Perspresentatie

1953: Een musical tegen de achtergrond van een opkomende ramp

Vandaag vond in het Wisboomgemaal in Kinderdijk de perspresentatie van 1953 De Musical plaats. Musicalworld maakte een reportage en sprak met Marcel Smid die nauw bij producent Van Hoorne betrokken is.

“Wen er maar aan Ben, dit is het thema voor het komende jaar: water !” zei Marleen van der Loo gevat toen juist bij de bootaankomst van de cast bij de steiger van het Wisboomgemaal de eerste regendruppels naar beneden vielen. In 1953 De Musical speelt (de opkomst van) het water inderdaad een belangrijke rol. En dan vooral in de 2e akte, legde producent Michael Van Hoorne uit aan de pers. Van Hoorne ziet de eerste akte van zijn 1953 De Musical eigenlijk als een musical op zichzelf. In dat deel wordt een beeld geschetst van het Zeeuwse leven na de Tweede Wereldoorlog. Hierin worden de karakters waarvan de toeschouwer kan gaan houden of die hij juist kan gaan verafschuwen geïntroduceerd en is er ook plaats voor —Zeeuwse- humor. Aan het einde van de eerste akte komt het water letterlijk opzetten. In de tweede, meer dramatische akte, ziet het theaterpubliek niet alleen de gevolgen van de watersnoodramp maar ook van de keuzes die de hoofdpersonen gemaakt hebben of verzuimd hebben om te maken.

Regisseur Bas Groenenberg sprak over een merkwaardige scheiding binnen Nederland als het over de watersnoodramp van ’53 gaat. Voor het Noorden is het veelal een historische gegeven, waar men naast wat feitelijkheden niet al te veel van af weet. Voor de direct of indirect betrokkenen is het echter een gebeurtenis die van doorslaggevende betekenis voor hun leven is geweest, maar waarover tot op de dag van vandaag niet of nauwelijks gesproken wordt. Veel regiobewoners deinsden aanvankelijk dan ook terug bij het idee van een musical over deze voor hen zo ingrijpende gebeurtenis. Niet nodig verzekert Groenenberg: “Musical wil gewoon niet meer of minder zeggen dan dat we muziek kunnen gebruiken ter ondersteuning van het vertellen van ons verhaal. En muziek is nu juist wat dà­t verhaal zo goed kan gebruiken. En we gaan echt geen Zeeuwse klompendans laten zien terwijl er een ramp te gebeuren staat”.

26 May 2010
N.v.t.
Wisboomgemaal, Kinderdijk
http://www.1953demusical.nl
1953 de musical, watersnoodramp, perspresentatie, van hoorne theaterproducties, 26 mei 2010, ben cramer, joke de kruijff, marleen van der loo