Musicalreport

The Sound of Music in Antwerpen

Dat de Vlaamse versie even populair is dan in Nederland blijkt aan de kaartverkoop, want hij is al verlengd en er zijn ook nog extra data�s binnen deze verlenging ingelast. Het publiek klapt dan ook lustig mee op de tonen van Do-re-mi en ook de encore van dit nummer op het einde van de voorstelling kan op veel bijval rekenen.

Afgelopen zaterdag ben ik met Marilena en Lotje naar Antwerpen getrokken om de Vlaamse versie van The Sound Of Music te gaan bekijken. Het is een uitstapje over de grens van Joop van den Ende’s succesvol tour van de musical, maar dan met Vlaamse acteurs en in samenwerking met Studio 100.

The Sound of Music de moeder aller Musicals heeft vooral naam en faam gemaakt door de gelijknamige film uit 1964 met Julie Andrews. Iedereen heeft hem ooit wel al eens gezien of het verhaal gelezen.

Het verhaal speelt zich af in 1938 te Salzburg net voor de Tweede Wereldoorlog. In het Klooster Nonnberg leeft een jonge postulante Maria Rainer genaamd (Maike Boerdam). Zij neemt de regels echter niet zo nauw binnen het klooster en leeft voortdurend met haar hoofd letterlijk in de wolken want ze vertoefd o zo graag in de natuur van de Oostenrijkse bergen. Dit tot ergernis van sommige mede zusters binnen het klooster. De Moeder-overste (Esther Been) heeft dan ook een nieuwe bijzondere taak voor de jonge Maria, ze zegt dit met de woorden “God sluit een sluit een deur, maar opent ergens anders een venster”. Maria wordt als gouvernante naar het huis gestuurd van Kapitein Georg von Trapp (Peter Van de Velde). Hij is een weduwnaar met 7 kinderen en voedt ze op volgens de enige manier die hij kent en dat is met strenge militaire discipline. Zijn oudste dochter Liesl (Nathalie Haneveld) durft daar wel eens loopje te nemen, ze is immers verliefd op postbode Rolf Gruber (Jurgen Stein)Lang duurt het niet voor de hartjes van de kinderen gestolen worden door Maria. Na verloop van tijd begint ook de Kapitein in te zien wat Maria juist betekent voor de kinderen en ook hij koestert haar hart. Georg von Trapp heeft echter plannen om zich te verloven met Barones Elsa Schröder (Jeannine Geerts). Deze is afgereisd naar Salzburg met vriend des huizes Max Detweiler (Door van Boeckel) om de kinderen te ontmoeten en haar verloving aan te kondigen. Tijdens een feest ter ere van de Barones ontdekt Maria dat ook dat zij gevoelens heeft voor de Kapitein. Ze weet echter niet hoe met de gevoelens van verliefdheid om te gaan en vlucht dan ook terug naar de geborgenheid van de abdij. Dit is echter buiten Moeder-overste gerekend. Zij vindt dat Maria haar gevoelens niet onder stoelen of banken moet steken en verplicht haar dan ook om opnieuw haar plaats in te nemen in het gezin Von Trapp. De kinderen zijn dan ook enorm blij om haar terug te zien. De immers nog altijd verloofde kapitein geeft toe aan zijn gevoelens voor Maria en verbreekt zijn verloving dan ook. Het door Moeder-overste goedgekeurde huwelijk met de kapitein blijft dan ook niet lang uit. Van hun huwelijksreis kunnen ze echter niet lang genieten wan Oostenrijk heeft zich ondertussen aangesloten met Nazi Duitsland. Uit Berlijn komt het nieuws dat Von Trapp zich moet melden bij de Marine van het Derde Rijk. Hij weigert dit ten stelligste en neemt dan ook het besluit om met zijn gezin te vluchten. Met behulp van Max Detweiler en de zegen van moeder-overste vluchten ze over de Oostenrijkse bergen naar buurland Zwitserland.

31 January 2004
Reguliere voorstelling
Antwerpen
Stadsschouwburg
Officiële website

Maike Boerdam, Peter Van De Velde, Door Van Boeckel, Jeanine Geerts, Esther Been, Jurgen Stein, Maaike Widdershoven