Interview

Musicalworld interviewt de Engelse cast van Fame

Op 8 maart jl. ging in Nijmegen de Engelstalige productie van de musical ‘Fame’ in première. De komende 5 weken is deze exclusieve tour in een aantal theaters in Nederland te zien. ‘Fame’ vertelt het verhaal van een groep studenten aan de New Yorkse High School of Performing Arts, vanaf het moment van hun auditie tot aan het eindexamen.

Fame is een productie die al vele malen in het theater te zien is geweest. Wat is er zo bijzonder aan deze productie dat mensen moeten komen kijken?
Hugo: Het is een hele andere productie dan die ik bijvoorbeeld als reizende productie in Engeland gezien heb. Maar ook heel anders dan de West End productie waar ik zelf 2 jaar in gestaan heb in de rol van Nick Piazza. Visueel gezien, maar ook qua invulling en casting van rollen is deze show heel anders.

De voorstelling is in het Engels, denken jullie dat dit een probleem is voor het Nederlands publiek?
Lucy: Volgens mij helemaal niet, ik heb er in ieder geval nog niks van gemerkt. Ik vind ook dat het Nederlandse publiek erg goed Engels spreekt. Ik ben al vaker op tour door Europa geweest met andere producties en dan merk je soms wel dat de taal een probleem is. Ook tijdens onze repetitieperiode was dat het geval. Het was een heel mooi stadje waar we zaten, maar bijna niemand sprak onze taal. Natuurlijk probeerde wij de basiswoorden zoals ‘hallo’ en ‘dank je wel’ wel te leren, maar het bleef moeilijk communiceren. Maar hier in Nederland spreekt iedereen zo goed Engels dat ik zeker weet dat ze de voorstelling goed begrijpen.
Hugo: Er worden hier ook veel Amerikaanse series en films op tv uitgezonden en je merkt dat mensen daar toch een hoop van oppikken. Met name de Amerikaanse humor wordt hier vaak beter begrepen dan in bijvoorbeeld Engeland.
Hoe is het voor jullie als Engelse cast om met een Amerikaans accent te moeten spelen? Ik bespeurde bijvoorbeeld tijdens de première soms een engelse tongval ertussen.
Lucy: Echt waar, hoorde je dat nog bij iemand in het bijzonder?
Ja, onder andere bij de drumster ‘Lambchops’, gespeeld door Helen Morris.
Lucy: Dat is wel grappig want zij heeft die rol 2 jaar lang ook op West End gespeeld, maar goed, ik denk dat het alleen bij mensen zal opvallen die regelmatig engels spreken.
Hugo: In Egeland heb je natuurlijk ook veel Amerikaanse series en films op tv, dus het accent is bekend. Ik denk ook dat een Amerikaans accent een van de makkelijkste accenten is om te leren en om te doen op het podium.
Lucy: Je speelt natuurlijk ook een karakter. Als ik het podium opga, dan ben ik Serena en Serena praat met een Amerikaans accent. Voor mij is het in ieder geval makkelijk switchen.

De rol van Mr. Meyers wordt gespeeld door Barrie Stevens. Hoe is het om met hem te werken?
Hugo: Geweldig. Van te voren wisten we eigenlijk helemaal niks van hem, maar het is echt heel leuk om hem te leren kennen en met hem te werken. Hij is heel zorgzaam naar ons toe, een beetje een vader figuur. Vooraf aan de première heeft hij ook een hele lieve speech gehouden waarin hij vertelde dat hij erg blij is met deze productie en dat het voor hem een beetje voelt als ‘thuiskomen’. Dat heeft me wel iets gedaan.
Jullie weten vast dat hij zelf ook een leraar is op een dans en musical opleiding
Hugo: Hij heeft wel verteld dat hij een choreograaf is, maar dat hij ook les geeft aan studenten, dat heeft hij ons nog niet verteld….
Lucy: Wat ik zo geweldig aan hem vind, is dat ondanks dat hij hier zo bekend is, hij er niet mee te koop loopt. Hij geeft wel adviezen hoor, maar alleen als je erom vraagt.

Laatste vraag, wat is jullie favoriete gedeelte van de voorstelling?
Lucy en Hugo in koor: Absoluut de auto op het eide!
Hugo: Dat is elke avond weer een feestje om te doen, om het publiek uit de stoelen en aan het swingen te krijgen!

Wil je deze productie van Fame gaan zien, dan heb je tot 9 april de kans. Voor meer informatie over de productie en de volledige castlijst, kijk op www.famethemusical.nl
N.v.t.
Tilburg
Schouwburg
www.famethemusical.nl
fame, ivo chundro, carolina dijkhuizen, hans van der togt, barry stevens, jodi bernal