Interview

Musicalworld interviewt de Engelse cast van Fame

Op 8 maart jl. ging in Nijmegen de Engelstalige productie van de musical ‘Fame’ in première. De komende 5 weken is deze exclusieve tour in een aantal theaters in Nederland te zien. ‘Fame’ vertelt het verhaal van een groep studenten aan de New Yorkse High School of Performing Arts, vanaf het moment van hun auditie tot aan het eindexamen.

Ze hopen allemaal op een toekomst als succesvol acteur, zanger, danser of muzikant. ‘Fame’ neemt het publiek mee langs hoogte- en dieptepunten, vriendschappen, romances en het harde werken dat nodig is om de ultieme droom te bereiken. Op 15 en 16 maart stond deze productie in Tilburg. Musicalworld sprak vooraf aan de voorstelling met 2 hoofdrolspelers.

Kunnen jullie jezelf even voorstellen en zeggen welke rol je speelt in Fame en ook iets meer over dat karakter vertellen
Lucy: Ik ben Lucy Newton en ik speel de rol van Serena Katz. Zij doet de acteeropleiding aan de Fame school en met name haar liefdesleven verloopt nogal met pieken en dalen, maar gelukkig voor haar loopt het op het eind goed af en krijgt ze ‘haar man’.
Hugo: Ik ben Hugo Harold Harrison en ik speel de rol van Joe Vegas. Hij komt uit Latijns Amerika en is het komische karakter van de school en houdt ervan om mensen te laten lachen.

Deze Nederlandse tour van Fame duurt 5 weken, wat verwachten jullie van de tour?
Lucy: Sowieso een nieuw land want ik ben nog nooit in Nederland geweest.
Hugo: Ik wel, want mijn ouders wonen in België dus ik heb wel delen van Nederland gezien. Maar wat ik van deze tour verwacht is toch vooral het publiek en het wennen aan het publiek. Ik merk dat sinds onze première in Nijmegen op 8 maart jl. de humor en de snelheid van de show niet veel veranderd is. Het is voor ons wennen aan de manier waarop het publiek op ons reageert.
Lucy: Het publiek reageert inderdaad anders dan thuis in Engeland. De Engelse humor is toch anders dan de Nederlandse humor, maar dat zie ik wel positief want ik heb de afgelopen week heel anders tegen mijn rol aangekeken dan ik tijdens de repetitieperiode deed. Dingen die ik tijdens het repeteren grappig vond kunnen hier helemaal niet zo grappig gevonden worden, maar andersom geldt dat ook. Dingen die ik in eerste instantie niet zo heel grappig vond, maar waar hier wel heel erg om gelachen wordt, ga je nu toch anders bekijken en zelf ook grappig vinden.

Wat zijn de plannen voor Fame na Nederland, gaat Fame Europa in?
Hugo: Nee dat niet. Er wordt wel gepraat over een eventuele verlenging tot aan de zomer of anders komen we misschien terug in de zomer, maar vooralsnog is het deze 5 weken.
Lucy: Een verlenging zou wel leuk zijn, maar er is nog niks officieels aan ons bekend gemaakt. We zijn natuurlijk ook nog bezig om deze productie goed neer te zetten, dus daar ligt nu de focus op.

Jullie hebben een vrij korte repetitie periode gehad, maar 3 weken. Hoe was dat voor jullie?
Hugo: Onze repetitietijd was in Tjechië, dus dat was wel even wennen. Ook omdat het productieteam en de regisseur Tsjechisch waren en geen Engels spraken waardoor de dochter van de regisseur alles moest vertalen. Wat vooral interessant was, was zijn kijk op de productie. Die is namelijk anders dan de productie die je misschien kent uit Amerika of West End en dat maakte de repetitieperiode wel heel erg leuk.
Lucy: Ondanks dat we niet zo’n hele lange tijd hebben gehad om te repeteren, maakte we wel lange dagen, soms wel van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds om dingen klaar te krijgen. Naar mijn gevoel hebben we dus wel genoeg tijd gehad om te repeteren.
Jullie hebben ook maar 1 try-out gespeeld voor de première. Hadden jullie op de première avond wel het gevoel klaar te zijn voor de première?
Hugo: Ik persoonlijk wilde alleen maar een publiek om voor te spelen, dat wilde ik al vanaf de 1e dag van de repetities. Deze rol is voor mijn namelijk een behoorlijke uitdaging omdat het mijn 1e komische rol in een musical is. Voor mij was het dus heel erg zoeken naar wat grappig was en wat niet, en wat beter om dat uit te vinden voor een publiek.
Lucy: Waar we eigenlijk het minst klaar voor waren was het spelen in het decor en hoe het zit met het waar op en af gaan. Ook het samenwerken met de technici, waar en wanneer er bijvoorbeeld decorstukken opkomen, is iets wat we vooraf niet hadden gerepeteerd, daar hebben we die ene try-out voor gebruikt. Maar qua zang, dans en teksten waren we er helemaal klaar voor!
Zijn er sinds vorige week nog wat dingen aan de productie verandert?
Hugo: Alleen door ons, een karakter maakt toch een ontwikkeling door krijgt na een paar keer spelen meer diepgang. Maar ook met de feedback die je krijgt van het publiek doe je iets. Als je nieuwe dingen aan het uitproberen bent en het publiek vindt het grappig, dan laat je dat er natuurlijk inzitten.

N.v.t.
Tilburg
Schouwburg
www.famethemusical.nl
fame, ivo chundro, carolina dijkhuizen, hans van der togt, barry stevens, jodi bernal