Interview

Classy trashy theater van Julia’s Junkyard

Het nieuwe en enigmatische muziektheaterstuk “Cinema Interno” was aanleiding om de makers eens flink aan de tand te voelen.

B: Wat voor functie heeft muziek in “Cinema Interno”?
Y: Een heel belangrijke. Het ondersteunt de scènes, geeft ze de goede kleur of kleurt juist tegen. We hebben voor muziek gekozen die heel erg de sfeer weergeeft die wij als groep willen uitstralen. Het is een ‘soundscape van weirdness’. Als je de soundtrack zou kopen zou je weten wie we zijn.

Op dit moment in het interview schuift Sjors van de Eerenbeemt (broer van Yvonne) — afgestudeerd aan de Fontys Rockacademie - bij het interview aan. Hij heeft niet alleen de muziek gecomponeerd en gearrangeerd, maar heeft ook meerdere functies tijdens de show.
Sjors: Tijdens de voorstelling speel ik alles live: van basgitaar en gitaar, tot en met piano en kazoo. Ook zet ik af en toe een geluidje op en zing mee.

B: Hoe zijn de nieuwe nummers ontstaan (er wordt ook bestaand werk gebruikt)?
Y: De teksten van de nieuwe nummers hebben we zelf geschreven en Sjors maakt daar dan muziek op.
G: Dat gaat heel goed. Je geeft Sjors een idee van de sfeer en dan maakt hij daar gewoon muziek bij.
Y: Waar je bij staat! Dat leggen we dan vast en gaan het verfijnen.
S: We hebben veel stijlen gebruikt die we zelf mooi vinden en die op dat specifieke moment passen in de lijn van het stuk. Van fado tot en met vrolijke nummers.

Net als elke film heeft “Cinema Interno” ook een muzikaal thema. Deze is bijzonder geslaagd en zou zo in een Tim Burton film kunnen. In combinatie met de locatie en de flikkerende spooklichten — die doen denken aan Villa Volta in De Efteling — is het zeer effectief voor de sfeer van het stuk.
Y: Het “Cinema Interno” thema komt regelmatig terug en is heel mooi geworden.
S: Ik heb het mede gearrangeerd. De originele compositie is van Joop Kranen — onze stiefvader — en die heeft dat heel lang geleden gemaakt. Het speelde alsmaar in mijn hoofd en ik had zoiets van, ‘daar moet ooit eens nog wat mee gebeuren’. Het is een wals met een lugubere ondertoon.

“Cinema Interno” is een originele filmische muziektheatervoorstelling geworden, waarbij ook heel wat te lachen valt. Het verrast door de bizarre plotwendingen, muziekkeuzes, en de chemie tussen de twee zeer verschillende actrices wiens stemmen perfect combineren. De show gaat op 1 mei officieel in première en is daar slechts tot 10 mei te zien. Haast je dus naar De Roode Bioscoop en stap de bizarre wereld in die “Cinema Interno” heet. I dare you!
26 April 2008
Try-out
Amsterdam
De Roode Bioscoop
http://www.juliasjunkyard.nl/
Cinema Interno, Julia's Junkyard, Frank Sanders Akademie, Yvonne van den Eerenbeemt