musical
Synopsis

De broers Karel en Jonathan Leeuw belanden in Nangijala, een paradijs van sprookjes en kampvuren. Als Nangijala wordt bedreigd door de tiran Tengil, gaan de broers samen met de goede ridders een gevaarlijke strijd aan om het land te verdedigen, zelfs…
Start > Producties > 2012 > Familie > Gebroeders Leeuwenhart, De
Over...

 
producent:
Theater Terra
jaar:
2012
duur:
75
pauze:
Nee
genre:
Familie
score:
5star
websites:


Gebroeders Leeuwenhart: de beste van de klas


Artikel: Recensie
Voorstelling: Première
Datum: 12 feb 2012
Theater: Schouwburg het Park
Lokatie: Hoorn
Website: http://www.theaterterra.nl
Auteur: Jeroen Schat / MWTV: Frans P. Wollrabe & Huibert J. Schat

Nangijala lag afgelopen zondag even in Hoorn. Daar ging Theater Terra's De Gebroeders Leeuwenhart in première. Musicalworlds recensie. Ook met videoreportage van Musicalworld.TV met gesprekken met Ara Halici en componist Tjeerd Oosterhuis.

Twee dagen nadat de tourversie van ‘De boot en het meisje’ in première ging is het de beurt aan een andere productie de in het M-lab werd ontwikkeld. Na twee achtereenvolgende jaren daar de kerstproductie te zijn geweest heeft Theater Terra ‘de Gebroeders Leeuwenhart’ opgepakt.

De Gebroeders Leeuwenhart werd oorspronkelijk geschreven door Astrid Lindgren, en voor de musical op muziek gezet door Tjeerd Oosterhuis, met teksten van Jurriaan van Dongen. Het gaat over een ziekelijk jongetje Karel, dat snel dood zal gaan. Zijn broer Jonathan vertelt hem over Nangiuiana, waar hij dan naartoe gaat, en waar je allerlei avonturen kan beleven en niet gehinderd wordt door enige handicap. Ook hij zal zal zijn broer, die hij liefdevol Kruimel noemt, daar op enig moment vergezellen. Kruimel maakt zich wel enige zorgen; het kan wel negentig jaar duren voordat Jonathan ook komt. Jonathan werpt tegen dat dat in Nanguiana wel maar twee dagen kan zijn. Toch zou Kruimel het liefst zien dat Jonathan er eerst heen ging…

En dan is er de brand, waar Jonathan zijn broer uit weet te redden, maar er zelf niet levend uitkomt. Zodat als Kruimel inderdaad in Nanguiana belandt, zijn broer er al is. Kruimel arriveert in het prachtige kersendal, maar merkt al snel dat het in het naburige bramendal goed mis zit. Een dictatoriaal leider Tengil onderdrukt zijn volk, met behulp van een draak, en wil ook het kersendal overnemen.  En zo raakt ook Kruimel, ondanks de beschermende houding van zijn broer, in het avontuur betrokken.  En ontmoet hij Sofia met de duiven, de joviale Jossie, de herbergier en de enge bruut Herbert, maar ook de slechteriken Veder en Kader, die in dienst van Tengil.

De Gebroeders Leeuwenhart is wat zwaarder van thematiek dan we van Theater Terra gewend zijn - menigeen zal een zakdoekje nodig hebben aan het einde van de voorstelling – maar is aan de andere kant toch weer een voor hen zo typische productie. Zo is Kruimel een levensgrote pop (weliswaar van een niet zo grote jongen). Ook het creatieve gebruik van het decor, en het gebruik van miniatuurversies van de karakters om een reis uit te beelden zijn andere elementen waar Terra goed in is. Er verder wordt er vaak met minimale middelen een optimaal effect bereikt, zoals de duiven, die niet anders zijn dan handbewegingen, met witte handschoenen, het mooist te zien als er vier landen op de armen van Sofia.

Het decor heeft wat weg van een gymzaal op een dag dat touwklimmen op het programma staat. Deze ouwen zijn bijvoorbeeld het bos, waar met wat eenvoudige bewegingen een mooie sfeer wordt gemaakt. De paarden waarop Kruimel en Jonathan rijden zijn dan ook een soort turntoestellen.  Naast Kruimel worden ook drie slechteriken met poppen uitgebeeld. Tengil, die wat wegheeft van een dementor uit de Harry Potter-films en die hoog boven iedereen uit toornt. En zijn twee hulpjes Veder en Kader, een dommerik en de wat snuggerder collega met een Duits accent. Deze poppen hebben geen benen, maar door juist te positioneren soms toch weer wel; die van de acteur.

De cast bestaat grotendeels uit jong bloed. Wesley de Ridder debuteert mooi als de door zijn handicap wat onzekere Kruimel, die groeit in de nieuwe omgeving waar hij in belandt. Pim Wessels is de liefdevolle, stoerdere Jonathan, die iedereen wel als broer zou willen hebben. Roos van der Waerden is mooi als Sofia. De andere rollen worden voornamelijk gespeeld door Paul Keizer en Ara Halici. Vooral hij maakt indruk als hij een conversatie tussen drie karakters moet spelen. Nou ja, spreken eigenlijk. Bij de beweging krijgt hij assistentie. En zo zijn de bijrollen toch uitendelijk weer een groepsprestatie.

De tweede versie van De Gebroeders Leeuwenhart in het M-lab was al een prachtvoorstelling en zeker tourwaardig. Door er een compleet eigen versie van te maken heeft Theater Terra een risico genomen, maar het pakt goed uit. Ook deze Gebroeders Leeuwenhart is absoluut de moeite waard. Door het fascinerende gebruik van poppen, die echt tot leven komen. Door die kleine komische details in beweging en conversatie, en vooral in deze voorstelling ook echte personages in de vorm van met name Kruimel en Jonathan. Waar ook wat een mindere voorstelling van Terra vaak nog zeer de moeite waard is, is deze weer absolute top. De mooiste jeugdvoorstelling van dit theaterseizoen tot nog toe.

De Dailymotion-versie van deze reportage:Fotos
Musicalnieuws musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical
(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)