Recensie

Eugenius! in Londen ⭐⭐⭐⭐⭐

Eugenius! is terug, en beter dan ooit, meldt het theater. Dat tweede kunnen we niet beoordelen, want het origineel hebben we gemist. Maar met Eugenius heeft Londen tijdelijk de leukste musical ter wereld binnen de stadsgrenzen.

Eugenius! draait om de geek Eugene. Hij tekent strips op basis van dromen die hij heeft, over superheld Tough Man, en zijn sidekick Super Hot Lady. Zijn beste vriendin Janey is stapel op hem, maar kan dit niet uiten. Samen met open-boek Feris, die wel heel bizarre gedachten heeft, vormen zij het loserclubje van de school. Maar als op een dag iemand van een filmstudio langskomt om ideeën te polsen voor een nieuwe film, wordt het verhaal van Eugene opgepakt. Hij mag naar Hollywood, waar Tough Man zal worden opgenomen. Ondertussen denkt space-slechterik Hector eindelijk zijn broer Tough Man te hebben gevonden, en daalt ook neer in Hollywood….

De basis van Eugenius! is een simpel coming-of-age verhaal, van een jongen wiens moeder is overleden, die een lastige verstandhouding heeft met zijn vader, en die niet merkt dat de liefde om de hoek te vinden is. Dit wordt gecombineerd met een bizar superhelden-verhaal, stereotype karakters zoals de louche filmbaas, de nichterige assistent of de geschifte slechterik, die voor de nodige comedy en satire zorgen, en een originele score die veel invloeden uit de jaren tachtig kent. Comedy is er op alle niveaus: van subtiel tot van dik hout zaagt men planken. Van binnen de verhaallijn tot erbuiten. (“De laatsten die op het podium blijven moeten de powerballad zingen”). Er wordt slim ingespeeld op de kennis van nu, die zij nog niet hebben: bijvoorbeeld als de vader afvraagt over OJ Simpson: “Eerst American football speler, dan politie-inspecteur in een speelfilm, wat gaat hij hierna doen?” of als een programma-idee over een in slow motion hollende vrouw in een rood badpak op het strand wordt afgekeurd; “daar zit niemand op te wachten”). Of misschien wel, als ze voorspellen dat geeks de wereld zullen veroveren. Frappant is, dat hoewel het duidelijk is dat comedy en cult de ruggengraat van de show vormen, de emotionele momenten toch binnen weten te komen, en je ook nog eens daadwerkelijk weten te ontroeren.

De cast is fenomenaal. Rob Houchen is extreem schattig en ontwapenend, en kan ook nog lekker zingen, en datzelfde kan gezegd worden van Laura Baldwin als Janey. Daniël Buckley is heerlijk schaamteloos als ongeleid projectiel Feris. Naast de serieuze rol van vader zijn de rest van de karakters enorme uitvergrotingen, die allen lekker worden gespeeld. Naast de eerder genoemde filmbaas en zijn assistent zijn dat de bimbo-actrice die de rol van Sexy Hot Girl krijgt, of de Duitse acteur die Tough man gaat spelen (zijn accent heeft iets Oostenrijks zullen we maar zeggen). Het ensemble werkt zich in het zweet, en hebben allemaal zo hun kleine momentjes om een lach te halen.

De voorstelling is duidelijk gemaakt als een camp-voorstelling. Hoewel sommige projecties echt mooi zijn, is het ruimteschip van Hector een mini bordkartonnen ding met lichtjes (al geeft het nog best een aardig effect) en heeft de robot die Hector begeleidt meer van Robin uit Bassie en Adriaan, dan van R2D2. Het werkt uitstekend.
Naast allerlei grappen en verwijzingen naar de jaren 80, zeker als ze in Hollywood zijn, is het muzikaal eveneens een eighties eerbetoon. Songs doen onder andere denken aan Maniac van Michael Sembello of You’re the voice van John Farnham. Michael en Janet Jackson, Prince, Bon Jovi, rapartiesten uit de 80er jaren, hun invloed is te voelen . Hoewel het geen van allen covers zijn, is het gevoel duidelijk opgepikt.

Eugenius! is een waar feest, zeker voor de mensen die de jaren 80 als jongeling hebben meegemaakt. Een geweldige cast, een heerlijk script, lekkere muziek, en een publiek dat zich laat meeslepen. Met heel veel lach, en een traantje is dit een ultieme feel-good show, waarvan het te betreuren is dat deze maar zo kort te zien is. 7 oktober is de laatste dag.

Het enige wat aan deze show ontbreekt is een fatsoenlijke bijsluiter, want een bezoek kan gevaar opleveren..
1. Pas op: het zien van deze voorstelling kan een onweerstaanbare drang opleveren deze opnieuw te gaan zien. Dit effect verdwijnt niet als je weer terug in Nederland of België bent.
2. Eugenius! kan enorme heimwee naar de jaren 80 oproepen, zeker voor mensen die deze periode als jongere hebben meegemaakt.
3. Het afsluitende Go Eugenius! is zo aanstekelijk. Zelfs met een dosis carnaval festival-muziek is het niet gegarandeerd dat deze niet in je hoofd blijft hangen.

Foto’s: Scott Rylander

06 September 2018
Reguliere voorstelling
Londen
The Other Palace
http://www.eugeniusthemusical.com/

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen