Recensie

the Wiz als metafoor

Gisteravond was Musical World getuige van de officiële première van Jamai Loman, Charly Luske en Esther Hart als alternates in "The Wiz". Naderhand werden alle drie stevig aan de tand gevoeld.

Charly Luske vertelde Musical World dat een alternate zijn niets te maken heeft met het feit dat je minder goed bent dan de acteur uit de eerste cast (heel andere factoren spelen hierbij een rol) en dat bewezen Loman, Hart en hij zeker tijdens hun alternate première.

JAMAI LOMAN

Jamai Loman is de alternate van de Vogelverschrikker en zodra hij op komt begint de zon letterlijk te stralen. Van zijn solo, “Kijk me aan”, maakt hij een ware show stopper. Dit blijkt ook zijn favoriete moment in de show te zijn.

Loman is zich langzaam aan het ontwikkelen tot een ware musicalvakman. Zijn expressie (zowel mimiek als vocaal), elastische dansbewegingen, charisma, energie en natuurlijk spel maken zijn vertolking tot een van de hoogtepunten van de show.

Musical World (MW): Je hebt de show al vaak gespeeld. Hoe heb je deze première ervaren?
Jamai Loman (JL); Het is toch heel speciaal. Familie en vrienden zitten in de zaal, maar het ging echt heel goed.

MW: Je bent nu alternate en speelt minder dan je voorheen deed. Hoe is dat?
JL: Het is lastiger om in het ritme te komen. Als je vaker speelt is gaat het toch meer vanzelf.

MW: Vergeleken met Jesus Christ Superstar is dit een wereld van verschil. Hoe ervaar je dat?
JL: Bij Jesus Christ Superstar ging je toch anders het theater uit. Het was toch een voorstelling waarover je moet nadenken. Van “The Wiz” krijg je heel veel energie. Het is toch voornamelijk vermaak. Dat is het leuke aan deze productie; het is alleen maar lol maken.

MW: Betekent dat ook dat deze rol dichter bij jezelf ligt?
JL: Er zit wel een deel van mezelf in deze rol, maar dat gold ook voor Simon.

MW: Je hebt vandaag je officiële première en het gonst nu al weer van de geruchten rond “Les Miserables”. Hoe zit dat nu precies?
JL: Ik sta wel op het lijstje voor de productie in Nederland, maar deze is nog in een beginstadium. Niets is zeker. Ik zou echt heel graag in “Les Miserables” spelen en hoop er natuurlijk wel op.

MW: En de auditie in Londen?
JL: Ik ben gevraagd daar te auditeren en dat heb ik gedaan. En dan merk je dat het musicalklimaat niet zo heel erg anders is dan hier. Op sommige gebieden is het niveau daar net wat hoger nog dan hier, maar op veel vlakken toch wel hetzelfde. Ik ben er vooral ook naartoe gegaan om te kijken hoe zij tegen mij aankijken. In Nederland wordt er toch met een soort vooroordeel naar me gekeken. Die auditie is heel goed gegaan en daar ben ik heel erg blij om.

MW: Maar je hebt toch ook internationaal een poging gedaan (World Idols)?
JL: (lacht) Ik heb daarover heel erg mijn mond gehouden.

MW: Je staat nu weer een grote productie. Is dat wat je graag wilt doen, of kunnen we je in de toekomst ook in een intiem stuk zien staan?
JL: Ook een kleinere productie zou ik hartstikke leuk vinden. Zo’n prachtig decor en orkest is natuurlijk super, maar ook een kleine productie zou me zeker trekken.

MW: Welke musical zou je heel graag willen doen?
JL:  “Jersey Boys” zou ik heel graag doen, omdat het een heel mooi stuk is. Maar er zijn zoveel producties waar ik in zou willen staan.

CHARLY LUSKE

Een van de meest extravagante opkomsten in de show is die van Charly Luske als The Wiz. In deze scène zingt hij zijn solo op een soort van allesziend mechanisch oog, gehuld in een typisch wit Las Vegas-achtig kostuum. Dit was even wennen voor Luske, maar hij is het inmiddels gewend. Hij verklapt wel op een of andere manier bevestigd te zijn aan het decor, maar houdt verder de magie geheim.

Op de vraag of Luske zijn personage als een oplichter ziet antwoord hij ontkennend. Hij ziet The Wiz als iemand die aan verleidingen wordt blootgesteld, die niemand zou kunnen weerstaan. Uiteindelijk gebruikt hij zijn verworven macht ook om goed te doen. The Wiz ziet Luske als metafoor voor wat in je zit.

Een voordeel van een alternate vindt Luske, “dat je een langere voorbereidingstijd hebt”. Hij kan niet echt een nadeel opnoemen, behalve dat je de hele spanning rond de première mist. Inmiddels speelt hij The Wiz vaak al meer keren in de week dan Danny de Munk, gemiddeld 3 a 4 maal. Dit doet hij zeer verdienstelijk, zowel op het acteer, zang als bewegingsfront.

Veel tijd heeft Luske niet echt om zijn personage uit te diepen, maar hij weet wel een mooi contrast neer te zetten tussen het publieke image van The Wiz en zijn werkelijke aard. De scène waarin The Wiz, in zijn pyjama, ontmaskerd wordt weet Luske erg innemend te maken door op een simpele, maar mooie wijze eenzaamheid en onzekerheid over te brengen.

30 November 2006
Alternate première
Utrecht
Beatrix Theater
Officiele Website

The Wiz, Jamai Loman, Marjolein Touw, Peter Rijnbeek, Jerrel Houtsnee, Danny Yanga, Nurlaila Karim, Sophia Wezer, Joop dan den Ende Theatrproducties