Perspresentatie

Welkom in het Praathuis

Vandaag was er nogal wat reuring in het Grote Dierenbos. Alle bekende dieren uit de Fabeltjeskrant waren namelijk druk aan het repeteren voor een heuse musical toen ineens de pers midden in het bos stond. Gelukkig vonden Gerrit de Postduif, de Gezusters Hamster en juffrouw Ooievaar wat tijd om de aanwezigen te ontvangen en te woord te staan.

De aanstichter van het geheel is volgens Gerrit, producent Hans Cornelissen. “Hij moest zonodig een musical van de Fabeltjeskrant maken en hij is ook verantwoordelijk voor het bij elkaar rapen van de stemmen.”

Voor het schrijven van het script is acteur en schrijver Jon van Eerd benaderd. Jon: “Twee jaar geleden is mij gevraagd of ik deze musical wilde schrijven. Ik ben toen eerst gaan bedenken waarom de Fabeltjeskrant toen geworden is tot wat het was. Ik denk dat het succes van de Fabeltjeskrant niet alleen aan de innemendheid van de figuren lag, maar ook aan het feit dat het altijd zo ontzettend actueel was. Daarom vond ik dat het verhaal van nu moest zijn maar wel in de geest en de sfeer van de Fabeltjeskrant. Het is dus even zoeken geweest naar een goede balans.”
Ruud Bos, zowel componist van de tv serie als nu de musical is een goed klankbord voor Jon geweest. “Helaas leeft Leen Valkenier (schrijver van de tv serie red.) niet meer maar ik heb veel aan Ruud gehad. Ook een aantal mensen die vroeger de tv serie geregisseerd hebben, heb ik stukken laten lezen. Aan hen vroeg ik bijvoorbeeld of dingen die ik voor een karakter bedacht had ook wel écht bij dat karakter paste. Daarnaast heb ik ook nog honderden afleveringen van de tv serie bekeken. Ik heb zelfs een woordenlijst aangemaakt want naast dat de dieren een fabeltjes taal hebben, heeft elk karakter ook nog zijn specifieke manier van spreken. Zo hebben de hamsters bijvoorbeeld een uitspraak probleem. Die slissen dus dan ga je op zoek naar woorden met veel s-sen”, aldus Jon.

Het schrijven van een script is voor Jon niet geheel onbekend. Al eerder bewerkte hij het script ‘Tel uit je winst’ en ‘De tante van Charlie’ en schreef hij de kluchten ‘Een rits te ver’ en ‘Dubbelop’. Toch kun je dat niet vergelijken met het schrijven van dit script.”Natuurlijk kan ik mijn ervaring wel meenemen, maar hier heb ik te maken met veel meer personages. En in het bos zijn ook geen deuren hahaha. Maar even zonder gekheid, ik moest er bij dit script ook rekening mee houden dat mensen minstens 2 poppen bedienen dus dat was een behoorlijk gepuzzel met het opkomen en afgaan van karakters. Daarnaast moet je ook naar liedjes toewerken en dat heb je met een klucht niet”, aldus Jon.

Naast de bekendste liedjes uit de tv serie heeft Jon ook een aantal nieuwe nummers voor de musical geschreven. Jon:”Bij sommige van de bestaande liedjes heb ik de teksten iets aangepast zodat ze beter in het verhaal paste. Anderen heb ik helemaal gelaten zoals ze waren en dan worden ze echt in herinnering gezongen. Voor de nieuwe nummers was het belangrijk dat ze op dezelfde manier gecomponeerd werden als de bestaande liedjes zodat ze in het geheel passen. Dat was dan weer de taak van Ruud.”

20 August 2007
N.v.t.
Amsterdam
Focus
http://www.fabeltjeskrantdemusical.nl
fabeltjeskrant, ara halici, jon van eerd, hans cornelissen, ruud de graaf, robin de lavita, sabine beens, arie cupe, meneer de uil, truus de mier, juffouw ooievaar