Reportage

Mega kikker en zijn vriendjes dag voor herhaling vatbaar

Het was een gezellig feestje rond Kikker en zijn vriendjes in Studio 21. Een mix van doen en over je heen laten komen. Achteraf spraken we met betrokkenen Dick Feld en Niels van der Gaarden.

De derde kikkervoorstelling, Kikker en zijn Vriendjes, toert nog tot eind dit jaar in de theaters. Maar alsof dat nog niet genoeg is was er in Studio 21 een heuse “Mega Kikker en zijn Vriendjes-dag. De ruimte waarin normaal dinnershows worden gehouden zat nu vol kikker-fans, jong en oud, vol verwachting wat er zou komen. Op de tafels, knutselspullen, en voor wie geduld had, kwam Kikker zelf uitleggen wat de bedoeling was. Het maken van een muts, met kikkerogen. En wie de uitnodiging had gevolgd en een oude sok had megenomen kon er met de oogjes een handpop van maken.
Na het geknutsel was het tijd om in beweging te komen. Televisiester Marc Forno (“jij bent van K2 zoekt K3”) en Nicole gebruikten het nummer “Als je in de wolken bent” om een nieuw dansje te leren. De kinderen, en masse naar voren gestroomd deden goed mee, en hielpen ook met de bewegingen die bij de vriendjes van Kikker hoorden. De oren van Haas, de snorharen van Rat, het wiebelen met bibs en knorren van Varkentje, en de snavel van Eend. Het leidde tot wat improvisatie, zoals de kikkersprong, waarbij Forno, even uit zijn rol, de camera-man toeriep: “Als je doet dat op You Tube, jij bent dood”.

Na deze bezigheden was het tijd voor de hoofdact, een theatervoorstelling met liedjes uit de drie Kikkervoorstellingen. In plaats van de gebruikelijke vier stonden er nu vijf personen op het podium, waar een gewoon schouwburgpodium vier keer in past. Maar ondanks de ruimte op het podium en in de zaal blijft Kikker zijn sfeer behouden.
We herkennen de prachtige terra-vondsten uit de voorstellingen terug. Zoals de dubbele pop die Kikker zijn eigen reflectie laat zien in het water, maar er wordt ook gebruik gemaakt van de Studio 21 faciliteiten. Zo komt de regen met bakken uit het plafond, en is er de zee van lampjes op de achtergrond. Het sterke samenspel van de spelers maakt bijzondere bewegingen prachtig om te zien. Niels van der Gaarden maakt Kikker heerlijk vertederend.
Martin Stritzko’s Varkentje, Annelies Fleskens’ Rat, Marieke van der Sluis’Eend en Dick Feld’s Haas zijn eveneens mooie figuren die de voorstelling kleur geven.
Aan het slot van de voorstelling wordt “In de wolken” nogmaals gezongen, en mag iedereen in de zaal meedansen. De kracht van Kikker is nog niet ingeboet. In de foyer is er dan voor iedereen nog de mogelijkheid met de poppen op de foto te gaan. De mogelijkheid wordt hen zeer in dank afgenomen.

De dag mag zeker een succes genoemd worden. Hoewel de aanloop wat stroef was en er erg lang moest worden gewacht op de programmaonderdelen, was hetgeen geboden werd gewoon goed.
Op 21 maart is er opnieuw een Mega Kikker en zijn Vriendjes dag, waarin deze ervaringen vast worden meegenomen.

Na afloop spraken we met twee van de betrokkenen. Dick Feld, Haas in de voorstelling en verzorgen van het script, en Niels van der Gaarden, die de aimabele Kikker vertolkt.

17 October 2009
Evenement
Hilversum
Studio 21
Kikker, Max Velthuijs, Musical, Mega kikker dag, kikker en zijn vriendjes, Studio 21, Hilversum, Dick Feld, Niels van der Gaarden, Marieke van der Sluis, Martin Stritzko, Beertje, Haas, Rat, Eend. Annelies Fleskens, Marc Forno, Theater Terra

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen