Interview

Musicalworld sprak met Claudia De Graaf

Wat voor muziek ik maak? Rock, ik ben een echte rockbitch; het is een combinatie van Skunk Anansie en Kate Bush.

b]Sinds December ben je weer terug bij Saturday Night Fever, hoe is het om weer terug te zijn?
Het is heel leuk om terug te zijn, alleen gaat de tijd zo ontzettend snel! Dat had ik me van tevoren wel bedacht hoor, maar toch.. Waar blijft de tijd!

Speel je de rol van Annette nu anders?
Ik ben nu veel rustiger in die rol. Toen ik de vorige keer besloot te stoppen was ik gewoon helemaal op, ik nam die rol veel te serieus en werd er zelf bijna somber van. Ik had gewoon even tijd voor mezelf nodig. Ik ben toen met mijn eigen rockbandjes door heel Nederland gaan touren, even iets anders. Nu neem ik mijn rol minder serieus, ik lig soms helemaal in een deuk. Zo ben ik bij de 3e discoscene tijdens de danswedstrijd dronken en dan kan ik mezelf dus lekker laten gaan, ik loop overal tussendoor en sta soms ook bij mensen op hun tenen.

Kun je iets meer vertellen over “East meets West”.
Ik ben net terug uit de Fillipijnen waar we 3 shows in het CCP in Manilla hebben gespeeld. Ik ben er eigelijk bij gekomen doordat Maurice Luttikhuis mij hiervoor gevraagd heeft, hij kende mij natuurlijk van mijn werk in de Nederlandse musicals. Uit Nederland komen 2 leads (een man en ik) en de ritmische sectie van het orkest. De andere 2 leads (een man en een vrouw), het ensemble en de dansers en het overige deel van het orkest komen allen uit de Fillipijnen. Tot nu toe speelt de show alleen in Azie, maar we zijn wel bezig om bijvoorbeeld ook in San Francisco te gaan spelen. Hopelijk komen we ook eens naar Europa toe, de aziatische cast zou dat wel willen. Voor meer informatie kun je kijken op www.eastmeetswestconcert.com

Wat zijn je plannen voor na Saturday Night Fever?
Ik ga naar Singapore voor “East meets West”. Het verre reizen voor die musical vind ik erg leuk, al heb ik daar wel veel last van de airco, helaas slaat dat ook wel eens op mijn stem. Gelukkig heb ik een Chinees drankje ontdekt en dat helpt heel goed. Ik heb daar dus meteen ook maar een paar flesjes van ingeslagen. Daarnaast heb ik ook audities gedaan voor de 3 Musketiers, maar heb toch maar besloten om me op andere dingen te richten zoals verschillende bandjes. Dat is zo anders dan musical. Het werkt nogal raar bij mij, sta ik in een musical, dan mis ik het bandleven, ben ik met een band aan het touren, dan begint na verloop van tijd het theater toch ook weer te kriebelen. Wat voor muziek ik maak? Rock, ik ben een echte rockbitch; het is een combinatie van Skunk Anansie en Kate Bush.

Waarop baseer jij je keuze om een rol aan te nemen?
Er moet een uitdaging in de rol zitten, en de muziek moet mij erg aanspreken. De laatste tijd heb ik geluk als het om audities gaat, ik wordt tegenwoordig gebeld om audities te komen doen, ik kijk eigelijk nooit in de kranten.

Welke rol zou jij nog graag eens willen spelen?
Vroeger wilde ik altijd Madonna worden en hits scoren. Een hit scoren is trouwens een doel voor mij voor het komend jaar! Als het gaat om musical, dan is mijn favoriete musical Miss Saigon. Ik was 21 toen die musical begon en dacht “de rol van Ellen, die wil ik graag eens spelen”. Drie jaar later was het dan zover.

Hoe bereid je je voor op de voorstelling?
Het ensemble begint altijd met een warming up. Ik doe dat niet aangezien ik nauwelijk dans in de show.Ik kom hier binnen en dan eet ik eerst wat. Daarna ga ik mij opmaken en mijn pruik opzetten. Dat zijn ook wel de momenten dat ik me kan concentreren op de voorstelling. Inzingen doe ik eigelijk in de auto, lekker met een cd van Jewel. Als ik wat last heb van mijn keel dan zing ik hier nog wel wat in. Verder is het wachten tot ik op kan. Ik ga als laatste op, om 20.20, dus ik kleed me pas om als de show al begonnen is. Dan is het nog even wat tv kijken of een kop koffie drinken.

Ga je in je vakanties zelf wel eens naar musicals, en hoe kijk je die dan?
Ik heb ooit een keer op vakantie een musical gezien, dat was The Witches of Eastwick op West End. Wat een gave musical, vooral dat vliegen, dat zou ik zelf ook wel eens willen! Ik kijk toch wel technisch, ik let vooral op de zang en of ze dat wel 7x per week redden om te zingen.

Je hebt ook in Musicals in Ahoy gestaan, hoe was dat?
Mijn eerste reactie was “yeah Ahoy”, maar als je daar eenmaal staat dan is het toch wel gestressed. Er moet zoveel gebeuren in zo’n korte tijd. Ook had ik nauwelijks door dat er zoveel mensen in Ahoy zaten, want dat zie je gewoon niet als je op het podium staat. Pas als de lichten aangaan dan realiseer je je hoeveel mensen er zijn komen kijken.

Ben je nog steeds onder de indruk van publiek?
Het is heel leuk om na je nummer (in dit geval “Als ik jou niet krijg”) applaus te krijgen. Ook tijdens de finale van de show zie je mensen soms de nummers meezingen. Dat is gewoon heel leuk. Eigelijk is de finale het enige echte contactmoment met het publiek. In bands is dat conctact natuurlijk veel meer, daarom sta ik ook zo graag in bandjes.

Na de voorstelling gaan wij naar de disco, ben jij daar ook wel eens te vinden?
In het begin weleens, maar nu eigenlijk niet meer. Alleen af en toe als mensen weggaan naar een andere productie

Wat doe je ‘s ochtends als 1e als je wakker wordt?
Ik ben echt heel slecht in opstaan, als ik de matineevoorstelling heb dan moet ik echt de wekker zetten anders kom ik niet op tijd. Ik zet dan als 1e de tv aan en ik zet een kop thee.

Wat is het leukste dat een fan ooit voor jou gedaan heeft?
Ik heb eens een hele rits kleuren nagellak gekregen omdat ik altijd verschillende kleuren nagellak draag. Ook krijg ik veel knuffels die ik ook allemaal bewaar want ik ben zo slecht in weggooien.

Wat weten we niet van jou of wat wil je graag nog kwijt?
Er wordt me altijd veel over musicals gevraagd, maar ik wil graag wat meer de nadruk leggen op bandjes, daar ligt toch voor een groot deel mijn hart, dat doe ik al vanaf mijn 16e. Op mijn website (http://www.claudiadegraaf.nl) kun je trouwens foto’s zien van een bandoptreden. Veel musicalfans waren ook komen kijken bij dat optreden, dat was erg leuk!

08 February 2003
N.v.t.
Utrecht
Beatrix Theater
Officiƫle website