Perspresentatie

Wonderful Wicked

Op 11 oktober verhuisde cast en creatives van de musical Wicked van repetitieruimte Focus naar hun thuisbasis voor het komend jaar, het AFAS Circustheater. Musicalworld pakte de bezemsteel naar Scheveningen voor de volgende reportage.

Kelvin deed eerder dit jaar nog mee aan Op Zoek naar Zorro waar hij er in de 4e live show helaas uitging. “Ik heb die hele zoektocht ervaren als een groot kado. Het was een goede ervaring voor mijzelf als artiest en ik heb er behoorlijk wat van geleerd. Niet alleen naast het podium, zoals omgaan met de media, maar zeker ook op het podium. Elke week 4 tot 5 nummers instuderen met de daarbij behorende choreografie leert je wel om te presteren onder druk. Daarnaast is zo'n auditie op tv best heftig om te doen, maar als je dat eenmaal meegemaakt hebt dan maak je je voor volgende audities wat minder druk. Daarnaast merkte ik ook dat het programma een enorme drive in mij losmaakte en dat heeft geresulteerd dat ik voor dit theaterseizoen voor zowel Wicked als Miss Saigon aangenomen was. Een luxepositie dus om te moeten kiezen. Ik heb overigens voor Wicked gekozen vanwege het vernieuwende, het spectakel, het bombastische, het overweldigende, het sprookjesachtige....nou ja het hele plaatje dus haha”, aldus Kelvin.

Een nieuwkomer in Musicalland is Christanne de Bruijn. Zij zal de rol van Nessarose gaan spelen, het zusje van Elphaba. “Nessarose is gehandicapt, daarom zit ze ook in een rolstoel. Ze wordt stapelverliefd op Boq (gespeeld door Niels Jacobs red.) maar die liefde loopt niet zoals het zou moeten. Uiteindelijk wordt ze gouveneur van Munchkinland en lijdt ze een teruggetrokken bestaan en wordt ze gevreesd door allen die daar wonen.”

In de musical is het personage Nessarose een stuk sympatieker gemaakt dan in het boek van Gregory Maguire.”Dat klopt inderdaad, maar ik probeer wel erg die onderlaag op te zoeken. Daarnaast is het contrast met akte 1 en akte 2 wel erg groot. In de 1e actie is ze nog vrij onschuldig, beetje bleu maar er zit al wel iets onder. In de 2 acte komt echt 'het beest' in haar naar boven, dan is die liefheid er wel af haha”, aldus Christanne.

De rol van de Tovenaar van Oz wordt gespeeld door Bill van Dijk waarmee hij zijn rentree in een grootschalige musical maakt. “De tovenaar is een onzekere man die ineens in de wereld van Oz terecht komt en men denkt daar dat hij een soort God is. Natuurlijk probeert hij ook angstvallig vast te houden en hoopt via Elphaba zijn macht te kunnen behouden.”
Voor Bill was de keuze gemakkelijk om mee te doen aan deze productie. “Het is een van de best lopende musicals van het moment. En kijk eens naar mijn voorgangers die de rol van de tovenaar hebben gespeeld (o.a Joel Grey, Ben Vereen, PJ Benjamen, Clive Carter red.). Geweldig toch om in dat rijtje te mogen staan. Daarnaast is het leuke van deze voorstelling dat het echte mensen zijn. Ze hebben allemaal een goede en slechte kant. Normaal gesproken heb je the good guy en the bad guy, maar die lijn is wat vager in wicked en maakt het interessant en daarom leuk om te spelen. ”, aldus Bill.

De repetities hebben zich inmiddels verplaatst van studio Focus in Amsterdam naar het Circustheater. De cast zal daar de komende weken de musical gaan zetten in een decor wat voor Nederland wat is aangepast. Zo is het showdoek met het Land van Oz in het Nederlands, en ook de grote klok op het podium. Wegens de breedte van het podium krijgen we ook het grootste decor te zien wat er voor Wicked gebruikt wordt. De voorkant is overigens speciaal voor Nederland gebouwd.

“Het is geweldig om nu eindelijk in het theater te zijn. Focus was best confronterend want daar is het heel 'kaal' terwijl je in een productie als deze afhankelijk bent van techniek, kleding en decor. In Focus had je alleen het verhaal en muziek met een piano, daar moet je het mee redden. Maar het is ook wel heel goed geweest omdat je als speler echt in het verhaal moest duiken. Vandaag hebben we voor het eerst in het decor gestaan met kostuums aan en pruiken op. Dat was zo gaaf want dan ga je het echt ervaren!”, aldus Kelvin. Bill van Dijk vult aan: “De eerste weken voelde als een soort van intiem samenzijn en het stuk in de diepte met elkaar uitwerken. En nu ineens vanaf vandaag is het bijna de tegenovergestelde wereld met alle kostuums en techniek die erbij gaan komen. Die twee dngen moeten de komende weken dus samen gaan komen.”

Ook Willemijn heeft zich de afgelopen weken vol in de repetities gestort. “Ondanks dat ik het stuk al ken ga ik de uitdaging wel weer volledig aan. Wat ik nu heel tof vind, en dat zie ik echt als een kadootje, is dat ik het in mijn eigen taal mag zingen. Dat geeft net die extra dimensie. Ik merkte dat ik helemaal 'verduitst' was, ik dacht zelfs in het Duits. Maar Nederlands is toch mijn moedertaal en als ik het nu speel en zing dan gaat het toch net een stukje dieper”, aldus Willemijn.

Wicked gaat op 6 november in Scheveningen in premiere en zal voor slechts 365 dagen in Nederland te zien gaan zijn.
11 October 2011
N.v.t.
Scheveningen
AFAS Circustheater
http://www.musicals.nl
wicked, chantal janzen, jim bakkum, willemijn verkaik, stage entertainment, roel vente, joop van den ende, erwin van lambaart, bill van dijk, pamela teves, scheveningen, circustheater, the lion king, tarzan, mary poppins