Recensie

Anatevka: Wonder aller wonderen!

Op de valreep van het jaar dient zich nog een laatste premiere aan. Een premiere die indruk maakt.

De kracht van deze voorstelling ligt ongetwijfeld bij de indrukwekkende regie van Frank van Laecke. Het zand dat verborgen ligt onder de planken van het decor stelt hij centraal in de voorstelling. Je geboortegrond, de grond waarin je begraven wordt, de grond waar je op leeft en de grond die je moet achterlaten. Het is simpel, maar in eenvoud ligt de kracht van Frank van Laecke. Het moment waarop Tevye een doosje vult met zand op het treinstation waar hij Hodel achterlaat bij de trein is juist ontroerend in die eenvoud. Des te treffender is het als in de finale alle dorpelingen van Anatevka een stukje geboortegrond meenemen. Binnen de musicalwereld zijn de decors van Paul Gallis vaak groot, groter, grootst. Wie herinnert zich nog de gigantische vliegtuigen uit Joe of de complete waterval uit Kuifje, de Zonnetempel. Dit keer koos bij voor de minimale aanpak. Een weidse houten vloer waaruit deuren en tafels omhoog gehaald kunnen worden door de acteurs. Verspreid over de vloer zitten luikjes waardoor de acteurs bij het zand eronder kunnen. Het werkt voortreffelijk waardoor je aandacht bij verhaal blijft. Choreograaf Danny Rosseel kon zich uitleven in de droomscene met niet één, maar een stuk of vijftien Grootmoeder Tzeitels als een stampend ballet met wandelstokken. Het geeft een hilarisch beeld.

Er is gekozen voor de reeds bestaande vertaling van Koen van Dijk. Het is goed om te zien dat een producent een bestaande vertaling erkent. Geen magere derde nieuwe versie voor Anatevka, maar een sterke vertaling die het origineel recht doet.

Net zoals andere jaren bij Mark Vijn Theaterproducties is Jeroen Sleijfer muzikaal leider. Sleijfer heeft z’n ensemble perfect op orde. De schitterende samenzang bij het ‘Sabbath-gebed’ of de uitbundige vreugde ‘Traditie’. Het staat vocaal als een huis en is werkelijk schitterend om naar te luisteren. Het orkest, eveneens onder leiding van Sleijfer, bestaat alleen uit akoestische instrumenten. Geen keyboards in deze productie, maar ‘echte’ muziek. Met vioolvirtuoos Jasper van Rosmalen als de violist op het dak is ook het vioolwerk perfect bezet. Het is jammer alleen dat de arrangementen van tijd tot tijd wat oubollig klinken. Deze productie heeft betere arrangementen verdiend.

Mark Vijn Theaterproducties groeit met elke nieuwe productie weer. Anatevka is de meest indrukwekkende voorstelling binnen onze landsgrenzen van dit seizoen. Dat ene woord dekt eigenlijk de hele lading van mijn gevoel bij deze voorstelling: Indrukwekkend.Scenefoto's Annemieke van der Togt
23 December 2008
Première
Gouda
De Goudse Schouwburg
http://www.anatevkademusical.nl
Henk Poort, Anatevka, Mark Vijn, Doris Baaten, Fiddler on the Roof, Bea Meulman, Madelon van der Poel, Sophie Veldhuizen, Babette Holtmann, Addo Kruizinga, Marc-Peter van der Maas, Koen van Dijk, Frank van Laecke, recensie, traditie