Recensie

Mamma Mia! Antwerpen

Mamma Mia! is ook in het "Vlaams" een succes, dat is de conclusie die we kunnen trekken na de feestelijke première in de Antwerpse Stadsschouwburg. Dat de show in Nederland, Europa en ver daarbuiten een internationale kaskraker is was al langer dan vandaag bekend. Want wat blijkt, ook in Vlaanderen lijkt men de "Mamma Mia! koorts" al te pakken te hebben. Voor de aanvang van de première zijn er al meer dan 45.000 kaartjes verkocht. Na de rest van de wereld was gisteren, zondag 12 Maart 2006 ook Vlaanderen aan de beurt.

Het Vlaamse publiek reageerde in de Antwerpse Stadsschouwburg alvast erg enthousiast op de galapremière van de Vlaamse versie van de ABBA-musical “Mamma Mia!” Na een paar minuten ben je vergeten dat je naar de ABBA-hits in het Nederlands aan het luisteren bent en voel je dat het ook een Vlaanderen een absolute hit wordt!

Het leuke aan Mamma Mia! is dat het een swingende comedy is die loopt als een trein, je verveelt je dan ook op geen enkel moment tijdens de voorstelling. Dat maakt de show ook zo toegankelijk voor jong en oud. Je gaat er gewoon met een enorme glimlach op je gezicht buiten. De indegriënten hiervoor: 22 ABBA-hits, een levendig liefdesverhaal, een goede hertaling, een sterke cast en de niet ontbrekende komische noot. Gooi dit alles samen en je krijgt een goed musicalrecept dat smaakt naar meer. Op het eerste zicht oogt alles mooi en gemakkelijk, maar dat is het niet. Er zitten in deze show meer lagen dan je op het eerste zicht zou denken, regisseuse Phyllida Lloyd weet deze dan ook perfect samen te brengen. Verwacht hier geen overdadige decors, ze zijn puur functioneel en ogen bijzonder mooi en Grieks.

Volgens Joop Van den Ende is een van de uitgangspunten van theater: “de taal van het publiek spreken”.  Nu spreken we in Nederland en België wel dezelfde taal, toch was een hertaling noodzakelijk zodat de succesformule die Mamma Mia! is haar werk kan doen. Hiervoor werd er in de Vlaamse versie van de productie beroep gedaan op duizendpoot Els de Schepper. Zij zorgde voor de hertaling van Mamma Mia! Iets waar ze weliswaar erg goed in slaagt want het klinkt gewoon fris, hedendaags en grappig.

Mamma Mia! vertelt het verhaal van Donna (Vera Mann) en haar dochter, samen wonen ze op een klein Grieks eilandje. Op een dag leest Sophie (Sasha Rosen) in het dagboek van haar moeder dat ze drie mogelijke vaders heeft. Tijdens haar nakende huwelijk met haar jeugdliefde Sky (Davy Gilles) wil ze graag weggeven worden door haar vader, maar wie van de drie is het nu? De drie mannen die in aanmerking voor het vaderschap: Harrie (Mark Tijsmans), Sam (Jan Schepens) en Bart (Marc Coessens), zij worden door Sophie alle drie uitgenodigd voor de bruiloft. Moeder Donna wordt aan haar verleden herinnerd wanneer haar drie ex-lovers aan de deur staan, maar ook door haar jeugdvriendinnen Tanja ( Myriam Bronzwaar) en Roos (Lulu Aertgeerts) die naar het eiland zijn gekomen om er samen herinneringen op te halen.

De Vlaamse Mamma Mia! Cast:
Mamma Mia! is bij momenten een echt feestje op het podium en dat zie je ook wel aan de cast, deze staat met plezier te spelen en dat straalt gewoon van hun af. Dat de talrijke aanwezigen het ook geweldig vinden blijkt ook uit hun reacties en een terechte staande ovatie van het gala publiek bewijst dat ook. Dat Vera Mann een klasse actrice is die alles aankan, bewijst ze nog maar eens als zelfverzekerde “Donna” in deze Vlaamse versie. Met de nummers ” ‘T Glipt Me Door De Vingers” en “De Winnaar Krijgt De Macht” weet ze de gevoelige snaar bij het publiek duidelijk te raken. Vera heeft net als Sasha Rosen natuurlijk het grote voordeel dat ze haar rol al ettelijke keren in het “Beatrix” in Utrecht heeft gespeeld en dat merk je ook wel aan hun spel. Wat wel een beetje opviel was dat Sasha Rosen, die “Sophie” speelt, tijdens de eerste acte soms iets te veel moeite doet om “Vlaams” te klinken, in de tweede acte was hier echter niks meer van te merken. Misschien dat het première zenuwen waren, wie zal het zeggen. Davy Gilles zet als “Sky” een goede performance neer en vormt samen met Sasha een erg leuk koppel. 

Als er iemand voortreffelijk gecast was dan waren dat Myriam Bronzwaar als “Tanja”, “Lulu Aertgeerts” als Roos & Mark Tijsmans als “Harrie de Headbanger” wel. Het “Mamma Mia vel” zat hun als gegoten, dat merk je dan ook aan hun zang- en acteerprestaties. De twee Dynamo’s en Harrie. krijgen het publiek moeiteloos op hun hand met de komische noten in de show. “Onze zomer” is bijvoorbeeld een nummer dat Tijsmans erg goed brengt. Kortom, niets dan lof over hun. Bij Jan Schepens heerst er op eerste zicht een gevoel dat hij in de rol van “Sam” niet al zijn talenten ten volle kan benutten. Bij het nummer “Zo ben ik, Zo ben jij” neemt hij alle twijfel weg. Marc Coessens als “Bart” komt grappig over maar moet de komische mogelijkheden in zijn rol nog wat meer benutten. Dit is iets wat na verloop van tijd zeker en vast goed komt.

“Ik wil, ik wil, ik wil, ik wil, ik wil” er nog eens heen dat is wat je denkt als je het theater buiten gaat. De heerlijke ABBA melodieën blijven gegarandeerd door je hoofd spoken. Het is een ontspannend avondje uit met veel humor en erg leuke muziek. Ben je nu 7 of 77 genieten doe je zeker! Tot 30 April kan je nog genieten van deze “feel good” musical in de Antwerpse Stadsschouwburg.

12 March 2006
Première
Antwerpen
Stadsschouwburg