. De cast van JOSEPH kon eindelijk hun hoofdrolspeler, Freek Bartels, in de armen sluiten. Nu ook met gefilmde reportage van MusicalWorld.TV.

Een van de broers van Joseph, Asher, wordt gespeeld door Hein Gerrits. Hein is tevens understudy voor de rol van Joseph. “In totaal zijn er 11 broers en ieder heeft zijn eigen ding, zoals een eigen nummer. Maar wat wellicht leuk is om te vertellen is dat het een hele andere productie zal gaan worden dan nu in Engeland te zien is. De visie van de regisseur is namelijk lekker casual en erg grappig. De vertelster, Renée van Wegberg, vertelt en de acteurs doen wat zij zegt. Ik begin dus als mezelf. Zij vertelt waar we zijn, wat we zijn (broers) en dan gaan we naar Joseph want die deelt de naamstickers uit en dan ontdek ik dus dat ik Asher ben, en verdorie Freek is vandaag weer Joseph (lacht). Zo gaat de opbouw van de voorstelling worden en gedurende het stuk nemen wij het verhaal over.
Maar ook Hein zal de sticker ‘Joseph’ mogen dragen.” Ja geweldig he, ik kan het nu eindelijk zeggen! Op dit moment ben ik nog niet echt met die rol bezig hoor. Ik heb best wat repetities gemist omdat ik nog in Fame speelde (Hein speelde 25 oktober zijn laatste voorstelling red.). Ik ben nu dus een inhaalslag aan het maken en me vooral aan het focussen op mijn eigen plek. Natuurlijk probeer ik wel wat dingetjes mee te pikken van Joseph, maar alle aandacht moet nu gewoon naar Freek want die heeft echt alle repetities gemist, maar moet er straks wel klaar voor zijn. Ik ben allang blij dat ik ook die rol mag gaan spelen. Toen afgelopen zondag tijdens de finale (van Wie wordt Joseph red.) die jas naar beneden kwam dacht ik ‘het maakt me niet uit wie hem wint, ook ik ga die jas straks dragen’ (lacht).”

Een ander broer, Isaachar, zal gespeeld gaan worden door Robin van den Akker. Ook Robin was te zien in de zoektocht naar Joseph en schitterde voornamelijk door zijn komische kant. “Naast een van de broers ben ik ook understudy van de Farao. In het tv programma kreeg ik inderdaad regelmatig te horen dat ik een komische noot heb en ik ben blij dat ik dit nu in die rol kwijt kan. Mensen kennen me voornamelijk als danser en ik ben ook understudy Simba (the Lion King red.) en Che (Evita red.) geweest, maar dat zijn hele andere rollen. De farao is uitbundig, vrolijk en over the top en ik vind het leuk dat ik die kant van mezelf nu ook kan laten zien”, aldus Robin.

Steven Pimlott, de regisseur van de engelse productie uit 1991 in het Palladium Theater (met Jason Donovan als Joseph red.) zei ooit over Joseph dat hij niet goed wist wat hij nu van hem moest denken. Aan de ene kant vond hij hem maar een arrogant mannetje die alles met de paplepel ingegoten heeft gekregen. Aan de andere kant vond hij hem ook iets aandoenlijks hebben. Wat vindt onze eigen Joseph nu eigenlijk van Joseph?
Freek: “Ik vind Joseph een typisch voorbeeld van iemand die als een naïeve jongen begint en die met name door de ogen van zijn broers arrogant overkomt omdat hij die dromen kan voorspellen. Terwijl hij zoiets heeft van 'dit is iets wat ik MOET doen'. Hij maakt een enorme groei door in een relatief korte tijd. Hij wordt verkocht als slaaf, zit in de cel en komt op een punt waarop hij zo diep in de put zit waardoor hij niets anders kan dan alleen maar grijpen naar iets wat hoop biedt. Als je dat kunt ben je volgens mij een ijzersterk figuur. Mijn Joseph wordt een ontzettende spontane, open, eigentijdse Joseph met een brutaal randje.”
Hein vult aan: “Het is ook inderdaad een arrogant mannetje maar het leuke daarvan is hij leert gedurende het stuk en beseft dat hijzelf ook fouten maakt. Hij komt min of meer door zijn eigen arrogante schuld in de put terrecht. Voor mij gaat het meer om thema’s als vergeving en leren wie je bent. Mensen zijn niet zo zwart-wit, iedereen heeft verschillende kanten en ieder mens kan leren en zichzelf ontwikkelen dus ook Joseph. Ik vind Joseph, zeker naar het einde toe een ontzettende lieve jongen.”
“De 2 tegenstrijdigheden, daar kan je wat mee als acteur, daar kun je mee spelen. Maar ook het opzoeken van de confrontatie is interessant. Je bent wel het arrogante mannetje maar ook degene die volwassen moet worden. Heel uitdagend om te mogen spelen”, aldus Robin.

Tot slot nog een director’s note waarom je deze Joseph absoluut niet mag missen. “We will take you on a trip to an Egyptian dream where anything can and will happen.”

Joseph and the Amazing Technicolor dreamcoat is vanaf 22 november in het theater te zien. De première is op 12 december in de Schouwburg in Utrecht.
30 October 2008
N.v.t.
Amsterdam
Focus
http://www.musicals.nl
joseph, avro, frits sissing, john vooijs, remko harms, freek bartels, erwin van lambaart, pia douwes, paul de leeuw, les miserables, tarzan, andrew lloyd webber, tim rice, evita, brigitte heitzer, willem nijholt, op zoek naar joseph, hein gerrits,