Perspresentatie

Evita masquerade

Bij de perspresentatie van de Tv-zoektocht naar de nieuwe Nederlandse Evita bleven de 10 finalisten verborgen achter maskers. Wel kreeg de pers een exclusieve compilatie te zien van de eerste 2 afleveringen.

Van het entertainmentgedeelte valt nog niet zo veel te zeggen, omdat die niet zo in de compilatie naar voren kwam. Wel was de leader (net als bij “Maria”) lekker camp. Verder zag de pers vooral het typische begin van dit soort programma’s, waarin Jannie en allevrouw, zonder enig talent of ervaring, komt auditeren. In het programma gaat men van start met 1500 kandidaten en blijven er uiteindelijk 10 kanshebbers over, die wekelijks voor topentertainment moeten gaan zorgen.

Op de vraag of Pia Douwes (in deze fase van haar carrière), zelf een voormalig Nederlandse Evita van formaat, als kandidaat met zo’n programma zou meedoen antwoordde ze eerlijk, “nee”.

Evita is een bijzonder zware rol, op alle fronten. De originele West End Evita Elaine Paige had reeds 10 jaar ervaring voordat ze aan deze rol toe was. Ook de originele Broadwayster, Patti LuPone, had een zware opleiding aan Julliard, en heel wat ervaring, achter de rug voordat ze de rol toebedeeld kreeg. Natuurlijk is het mogelijk om “Evita” via de Tv met een ‘nieuwkomer’ te casten, maar of deze het ook in het theater, avond aan avond, waar kan maken valt nog te bezien. LuPone liet zich onlangs nog in de New York Times kritisch uit over de rol, “I was screaming my way through a part that could only have been written by a man who hates women”. Ook Paige heeft zich in de Britse pers kritisch uitgelaten over deze manier van casten.

Evita begint op zondag 19 augustus bij de AVRO op Ned. 1 om 20:20 uur.
N.v.t.