Interview

Rob Pelzer - De weg naar “The Producers”

Rob Pelzer vertrekt binnenkort richting Wenen om de rol van Carmen Ghia te vertolken in de komische monsterhit van Mel Brooks, “The Producers”. Een goed moment voor Musical World om met hem te praten over zijn buitenlandse avontuur.

Tijdens de eerste bijeenkomst is uiteraard gesproken over het feit dat de musical, waarin Hitler en Nazi’s (en verder de hele wereld) op de hak worden genomen, gaat spelen in het geboorteland van Hitler. Tegen het vakblad Variety zei Stroman hierover: “It's a show to offend everyone... We're counting on the stupidity of the characters, that it's all satire about these people and their dreams. ... People will see the humor for what it is and root for Max and Leo." Pelzer heeft bij deze bijeenkomst ook verteld over de controverse bij ons bij het recente optreden van Johan Heesters in Amersfoort. De algemene tendens in de groep was echter dat Wenen klaar is voor deze hilarische musical.

“The Producers” zal vanaf 30 juni gaan lopen (eerst hebben ze nog de luxe van 9 weken repeteren) in het historische Etablissement Ronacher (1888). Dit theater heeft jaren leeg gestaan en is speciaal, voor miljoenen, voor deze productie gerenoveerd.

Het genre van de show, musical comedy, is overigens vrij nieuw voor Wenen. Deze muzikale stad heeft tot nu toe voornamelijk doorgecomponeerde melodrama’s als “Elisabeth”, “Rebecca” en “Mozart!” voorgeschoteld gekregen. Op de vraag of er een verschil is tussen een typisch Nederlands en Oostenrijks publiek antwoordt Pelzer na lang nadenken dat de laatste iets gereserveerder is. Als ze echter iets omarmen dan zal je dat ook weten en weet je dat het oprecht is.

De toekomst
Op de vraag of Pelzer een droomrol heeft, antwoordt hij ontkennend. Hij is vooral praktisch ingesteld en neemt wat op zijn pad komt. Het werk moet echter wel iets zijn dat hij zelf ook graag zou willen zien.
Hij onthult wel dat hij heel graag de MC in “Cabaret” had willen spelen, maar dat zat niet in de kaarten (de rol ging naar Ara Halici).
Zijn favoriete rol is tot nu toe toch wel Mozart geweest. Verassend genoeg staan ook de diverse rollen in “The Lion King” hoog op de lijst (hij ging meer dan 300 keer op), vanwege de diverse speeltechnieken die gevergd werden. “Hopelijk kan ik hier binnenkort ook “The Producers” aan toevoegen’, zegt hij. De blik van Pelzer is op de toekomst gericht. Hij heeft dan ook zichtbaar zin in zijn Weense avontuur. Hij ziet het werken met zo veel verschillende nationaliteiten, dan ook als een van de grote bonussen van het vak. “Echt een cadeau!”, zegt hij. Met deze optimistische visie nemen we afscheid, terwijl we ieder afzonderlijk op onze fietsen springen.
31 March 2008
N.v.t.
Amsterdam
http://www.musicalvienna.at
Rob Pelzer, The Producers, Mozart, Ciske de Rat, Rex