Recensie

Sneeuwwitje

De 8e sprookjes musical Sneeuwwitje duurt ruim 2 uur en is leuk voor jong en oud. Het lijkt er op dat Studio er weer een hit mee te pakken heeft en de Vlaamse kinderen en ook wel de volwassenen zullen er waarschijnlijk weer niet genoeg van krijgen.

Spiegeltje, Spiegeltje aan de wand
Wie is de mooiste van het land?
“Sneeuwwitje is de mooiste van het land!”

1997, toen Studio 100 nog in zijn kinderschoenen stond kwamen ze met het idee om een musical te gaan produceren. Hun eerste productie ging “Sneeuwwitje” heten en ging in 1998 in première in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen. Het idee om de musical tot leven te laten komen ontstond tijdens een gesprek van Gert Verhulst en Johan van Eede in een Italiaans restaurant in het hart van Londen. Hiermee was traditie van de familiemusical - gebaseerd op een sprookje - die wij in België en Nederland kennen geboren.

Nu zeven jaar later keert de vernieuwde versie van de musical terug naar Antwerpen. Het idee achter het verhaallijn is niet erg gewijzigd, de decors en de kostuums ondergingen wel een hele gedaanteverwisseling. Er kwam een compleet nieuw nummer bij en een ander nummer werd herschreven. De eerste versie van de musical was niet alleen een groot succes in België, Ook Nederland ging in 2001 plat voor het sprookje. In 2003 werd de musical zelfs vertaald in het Frans en speelde in Luik, Charleroi en Brussel. “Blanche Neige” zoals hij in het Frans heet schopte het zelfs in 2004 tot in het beruchte Parijse “Les Folies Bergères”!
Door de jaren heen hebben meer 200.000 genoten van deze eerste Studio 100 musical. Sneeuwwitje kreeg anno 1998 ineens een hele hoop persaandacht: Sanne die Sneeuwwitje speelde was niet zo te vinden voor een passionele kus van “Prins” Chris Van Tongelen. Niet alleen in het binnenland was de persaandacht enorm, ook CNN schonk er aandacht aan.

Sneeuwwitje het sprookje met de vergiftigde appel dat iedereen wel kent is niet zoals vele denken geschreven door hun, maar wel verzamelt. De sprookjes van de gebroeders Grimm zijn het tweede beste gelezen stuk literatuur ter wereld.
Het verhaal speelt zich eigenlijk maar op 3 locaties af: het bos, het kasteel en het huisje van de zeven dwergen.
De decors worden van links en rechts vanuit de coulissen het podium opgeschoven. Dit gebeurde misschien een beetje traag bij momenten maar storend was het zeker niet. Dat op het einde een decorstuk bleef haperen kon de pret ook niet drukken. Een heel erg leuk decorstuk is de “Spiegel”, deze is in wezen een heel erg groot LCD scherm. Hierin zie je het gezicht van de “Spiegel” die vertolkt wordt door acteur “Peter van de Velde”.
De muziek is zoals bij alle Studio 100 musicals van de hand Johan van Eede, voor de vernieuwde versie van Sneeuwwitje werd het nieuwe nummer “Lente” gecomponeerd. Het muziekarrangement van “Hou van Mij” werd aangepast.

Prinses Sneeuwwitje wordt vertolkt door de mooie Sasha Rosen, ze zingt heel erg goed en brengt haar rol voortreffelijk. Zeven jaren geleden kroop Anne Mie Gils al eens in de huid van de “Koningin”, de boze stiefmoeder van Sneeuwwitje. Ook anno 2005 doet ze dat weer schitterend. De rol van de knappe “Prins” is weggelegd voor Davy Gilles. Leuk detail is dat Sasha en Davy ook in het echt een koppel vormen en dat is ook wel een beetje te merken bij de kus en deze kon het publiek zeer doen smaken. Studio 100 duizendpoot Peter Thyssen kruipt in de rol van butler “Aimé”, Peter is op zijn best in een komische rol en dat bewijst hij hier nog maar eens. De 7 dwergen (Mike Edmonds, Peter Bonner, Andrew Herd, Maxwell Laird, Nathan Philips, Dean Whatton en Philip Matthews) zorgen voor de komische noot in de musical en zetten zonder moeite het publiek naar hun hand met nummer “Joepiedoepidoepi”. Pittig detail is dat enkele van de acteurs heuse wereldsterren zijn en al rollen vertolkten in films als “Star Wars”, “Willow” en “Harry Potter”. Aangezien ze allen Engelstalig zijn werd hun Nederlands aangeleerd en zingen en spreken doen ze erg goed, gezien ze van over de plas komen.

De 8e sprookjes musical Sneeuwwitje duurt ruim 2 uur en is leuk voor jong en oud. Het lijkt er op dat Studio er weer een hit mee te pakken heeft en de Vlaamse kinderen en ook wel de volwassenen zullen er waarschijnlijk weer niet genoeg van krijgen.

27 March 2005
Première
Antwerpen
Koningin Elisabethzaal
Officiële website

Sasha Rosen, Davy Gillis, Anne Mie Giels, Peter Thyssen, Goele De Raedt, Dieter Verhaegen, Dwergen, Sprookje, Familie, Kinder