Interview

De Jantjes - Dennis Overeem en Sylvia Alberts

Voor de voorstelling van 9 juni van de Jantjes in het Luxor theater in Rotterdam sprak ik met twee spelers, die voor hun rol werden genomineerd voor een musical-award. Dennis Overeem, die de rol van Schele Manus vertolkt, en Sylvia Alberts, die Na Druppel speelt. Uiteraard sprak ik met hen vooral over de voorstelling “de Jantjes".

Het publiek bestaat uit verschillende generaties: jong en oud. Toch valt er niet veel verschil te bespeuren in de reactie van jong en oud. De grootste verschillen zijn regionaal, meer zaal afhankelijk. De zalen in het zuiden reageren wat gereserveerder, hoewel ze waarschijnlijk net zo genieten.

Omdat de Jantjes toch vooral ook een Jordaan-verhaal is zou je verwachten dat de voorstellingen in die stad apart zijn, anders.
Voor de Rai-optredens gaat dat echter niet op, misschien vanwege de grootte van de zaal. Aan de Meerpaal hebben ze echter goede herinneringen. Daar zaten mensen in het publiek die spontaan reageerden op de zaken die zich op het podium afspelen.

Sylvia herinnert zich nog dat op moederdag, op het moment dat Blauwe Toon bij het vertrek naar Indië uitroept: “Is er dan niet iemand waar ik nu afscheid van kan nemen?” vanuit de zaal wordt geantwoord .”Tuurlijk, Kom maar hier. ’t is tenslotte moederdag.”(vrije vertaling mijnerzijds, de exacte tekst is me ontschoten J.S.).

Dennis speelt de Schele, die echter niet echt scheel is. Hij heeft een oogafwijking. Met een contactlens in een oog (wat er van dichtbij best griezeig uitziet) merkt hij er zelf niets van. Dat je met een dergelijke afwijking in de Jordaan de bijnaam Schele krijgt is dan ook niet verwonderlijk.

Sylvia is nauwelijks herkenbaar als Na Druppel; het is iedere avond weer een ware metamorfose. Ze vindt deze enorme verkleedpartij prettig om te spelen. Van jongs af aan dook ze al in de oude kleren, en maakte de wildste creaties. Ze ervaart het als een stuk ondersteuning in haar spel. Tijdens de repetities voelde ze zich nog wat ongemakkelijk, maar eenmaal in vol ornaat gaat ze helemaal los.
Ik heb bij de musical awards wel erg mijn best gedaan niet op Na Druppel te lijken, vertrouwt ze me nog toe.

Tenslotte vroeg ik of ze nog een rol hadden in een musical die ze wel graag zouden willen spelen (ongeacht of dat realistisch zou zijn). Beiden hebben dit niet.
Sylvia vindt vooral liedjesprogramma’s erg leuk om te doen. Kleinschalig, maar wel met meerdere mensen tegelijk.Close harmony, maar ook af en toe eens lekker schmieren. Tip Top zou een goed voorbeeld zijn.
Bij Dennis komt dat omdat hij geen echte musicalman is. Hij heeft bewust voor de Jantjes gekozen, niet voor een musical. Als we de vraag wat breder stellen dan lijkt hem een rol in een film of serie als advocaat wel erg leuk. Met pleiten wil hij dan lekker intelligent overkomen.

Dennis heeft naast zijn optredens ook nog een baan als director van een casting bureau. Hij kent zo’n 1000 acteurs, heeft ze allemaal zien spelen. Zijn grote rollen heeft hij overigens niet aan deze baan te danken. Sommige gastrolletjes wel. Een druk bezet mens dus. Hij is daarom blij nog in zo’n conditie te zijn dat hij het kan opbrengen en volhouden. Mocht er een moment van keuze zijn dan zal hij het optreden vaarwel zeggen. Dit tot grote verbazing van Sylvia.

En dan blijkt de tijd al weer om en moeten ze richting kleedkamer. Tijd voor mij om van de voorstelling te gaan genieten. Iets wat overigens volledig gelukt is.


Met dank aan Dennis, Sylvia, Bregje en Susanne voor hun tijd, gastvrijheid en moeite.
09 June 2005
N.v.t.
Rotterdam
Nieuwe Luxor Theater
Officiële website
De Jantjes, Dennis Overeem, Sylvia Alberts

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen