Reportage

The Sound of Music in Carré

Gisteravond gingen de zomertour-voorstellingen van The Sound Of Music in Carré van start met een social media première.

De tour van The Sound of Music van afgelopen theaterseizoen kreeg een verlenging, onder de titel zomertour. Een aantal grote steden werd al aangedaan, maar nu wordt deze tour afgerond in Koninklijk Theater Carré. Gisteren was daar de eerste voorstelling, en deze oogde buitengewoon fris en spontaan. Niet alleen het ontspannen selfie-moment aan het eind van de voorstelling, als Anouk Maas en een selfie stick een foto maakt van cast en publiek, maar de hele voorstelling sprankelt alsof deze gloednieuw is.
In de hoofdrollen vinden we veel bekende gezichten terug. Anouk Maas straalt als Maria, een rol die haar op het lijf gegoten zit. Ad Knippels laat zien waarom hij (net als Anouk Maas en Cindy Bell) een Musicalworld nominatie op zak heeft als de strenge militair, die ontdooit dankzij de charmes van de nieuwe gouvernante voor zijn kinderen. Ook deze kinderrollen worden degelijk vertolkt. De oorspronkelijke Liesl is inmiddels aan het repeteren voor Grease, en zij wordt vervangen door Lotte Stevens. Er klinkt bij haar wel een Vlaamse tongval door, wat contrasteert met de rest van de kinderen, maar verder speelt ze de rol sterk. Ook in Grease, maar nog wel op het podium is Martijn Vogel als Rolf, die zijn spaarzame momenten sterk uitspeelt. Een uitgesproken Vlaamse tongval heeft An Lauwereins als moeder overste. Deze voormalig Maria is desondanks goed te verstaan, en in een klooster kun je natuurlijk mensen uit alle windstreken verwachten. Visueel is het een plaatje, en het tempo is goed. Alleen de opening zal waarschijnlijk niet iedereen bekoren, en het pauzemoment valt gevoelsmatig op een rare plek. Alsof ze een paar minuten extra doorspelen.

De musicalklassieker keerde wel heel snel weer terug in het theater, maar de vraag blijft natuurlijk wanneer deze weer terug zal komen. Deze versie is in ieder geval het zien meer dan waard. Een voorstelling die om één of andere manier homo’s aanspreekt en zodoende prima past in de huidige Gay Pride week, maar zeker geschikt voor iedereen.

29 July 2015
Overig
Amsterdam
Koninklijk Theater Carré
http://www.stage-entertainment.nl/

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen